De beste hondenrassen voor canicross
Deze hondensport wordt over de hele wereld steeds populairder. Dit komt met name doordat het een geweldige manier is voor eigenaren om hun honden te trainen en tijd met ze door te brengen. In dit artikel vertellen we je welke hondenrassen het meest geschikt zijn voor canicross, zodat je je hond er zo snel mogelijk mee bekend kunt maken!
Welke hondenrassen zijn het meest geschikt voor Canicross?
Wat de regels betreft, kan elk ras deelnemen aan canicross, zolang de hond lichamelijk in goede staat verkeert en regelmatig op controle gaat bij de dierenarts. Nog een vereiste is dat de hond een chip heeft en tussen de één en tien jaar oud is.
Los van deze vereisten, is het echter zo dat er bepaalde rassen zijn die nu eenmaal meer geschikt zijn voor het uitvoeren van de activiteiten waar canicross uit bestaat. Deze sport kan namelijk behoorlijk veeleisend zijn voor honden (alsook voor hun baasjes!). Dit zijn volgens ons daarom enkele van de beste rassen voor canicross:
1. Airedaleterriër
Dit ras komt oorspronkelijk uit het Verenigd Koninkrijk, zoals de meeste terriërrassen, en wordt beschouwd als een van de sterkste hondenrassen vanwege zijn spierstelsel. Daarnaast wordt dit ras ook beschouwd als stoer en actief. Hierdoor zijn airedaleterriërs perfect voor canicross of gewoon om mee te gaan rennen.
De airedaleterriër (zoals te zien in de bovenstaande afbeelding) is een intelligente, gehoorzame en volgzame hond. Hij reageert heel goed op basistraining en voert eenvoudige commando’s zonder problemen uit.
Waar je wel rekening mee moet houden, is dat je zijn oren regelmatig moet schoonmaken om infecties te voorkomen en zijn vacht regelmatig moet borstelen om klitten te voorkomen.
2. Weimaraner
Dit is een van de meest populaire hondenrassen voor canicross. Dit komt met name door zijn uithoudingsvermogen en omdat de weimaraner makkelijk te trainen is. Het is een zeer gehoorzaam, braaf ras dat veel energie heeft.
Bovendien heeft de weimaraner kort, dik haar dat hem beschermt tegen vocht, waardoor hij zonder problemen door moerassige gebieden kan bewegen. Hij heeft een gespierd, goed geproportioneerd lichaam, met lange, goed ontwikkelde benen. Ook staat hij zeer stevig op zijn benen en kan hij hoog springen.
3. Bordercollie
Dit ras komt oorspronkelijk uit Schotland. En als herdersras is dit een uitstekende keuze voor canicross. Dit komt doordat bordercollie’s zeer intelligente en behendige dieren zijn die bovendien erg gehoorzaam zijn. Dit ras wordt beschouwd als een van de makkelijkste hondenrassen om te trainen. Ook is dit ras geweldig voor allerlei verschillende hondensporten.
De Bordercollie is sterk, energiek, atletisch en erg snel. Het is een middelgroot ras met een dubbele vacht die hem beschermt tegen lage temperaturen en water. Wanneer ze rennen of lopen, trekken ze hun poten niet erg hoog op, waardoor ze een stuk stiller kunnen bewegen.
4. Belgische herder
Ook dit is een geweldige hond voor canicross vanwege zijn intelligentie, vermogen om hard te werken en uitstekende persoonlijkheid. Oorspronkelijk werden deze honden gebruikt als herdershonden, maar tegenwoordig staat hij beter bekend om zijn rol bij de politie (net als de Duitse herder).
Het is echter zeer belangrijk om deze honden te trainen en socialiseren wanneer het nog puppy’s zijn, zodat ze kunnen opgroeien tot gehoorzame honden.
De Belgische herder is ongeveer 60 cm hoog en weegt gemiddeld 40 kilo (mannetjes). Hij heeft een stevig, gespierd lichaam met een korte, bruine vacht en grote, puntige oren die zwart zijn net als zijn gezicht.
5. De labrador en canicross
De labrador is misschien wel een van de meest populaire huisdieren, omdat het een zeer gehoorzaam dier is en een uitstekend uithoudingsvermogen heeft. Om dezelfde redenen zie je ze echter ook vaak in canicross.
Dit ras werd oorspronkelijk gebruikt als jachthond. Zijn spierstelsel is vrij goed ontwikkeld en hij is over het algemeen vrij snel. Perfect om samen mee te trainen!
Zijn er ook hondenrassen die absoluut niet geschikt zijn om deel te nemen aan canicross? Helaas wel, vanwege hun lichamelijke eigenschappen. Sommige van deze rassen lijden bijvoorbeeld aan het brachycefaal syndroom, zoals de Franse buldog, de mopshond of de Bostonterriër.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.