De rode Ierse setter: een mooie en lieve hond

De rode Ierse setter is een sociale en tedere hond. Het is dan ook een geweldig huisdier voor gezinnen met kinderen. Omdat ze zo intelligent en volgzaam zijn, kan je ze ook heel gemakkelijk trainen.
De rode Ierse setter: een mooie en lieve hond

Laatste update: 14 februari, 2019

De rode Ierse setter was oorspronkelijk een jachthond. Dankzij hun uitzonderlijke schoonheid en persoonlijkheid heeft men deze honden echter uit het bos weggehaald en rechtstreeks de huizen van mensen binnengebracht. Lees verder en ontdek meer over dit ongelooflijke ras.

De geschiedenis van de rode Ierse setter

De rode Ierse setter is afkomstig van de witte en de rode varianten, die minder populair zijn dan de andere. Volgens de gegevens die al dateren uit de achttiende eeuw, lijkt het huidige ras nog steeds op het vroegere ras.

De rode Ierse setter is een geweldige jachthond en spoorzoeker. Wanneer ze met andere woorden samen met hun baasje op jacht gaan, zullen ze de richting aanwijzen waar de prooi zich verbergt. De pointer is een ander ras dat hetzelfde doet terwijl ze jagen.

In de negentiende eeuw begonnen rode Ierse setters echter te verschijnen in schoonheidswedstrijden. Daar wonnen ze al snel een enorme populariteit. Sindsdien werden ze meer gefokt voor deze wedstrijden dan voor de jacht. Dit is de reden waarom er tegenwoordig heel weinig setters voor de jacht zijn.

Zoals je kan zien in dit artikel, blijft hun jachtinstinct nog steeds aanwezig. Door de jaren heen is er ondanks de normen van schoonheidswedstrijden ook heel weinig veranderd in hun fysieke uiterlijk.

De geschiedenis van de rode Ierse setter

De karakteristieken

Dit ras valt op wegens zijn slanke, elegante en lenige verschijning. Ze kunnen tot 65 cm lang worden en niet meer dan 30 kilogram wegen. Dit komt door hun dunne lichaam en lange poten.

Hun kop is lang, smal en glad. De neus kan een lichte of donkere kleur hebben. Hun oren bevinden zich aan het langere deel van de kop. Ze hebben een driehoekige ronde vorm en hangen langs de zijkanten.

Deze honden hebben over hun hele lichaam een lange, fijne, zijdeachtige en glanzende vacht. Hun haar is het langst aan de oren, de buik, de borst en de staart.

Volgens de standaard van dit ras moet hun haar zo recht mogelijk maar golvend zijn. Ze hebben een lange staart die laag hangt. De staart komt nooit boven de wervelkolom, zelfs wanneer ze gealarmeerd zijn.

De naam doet het al vermoeden. De rode Ierse setter bestaat alleen in een roodachtige bruine kleur. Ze kunnen witte vlekken op de snuit, de tenen en de borst hebben. Er bestaan ook andere variëteiten van de setter. Ze zijn er in verschillende kleuren zoals zwart of met vlekken.

Het gedrag

De setter behoudt nog steeds zijn genen voor de jacht ook al worden ze al meerdere generaties als huisdieren gebruikt. Dit is een echt verbazingwekkend ras. Deze honden zijn altijd energiek, intelligent, hardwerkend en heel vriendelijk geweest.

Rode Ierse setter

Rode Ierse setters gedragen zich over het algemeen goed. Ze hebben echter een grote hoeveelheid beweging nodig om slecht gedrag te vermijden.

De rode Ierse setter heeft drie stevige wandelingen per dag nodig. Bovendien hebben ze mentale training nodig zoals sporen volgen, problemen oplossen. Ze halen ook hun voordeel uit interactieve speeltjes.

Rode Ierse setters zijn heel lief en aanhankelijk. Dat betekent dus dat ze geweldige honden zijn voor kinderen. Ze wantrouwen onbekenden niet. Dus zijn ze niet goed als waakhond. Dit houdt echter ook in dat ze vaak nieuwe vrienden maken waar ze ook gaan.

Omdat ze zo intelligent en volgzaam zijn, is het niet moeilijk om een rode Ierse setter te trainen. Jouw aanpak moet wel gericht zijn op spel en gebaseerd zijn op positieve bekrachtiging.

Een jachthond als de rode Ierse setter trainen is gemakkelijk. Wanneer je echter een dominante relatie met hem opbouwt, dan kan dit averechts werken.

Zorgen voor een rode Ierse setter

De rode Ierse setter is in het algemeen een gezond ras. Wegens hun grootte zijn ze echter gevoelig voor heupdysplasie. Ze kunnen ook lijden aan een verdraaide maag. De meestvoorkomende aandoeningen zijn hemofilie, epilepsie en oogproblemen.

Zorgen voor een rode Ierse setter

Net als bij elk ander ras mag alleen een dierenarts deze aandoeningen diagnosticeren en behandelen. Onthoud ook dat je hun vaccinatie- en ontwormingsschema moet bijhouden. Op die manier houd je hen zo gezond mogelijk.

Hun fijne, zijdeachtige haar moet je om de paar dagen goed borstelen. Soms kunnen zich knopen ontwikkelen. Die zijn niet alleen lelijk maar kunnen ook huidproblemen veroorzaken.

Rode Ierse setters houden van de heuvels. Je moet ze dus altijd laten ontwormen. Controleer ook regelmatig hun poten en oren op restgruis van het platteland en op parasieten.

De rode Ierse setter was oorspronkelijk een jachthond. Zijn ongelooflijke schoonheid en aardige persoonlijkheid hebben dit hondenras rechtstreeks bij de mensen thuis gebracht.

Onthoud echter dat je jouw setter op lichamelijk en geestelijk vlak getraind moet houden. Zo zal je gedurende vele jaren het meeste plezier hebben aan deze trouwe en lieve vriend. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.