De Weimaraner: een Duitse jachthond

De Weimaraner: een Duitse jachthond

Laatste update: 22 oktober, 2018

De Weimaraner is een beweeglijke, atletische hond met een elegante houding en een vacht in een fluwelen kleur. Dit ras kenmerkt zich door een grote intelligente en een altijd waakzame blik. Achter die heldere ogen schuilt er echter een hondenras met een geweldige persoonlijkheid. In onderstaand artikel leer je meer over de Weimaraner.

Herkomst van de Weimaraner

Er wordt veel gespeculeerd over de herkomst van de Weimaraner, maar het is zeker dat hij afstamt van een Duitse jachthond. De bloedlijn werd zuiver gehouden – zelfs voordat andere hondenrassen gefokt werden – omwille van zijn grote waarde als jachthond. Het is zelfs zo dat het ras zuiver gefokt is en met geen enkel ander ras is gekruist sinds 1900.

De Weimaraner was zo’n goede jachthond dat hij exclusief werd gefokt voor de adel. Hij is gespecialiseerd in groot wild waardoor hij groter en feller is dan andere honden.

Door de jaren heen heeft hij ook geleerd om op klein wild te jagen. Volgens de FCI wordt het ras geclassificeerd bij rasgroep 7: Staande Honden.

Vandaag de dag is de Weimaraner een buitengewone energetische en intelligente hond. Hij is een reddingshond en neemt deel aan sport-en jachtwedstrijden.  Hij wordt echter in veel gezinnen ook gehouden als huisdier.

Weimarse staande hond

Kenmerken van de Weimaraner

  • De Weimaraner is een middelgrote tot grote rashond. Een reu heeft een schofthoogte tussen 60 en 70 cm, terwijl teven een schofthoogte hebben tussen de 55 en 65 cm. Wat gewicht betreft, kunnen beide geslachten tussen de 24 en de 40 kilo wegen.
  • De Weimaraner is een slanke hond met een lenig uiterlijk vanwege zijn magere, maar sterke en gespierde lichaam. Zijn lichaam is iets aan de lange kant in verhouding tot zijn hoogte. De snuit is langer in verhouding met de grootte van zijn schedel. De schedel van de Weimaraner is niet echt gewelfd. De borst van dit ras is diep, maar niet echt breed wat voor een sterk en atletisch uiterlijk zorgt.
  • Aan de andere kant heeft dit ras brede, lange oren die aan beide zijden van zijn hoofd naar beneden hangen. Dit is typisch voor de Weimaraner. De meestvoorkomende variëteit van dit ras zijn de honden met kort, grijsachtig haar. Van afstand vallen ze op door hun schoonheid en zacht uitziend haar. In werkelijkheid hebben ze echter stug, dicht haar.
  • Bovendien is er een andere variëteit die lang haar heeft. De vacht van deze honden is zachter en het lange haar bevindt zich op de oren, staart en het onderste deel van het lichaam (tussen de nek, borst en buik). Deze hond heeft eerder een grijze, grijsbruine of blauwgrijze vacht. 

Voordat de FCI een hond goedkeurt onder een bepaald ras moet hij een soort proef afleggen. Het is dus niet enkel het uiterlijk waarop een hond geclassificeerd wordt onder een ras.

Gedrag van de Weimaraner

De Weimaraner is een veelzijdige hond die zich makkelijk aanpast aan verschillende soorten taken. Het is een zeer gemakkelijk te trainen hond als je consequent bent en hem correct opvoedt.

Een ander positief aspect van dit ras is dat ze sociale en familiehonden zijn, maar ze kunnen verlegen of terughoudend zijn naar vreemden toe. Het is daarom erg belangrijk om dit ras te socialiseren als ze nog pup zijn. Sommige mensen beweren dat ze ook goede waakhonden zijn hoewel ze niet agressief zijn tijdens het bewaken van het huis.

De Weimaraner staat bekend om zijn grote intelligentie. Bovendien is het een actieve hond die dus zowel mentale als lichamelijke oefening nodig heeft. Dit ras gebruikt men daarom bij reddingsoperaties of hondensporten zoals behendigheidswedstrijden.

Hondensport

Deze hond heeft een sterk jachtinstinct, dus geef hem geen speeltjes die hem aansporen om te jagen. Ze houden ook van speuren en het volgen van geursporen. Op het platteland of in kleine dorpen zijn het erg gelukkige en mentaal stabiele honden. Ze houden echter niet van het leven in de stad. Steden hebben te veel stimuli voor een hond die altijd klaarstaat om te werken of jagen en bieden weinig mentale stimulatie.

Het ontwikkelen van de intelligentie van een Weimaraner is daarom van groot belang voor zijn welzijn. Hij raakt van slag wanneer er niet genoeg ruimte is om te snuffelen en rennen zoals hij wel zou hebben als hij jaagt in de bossen.

Het ideale gezin voor een gelukkige Weimaraner is een gezin dat houdt van bergbeklimmen en lange wandelingen maken met hun hond. Een Weimaraner kun je beter niet houden in een flat of in de stad, hoewel hij er zich wel aan zou kunnen aanpassen.

Verzorging van de Weimaraner

Het korte haar van de Weimaraner is eenvoudig te verzorgen en gezond te houden. Een keer per week borstelen is voldoende. Tijdens de ruitijd (lente en herfst) kun je hem beter meerdere keren borstelen.

Wat ziekten betreft zijn er niet echt veelvoorkomende ziekten bij dit ras. De meest voorkomende medische aandoeningen zijn hemofilie A en problemen met bloedklonters in de ogen. Het is dus belangrijk om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts. De gezondheidsproblemen die voorkomen bij grote rassen en honden met afhangende oren zijn dan goed vast te stellen. Dit zijn bijvoorbeeld heupdysplasie, mijten, schimmels en oor-en oogproblemen.

Aangezien je met deze hond wandelingen zou moeten maken in het bos moet je oplettend zijn voor doorns die kunnen vastraken in zijn voetzolen. Denk er ook zeker aan om je hond te ontwormen, zowel inwendig als uitwendig. 

De Weimaraner valt op door van zijn lichamelijk uiterlijk en zijn persoonlijkheid. Het is een mooie, maar tegelijkertijd ook een intelligente en hardwerkende hond. Als je deze hond de mentale en lichamelijke uitdagingen kunt bieden die hij nodig heeft, zal je Weimaraner je vele gelukkige jaren bezorgen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.