Logo image
Logo image

De boxweiler: kenmerken en eigenaardigheden

4 minuten
Gemengde rassen komen steeds meer in de mode, want ze combineren de voordelen van hun ouders (maar ook hun problemen). Hier stellen we je voor aan de boxweiler.
De boxweiler: kenmerken en eigenaardigheden
Laatste update: 22 augustus, 2022

De boxweiler werd, net als veel andere gemengde rassen, geschapen met het doel de beste eigenschappen van zijn twee ouderrassen te combineren. In dit geval komt deze hond voort uit de kruising tussen de boxer en de rottweiler.

Als je dit ras wilt leren kennen, lees dan verder, want we gaan je vertellen over zijn oorsprong, de kenmerken die uit deze kruising voortkomen, en de nodige verzorgingstip om voor hun gezondheid te zorgen. Mis het niet want net als alle andere rassen en kruisingen, hebben deze honden veel liefde te geven. Laten we snel beginnen!

Kenmerken van de boxweiler

Een boxweiler is, zoals we al eerder zeiden, een gemengd ras dat ontstaat uit de kruising van een boxer en een rottweiler. Dit levert honden op met nogal verschillende uiterlijke kenmerken en afmetingen (ook al zijn de rassen waaruit ze voortkomen van vergelijkbare grootte).

Wat hun kleuren betreft, variëren ze van zwart tot wit, overgaand in bruin, gestroomd en gevlekt. Ze hebben ook de neiging gecombineerde kenmerken van beide rassen te erven, zoals de afhangende lippen van de Boxer en de sterke schedelbotstructuur van de rottweiler.

De levensverwachting van dit ras is 8 tot 13 jaar.

Geschiedenis van het ras

De boxweiler begon bekend te worden in de jaren 1980, dus het is een recente kruising. Zoals altijd werd ook dit ras gekruist rekening houdend met de menselijke esthetiek en smaak, die een sterke hond van robuuste proporties wilde verkrijgen, met een positieve neiging om een band met zijn beschermers aan te gaan.

Uit deze mix worden waak- en verdedigingshonden verkregen. Er is echter ook een vrij grote markt die rassen met modieuze esthetische configuraties zoekt te creëren. De platte snuit van de boxer, bijvoorbeeld, is een erg populaire eigenschap.

Boxweiler: karakter

Deze honden ontwikkelen meestal een sterke band met hun gezin. Ze zijn trouw, aanhankelijk en zelfs een beetje overbeschermend als ze niet goed getraind zijn. Van de boxer erven ze die eeuwige passie voor spelen en van de rottweiler hun bekwaamheid als waakhond.

Het resultaat is dus een trouwe en zorgzame hond. Helaas betekent dit ook dat ze het moeilijk vinden met andere dieren samen te leven of met vreemden om te gaan, maar dit is niet iets dat niet gecorrigeerd kan worden met een goede introductie en consequente training.

Veel van deze dieren hebben ook een koppig karakter. Het is moeilijk ze te laten begrijpen dat ze bepaalde dingen niet mogen doen of zich op een bepaalde manier gedragen, maar het zijn ook heel intelligente honden, dus ze zullen geen moeite hebben iets te leren.

Algemene gezondheid

De Boxweiler is vatbaar voor dezelfde ziekten als zijn twee ouderrassen. Dit komt omdat het allebei zuivere rassen (Engelse link) zijn, dus dragen ze bepaalde aangeboren problemen al honderden generaties met zich mee. Laten we eens kijken naar de meest relevante:

  • Articulaire dysplasie: een afwijking van de botontwikkeling in de gewrichten die hun instabiliteit veroorzaakt, met als gevolg pijn en mobiliteitsproblemen.
  • Demodectische schurft: veroorzaakt door een mijt (Demodex canis) die van nature in haarfollikels aanwezig is. Bij slechte huidverzorging of verlaagde afweer woekeren ze en veroorzaken op de getroffen plaats roodheid van de huid, jeuk en alopecia.
  • Cardiopathieën: Hartproblemen zijn een directe overerving van de boxer. De meest voorkomende zijn arteriële stenose, cardiomyopathieën (Engelse link) en hartritmestoornissen.
  • Osteosarcoom (OSA): dit is een tumor van primitieve botcellen die veel voorkomt bij grote rassen. Het overlevingspercentage is laag: slechts 15-20% van de exemplaren leeft tot een jaar na het verschijnen van de tumor.
  • Maagdilatatie-torsie: ook typisch voor grote honden. Bij deze aandoening is de maag verwijd en kan op zichzelf inklappen (als een ballon). Het is een veterinaire noodsituatie en brengt het leven van het dier in gevaar.
  • Problemen met de schildklier: zowel hypothyreoïdie als hyperthyreoïdie zijn veel voorkomende ziekten bij de boxweiler. Deze ziekten bestaan respectievelijk uit een gebrek aan activiteit van de schildklier of in de hyperactiviteit ervan.
  • Oogproblemen: retinopathie, ectropion en andere komen vaak voor bij rassen met een slappe gezichtshuid, zoals het geval is bij de boxer.

Speciale verzorgingstips voor de boxweiler

Some figure

Om de gezondheid van een boxweiler in topvorm te houden, is het nodig aandacht te besteden aan zijn huid, oren, en poten. Dagelijkse controles en periodieke schoonmaakbeurten houden parasieten en infecties op afstand.

Aan de psychologische kant zijn de punten om in het oog te houden opvoeding en omgevingsverrijking. Omdat het koppige dieren zijn en enigszins op hun hoede voor vreemden, zal het nodig zijn ze te leren socialiseren zonder angst of agressie.

Anderzijds zijn het intelligente honden met een hoog energieniveau, dus moeten ze dagelijks bewegen en spelen. Anders kunnen ze problemen ontwikkelen als angst, depressie, of destructief gedrag.

En tenslotte is het in acht nemen van het vaccinatie- en ontwormingsschema, en ze een aangepaste voeding geven, de basis om je hond van een goede gezondheid en een goed leven te verzekeren. Bedenk dat het geluk dat deze dieren brengen wederkerig moet zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Meurs, K. M. (2004). Boxer dog cardiomyopathy: an update. Veterinary Clinics: Small Animal Practice34(5), 1235-1244.
  • Malm, S., Fikse, W. F., Danell, B., & Strandberg, E. (2008). Genetic variation and genetic trends in hip and elbow dysplasia in Swedish Rottweiler and Bernese Mountain Dog. Journal of animal breeding and genetics125(6), 403-412.
  • FCI. (s. f.). ROTTWEILER. Recuperado 8 de agosto de 2022, de https://www.fci.be/es/nomenclature/ROTTWEILER-147.html
  • FCI. (s. f.-a). DEUTSCHER BOXER. Recuperado 8 de agosto de 2022, de https://www.fci.be/es/nomenclature/BOXER-144.html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.