De Heilige Birmaan. Een vriendelijke kat!
Jij hebt misschien nog nooit gehoord van Birmaanse katten, ook wel bekend als de “heilige Birmaan.” Maar je hebt deze witte behaarde en blauwogige kat waarschijnlijk weleens eerder gezien. Lees verder als je meer wilt weten over dit prachtige wezen.
Leer meer over de “heilige kat van Birma”
Geschiedenis en Oorsprong
Er is een legende over de oorsprong van deze Heilige Kat van Birma. Volgens de legende bouwden de Khmers eeuwen geleden een tempel om een gouden godin met saffierogen, Tsun-Kyan-Kse, te aanbidden.
De priester die verantwoordelijk was voor de verzorging van de tempel werd Mun-Ha genoemd en hij bracht veel tijd knielend voor een standbeeld door. Terwijl hij dat deed, zou Sinh, de kat van de tempel, zich bij hem voegen. Helaas braken er op een nacht enkele rovers in en doodden Mun-Ha. Sinh bleef bovenop zijn lichaam waken terwijl hij bleef kijken naar de gestalte van de gouden godin.
Plotseling veranderde zijn vacht in een gouden kleur, zijn ogen werden zo blauw als saffier, en zijn pootjes kregen de kleur van de aarde. Volgens de legende ondergingen alle katten van de tempel dezelfde transformatie. Toen Sinh 7 dagen later stierf nam hij de ziel van de priester mee naar het paradijs.
Hoe kwam de Birmaan naar Europa?
Vermoedelijk gaf een priester een paar van deze katten aan enkele Engelse reizigers als blijk van waardering voor het redden van zijn leven. Helaas stierf het mannetje tijdens de terugreis, maar het vrouwtje was zwanger.
De eerste exemplaren van de heilige Birmaan in Europa werden gevonden in Frankrijk. Het ras werd in 1925 erkend. Na de Tweede Wereldoorlog was het ras bijna verdwenen en waren er nog maar een paar over. Ook al was het geen gemakkelijke taak, het Birmaanse ras werd in leven gehouden.Fysieke kenmerken
- Grootte: Middelgroot, met een gedrongen bouw.
- Hoofd: Breed en stevig, maar niet rond of spits toelopend.
- Ogen: Groot en rond, saffierkleurig en licht schuin
- Lichaam: Lang, en een beetje mollig door de grove bouw
- Staart: Medium lengte, zeer dik, lang haar
- Kleuren: Crème met een gouden tint op de rug. De zijkanten van de poten zijn altijd wit. Donkerder kleuren of markeringen geven aan dat het een ander ras is.
Persoonlijkheid van de heilige Birmaan
Ondanks het feit dat katten befaamd zijn om hun solitaire karakter is de heilige Birmaan zeer sociaal en gemakkelijk te domesticeren. Je kunt erop rekenen dat deze kat lief en rustig is. Hun eigenaren omschrijven ze vaak als zorgzame, trouwe metgezellen.
Deze katten willen altijd graag knuffelen, en als de eerste persoon waar hij naar toe gaat hem negeert, gaat hij op zoek naar een ander. Ze zijn tamelijk actief, maar het is goed om tijdens het spelen wat extra beweging aan te moedigen.
Een andere eigenschap van deze katten is de manier waarop ze oogcontact houden met hun baasjes, wat een zeldzame eigenschap is in de dierenwereld. In feite is kun je de Birmaan beter met honden dan met katten vergelijken.
Speciale zorg en gezondheidseisen
Zorg voor de vacht van dit ras door hem dagelijks te kammen; er is geen andere verzorging nodig. In sommige gevallen hebben Birmaanse katten last van een genmutatie die hun oogzenuwen aantast. Van hen is ook bekend dat ze last kunnen hebben van staar.
Overweeg je nu om een Birmaanse kat te adopteren? Nou, ga je gang! Je zult er geen spijt van krijgen!
Fotocredits: Claudia Zaino en D. Maillard.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.