De Australische kelpie: alles over dit ras
De Australische kelpie is een behendige, intelligente, hardwerkende en gehoorzame hond. Bovendien ontwikkelt dit prachtige dier een zeer sterke band met zijn eigenaar. Hij heeft niet de neiging veel te blaffen, tenzij hij het echt nodig vindt, zodat hij ook geschikt is voor iedereen die rust in zijn huiselijke omgeving zoekt.
Deze hond is altijd bereid te leren, is heel gemakkelijk te trainen en heeft een onvoorstelbare energie. Wil je meer weten over dit ras of onderzoek je of het hebben van een kelpie iets voor je is, dan kun je dat hier te weten komen, dus lees zeker verder!
Geschiedenis
De De Kennel Club vertelt dat dit ras ontstaan is uit collies uit de in het noorden van Engeland, maar sommige deskundigen geloven dat het het resultaat is van een kruising tussen dingo’s en bordercollies.
De geschiedenis ervan gaat terug tot 1870, toen de Schotse familie Rutherford naar Australië emigreerde met 6 zwarte en bruine collies. Deze honden wekten de belangstelling van de herders in dat land door het uitstekende werk dat ze verrichtten.
Hierdoor begon men deze honden met andere herdershonden te kruisen en uit deze kruisingen werd een teefje geboren met de naam kelpie (deze naam betekent “watergeest” in Gaelic). Het ras won een proef met schapendrijven in 1873. Vanaf dat moment nam de vraag naar deze honden toe en werden ze bekend als kelpies. De nakomelingen blonken ook uit in schapendrijfproeven.
Uiterlijke kenmerken
De bouw van de kelpie is gespierd en compact, maar soepel. Mannetjes meten tussen 46 en 51 centimeter en vrouwtjes tussen 43 en 48 centimeter. Beide geslachten wegen gewoonlijk tussen 14 en 21 kilogram. Zijn vacht is dubbel gelaagd; hij heeft een dichte binnenste vacht en aan de buitenkant een andere die uit harde haren bestaat.
De kop van de Australische kelpie lijkt op die van een vos. De kleur van zijn vacht is heel variabel, variërend van donker tot roodachtig. Ze kunnen zwart, rood, chocolade en rook zijn, onder andere.
Gedrag
Dit ras is erg actief, bereid om taken uit te voeren, en gehoorzaam, wat je eraan doet denken dat ze van de Collie afstammen. Tegelijk is hij rusteloos en behoorlijk intelligent.
Hij is niet geschikt om in een kleine ruimte zonder toegang tot de buitenlucht te leven, want zijn natuurlijke habitat is op het platteland, waar hij met vee werkt. Hierdoor is een dagelijkse wandeling misschien niet genoeg voor een kelpie.
Het is ook een sociaal ras. Hij kan goed opschieten met kinderen, andere honden, en verschillende dieren. De Australische kelpie moet echter van jongs af aan goed gesocialiseerd worden. Hij presteert uitstekend als waakhond en kan ook opgeleid worden tot geleidehond. Deze dieren zijn meestal niet agressief, maar ze beschermen wel hun gezin en hun bezittingen als dat nodig is.
Deze hond is een prima werker, vooral als schaapherder, een terrein waarop hij een van de populairste en succesvolste rassen is. Als een kudde schapen bijeengedreven is, zoekt hij de kortste weg om naar de overkant over te steken. Het toont een ongelooflijke behendigheid bij het navigeren en leiden van de schapen.
Verzorgingstips voor de Australische kelpie
Dit ras is meestal heel gezond, winterhard, en heeft een levensverwachting van ongeveer 13 jaar. Hij kan echter regelmatig last hebben van netvliesaandoeningen. Een probleem met deze hond is dat hij, zelfs als hij al ziek is, nog een behoorlijke kracht heeft, en dat zijn toestand dus pas opvalt als hij erg ziek wordt.
Andere aandoeningen waar deze hond vaak aan lijdt zijn cryptorchidisme (niet ingedaalde-testikels) en heupdysplasie. Daarom is het belangrijk ze minstens een keer per jaar naar de dierenarts te brengen, om eventuele problemen of ziekten te voorkomen.
Zijn vaccinatie en ontworming zijn essentieel, vooral als ze op het platteland leven en in contact komen met mogelijke ziektevectoren (teken en muggen).
In het algemeen zijn er niet veel specifieke verzorgingstips die je bij dit ras moet weten. Wel moeten ze een goede voeding krijgen en regelmatig al hun energie kwijt kunnen. Van alle basisverzorgingstips waarvan je op de hoogte moet zijn, noemen we er een paar in de volgende paragrafen.
Verzorging
Dankzij zijn korte vacht hoeft deze hond niet veel geborsteld te worden. Om de 10 dagen borstelen is voldoende om hun vacht goed verzorgd te houden. Tijdens de ruiperiode is het echter beter om dit vaker te doen.
Oefening
Zoals we al zeiden, is deze hond erg energiek. Daardoor zal hij veel dagelijkse activiteit nodig hebben om gelukkig te zijn en geen lichamelijke en gedragsproblemen te ontwikkelen. De Australische kelpie heeft minstens een dagelijkse wandeling van 1 tot 2 uur nodig, waarin hij zijn energie kan verbranden.
Voeding
De Australische kelpie heeft een zeer voedzame voeding nodig om zich te ontwikkelen en zijn energie te verbranden. Zijn voedsel moet evenwichtig zijn in proteïnen en voedingsstoffen, maar voldoende naargelang de activiteit die de hond verricht. Je dierenarts kan je de hoeveelheid en soort voeding aanraden die je moet kiezen.
Deze hond is een prachtig dier. Hij vereist echter een specifieke levensstijl en bepaalde verzorgingstips, waarbij veelvuldige lichaamsbeweging en kwaliteitsvoeding essentieel zijn. Nu je alles weet over de eigenschappen van dit ras, heb je een beter idee van hoe je ze moet behandelen, en weet je of het een goed idee is er een als huisdier te adopteren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Aguirre, S. (2020, 20 octubre). ▷ Kelpie Australiano – la Guía Más Completa de las Razas de Perros 2020. Todas las Razas de Perros. Recuperado 13 de diciembre de 2021, de https://todaslasrazasdeperros.org/kelpie-australiano/
Diretiva, C. (2020, 23 noviembre). Kelpie Australiano, un pastor todo terreno. Kennel Club Argentino. Recuperado 13 de diciembre de 2021, de https://www.kennelclubargentino.org.ar/kelpie-australiano-un-pastor-todo-terreno/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.