5 verschillen tussen de dobermann en de Duitse herder
Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez
Hoewel de dobermann en de Duitse herder grote honden zijn die we vaak associëren met bewakings- en herderstaken, bieden ze ook gezelschap en loyaliteit aan hun baasjes. De verschillen tussen Dobermanns en Duitse herders zijn niet groot, maar beide hebben ze kenmerkende eigenschappen waardoor ze in verschillende rassen kunnen worden ingedeeld.
Kijk maar eens snel naar deze rassen en je beseft de verschillen die er tussen de twee honden bestaan. Sommige kenmerken zijn echter niet met het blote oog zichtbaar (zoals hun gedrag en gezondheid) die gemakkelijk onopgemerkt kunnen blijven. Hier zijn de belangrijkste manieren waarop de twee rassen verschillen.
1. Oorsprong van de rassen
Een van de minder bekende verschillen tussen de dobermann en de Duitse herder is dat beide rassen dezelfde oorsprong hebben. De dobermann is een Duitse hond waarvan de conceptie dateert uit de 19e eeuw.
Hij werd niet gefokt voor het hoeden, maar voor het bewaken. Momenteel blijft dit hondenras deze taak vervullen, hoewel hij ook als gezelschapshond gebruikt wordt.
De Duitse herder, daarentegen, is gefokt voor het hoeden. Zijn oorsprong dateert ook uit het 19e-eeuwse Duitsland. Aanvankelijk richtte dit ras zich uitsluitend op het hoeden en beschermen van schapen.
Al gauw werden hun taken echter uitgebreid tot beveiligings- en assistentietaken. Tegenwoordig is het heel gewoon dit hondenras te vinden bij politiewerk, in het leger, of als gezelschapshond.
Een ander verschil in zijn oorsprong is dat de Duitse herder gefokt werd door Max von Stephanitz om een trouwe hond met veel doorzettingsvermogen te vinden. Daarom was hij zo belangrijk in de wereldoorlogen.
De dobermann daarentegen werd ontwikkeld door Karl Friedrich Louis Dobermann, de eigenaar van een kennel die enkele rassen kruiste om het ras te verkrijgen dat we nu kennen.
2. Verschillen tussen de dobermann en de Duitse herder qua gezondheid en dieet
Wat hun gezondheid betreft, hebben beide rassen enkele gezondheidsaandoeningen die uit hun grootte voortvloeien. De verschillen liggen echter in het feit dat de dobermann een kwetsbaarder gezondheid heeft, want hij is vatbaar voor oogproblemen, heupdysplasie, meteorisme, en hartziekten. Bovendien mag dit ras niet aan veel kou blootgesteld worden.
De Duitse herder heeft een stabielere gezondheid, maar het is normaal dat hij aan sommige ziekten lijdt, zoals huidaandoeningen, heup- en elleboogdysplasie, en epilepsie. Hun lukraak fokken is echter een trigger voor oog- en maag-darmstoornissen.
Wat het dieet van de Duitse herder en de dobermann betreft, in beide gevallen kunnen ze tussen twee of drie maaltijden per dag aangeboden krijgen in kleine hoeveelheden.
3. Grootte en gewicht
Fysiek zijn beide rassen honden van grote omvang en gewicht. De Duitse herder weegt tussen 32 en 42 kilogram, met een hoogte van tussen 56 en 66 centimeter. Zijn constitutie is robuuster dan die van de dobermann en zijn lichaam is meer langgerekt.
De dobermann van zijn kant weegt tussen 30 en 40 kilo en heeft een hoogte van tussen 61 en 71 centimeter. Zijn gestel is atletischer en gespierder dan dat van de Duitse herder.
Een ander verschil tussen deze rassen spitst zich toe op hun vacht. Duitse herders worden gekenmerkt door een zwarte of huidkleurige vacht. Er bestaan echter ook crème of sabelkleurige dieren.
Ze hebben ook een dubbele vachtlaag, waarin de ondervacht inwendig is, en uitwendig hard en aan het lichaam vastgekleefd. Daarentegen heeft de dobermann zwarte tan en bruine tinten, en bovendien maar één uitwendige vacht die hard en kort is.
4. Karakter en temperament
Zoals we in het begin al zeiden, zijn er een paar manieren waarop we deze rassen kunnen vergelijken. Hun karakter is er een van, want beide zijn heel intelligent, trouw, en beschermen hun eigenaar graag.
Hoewel mensen denken dat de Duitse herder veiliger is voor jonge kinderen, is de realiteit dat beide rassen prima samenleven met kinderen als ze goed opgevoed en gesocialiseerd worden.
5. Verzorging van beide rassen
De verschillen in verzorging tussen de dobermann en de Duitse herder liggen vooral in hun vacht. Terwijl het bij de eerste een eenvoudige klus is door zijn korte vacht, vereist de Duitse herder meer herhaaldelijk borstelen, vooral als hij langharig is.
Lichamelijke activiteit is een ander belangrijk aspect van de verzorging van honden, en in dit geval vereist de dobermann veel dagelijkse lichaamsbeweging. Dit ras heeft veel ruimte nodig om te spelen en te bewegen, terwijl de Duitse herder de voorkeur geeft aan meerdere dagelijkse wandelingen of inspannende lichaamsbeweging.
Zoals je ziet zijn er verschillende verschillen tussen deze rassen. Hun fysieke verschijning, hun gedrag, en hun verzorging zijn de voornaamste. Maar beide honden vormen de ideale metgezel voor beveiligingstaken, of om thuis een trouwe en liefdevolle metgezel te hebben.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Pastor Alemán VS Dóberman. Recogido el 5 de septiembre del 2021 de: https://perropastoraleman.info/pastor-aleman-vs-doberman/
-
Wess, G., Schulze, A., Butz, V., Simak, J., Killich, M., Keller, L. J. M., … & Hartmann, K. (2010). Prevalence of dilated cardiomyopathy in Doberman Pinschers in various age groups. Journal of Veterinary Internal Medicine, 24(3), 533-538.
- Alasia, G. T. (2018). La enciclopedia del pastor alemán. Parkstone International.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.