Honden in rasgroep 4: rassenclassificatie volgens de FCI
De FCI (Internationale kynologen federatie) is verantwoordelijk voor het vaststellen van normen voor elk hondenras en het indelen van honden in groepen op basis van hun kenmerken. In dit artikel vertellen we je iets meer over een hondenras dat tot rasgroep 4 behoort: de teckel.
Honden in rasgroep 4
Rasgroep 4 bestaat uit slechts één categorie, de teckel, of zoals dit hondenras in de volksmond ook wel bekend staat, ‘de worstenhond’. Deze categorie wordt vervolgens weer onderverdeeld in drie typen op basis van hun dienst en grootte.
Dit ras dankt zijn specifieke fysionomie aan een genetische mutatie die bijvoorbeeld ook wel bij de Basset hound voorkomt. Op basis van hun grootte en gewicht kunnen teckels tot deze drie groepen behoren:
- Standaard teckel (9 tot 11 kg)
- Dwergteckel (4,5 tot 6 kg)
- Kaninchen teckel (minder dan 4,5 kg)
Teckels kunnen ook worden geclassificeerd aan de hand van de textuur van hun vacht:
- Kortharig (zwart, oranje, bruin, harlekijn)
- Langharig (zwart, oranje, bruin, harlekijn)
- Ruwharig (grijs)
Geschiedenis en kenmerken van de teckel
Honden die tot rasgroep 4 behoren komen oorspronkelijk uit Duitsland, het ras verscheen rond het einde van de negentiende eeuw. In 1888 werd het eerste document over de fysieke kenmerken van dit ras geschreven. teckels werden toen populairder vanwege het koningschap. Koningin Victoria was namelijk altijd een grote fan van dit hondenras.
Hoewel teckels inderdaad ‘gravende honden’ zijn, heeft de FCI besloten om speciaal voor dit ras een eigen groep te creëren omdat de teckel op geen enkel ander hondenras lijkt. Qua karakter en uiterlijk lijken ze niet eens op de Basset hound.
Wat betreft hun zogenaamde ‘worstige’ uiterlijk, zijn ze nogal eigenaardig en onderscheidend. Teckels hebben een lang lijf, een lange staart, een uitstekende snuit, korte poten, zwarte nagels en grote, hangende oren.
Jagers trainden ze vaak als speurhonden om in velden te zoeken naar konijnen en andere dieren die in holen leven. Ze zijn erg dapper en zullen niet terugdeinzen voor dieren die groter dan hen zijn, zelfs niet als het een everzwijn of een grotere hond is.
De teckel: gedrag en training
Teckels zijn vaak vrij koppige honden, toch kunnen ze zeer goed worden getraind. De baasjes van deze honden verwennen ze vaak vanwege hun grootte, maar met de juiste training kunnen het zeer loyale volgers worden.
Dit hondenras is erg intelligent en kan vrij snel leren. Het vergt slechts een beetje geduld en vooral doorzettingsvermogen. Teckels maken liefdevolle, beschermende en speelse huisdieren en zijn ideaal voor gezinnen met kinderen. Soms kunnen teckels echter wel een beetje ruig zijn met kinderen. Hoewel ze een uitstekende neus hebben en zeer goed in staat zijn om verschillende hondentaken uit te voeren, zijn het geen pointers of terriërs, en het zijn ook geen jachthonden.
De gezondheid van teckels
Een van de voornaamste gezondheidsproblemen waar dit ras mee te maken kan krijgen is gerelateerd aan hun ruggengraat, die langer is dan normaal, en aan hun ribben, die meestal kort zijn.
Een hernia of ander wervelprobleem kan ernstig zijn als een teckel overgewicht heeft. Om kwalen in de toekomst te voorkomen, is het het beste als een teckel niet de hele dag door trap op, trap af hoeft te lopen of niet te veel hoeft rond te springen.
Met de juiste lichaamsbeweging, zou er geen sprake moeten zijn van problemen. Honden in rasgroep 4 zijn behoorlijk behendig en hebben uitzonderlijke reflexen, maar ze kunnen niet erg snel rennen vanwege hun korte benen.
Wat betreft hun hygiëne, is regelmatig kammen essentieel om overtollig haar te verwijderen. Ook droge shampoo is een goed idee. Als je kiest voor een bad, laat je hond dan echter wel altijd goed drogen.
Door hun kleine formaat en goede temperament zijn honden in rasgroep 4 zeer geschikt voor kleine appartementen, maar ook voor huizen met tuinen of erven. Teckels houden van het huisleven en zijn uitstekende bewakers en beschermers van hun families.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.