Logo image
Logo image

5 wetenswaardigheden over de reuzenhoningbij

4 minuten
Reuzenhoningbijen vormen extreem grote nesten. Hier zijn 5 wetenswaardigheden gerelateerd aan de verdedigingsstrategieën van deze structuren.
5 wetenswaardigheden over de reuzenhoningbij
Georgelin Espinoza Medina

Geschreven en geverifieerd door de biologe Georgelin Espinoza Medina

Laatste update: 05 december, 2023

Bijen zijn over de hele wereld zeer populaire insecten vanwege hun harde werk als bestuivers en het produceren van honing. Ze zijn verwant aan mieren en wespen, binnen de groep van de vliesvleugeligen. Wil je wat wetenswaardigheden ontdekken over de reuzenhoningbij?

Ze zijn ook wetenschappelijk bekend als Apis dorsata. Tegenwoordig zijn het zeer onderzochte insecten, dankzij hun ingenieuze verdedigingsstrategieën tegen roofdieren. In dit artikel brengen we je 5 verbazingwekkende aspecten van hun leven, evenals enkele van hun kenmerken. Mis het niet!

Kenmerken van de reuzenhoningbij

Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn reuzenhoningbijen vrij groot in vergelijking met de Europese honingbijen (Apis mellifera), waar ze qua uiterlijk op lijken.

Ze zijn eigenlijk twee keer zo groot als de laatste. De werksters kunnen tot 3 cm lang worden en de rest van de kolonieleden, de koningin en de darren, zijn iets groter van formaat.

Deze bijen zijn eusociale insecten; in hun kolonies zijn er verschillende soorten of kasten van individuen. Dat zijn een koningin, verschillende mannetjes of darren en veel werksters. Elk heeft een karakteristiek uiterlijk en rol.

Behalve hun lengte is een ander aspect dat opvalt bij deze insecten het nest of de raat. Het is een grote, blootgestelde structuur, want het wordt hangend aan bomen, takken of kliffen geplaatst, zonder enige andere bescherming dan een gordijn van reuzenbijen, dat gevormd kan worden door wel 100.000 werksters.

Wetenswaardigheden over de reuzenhoningbij

Some figure

Omdat hun nesten blootgesteld zijn aan de open lucht, hebben bijen verschillende soorten verdedigingsstrategieën, waarvan sommige heel interessant zijn. Laten we 5 van deze aspecten bekijken bij de volgende wetenswaardigheden over de reuzenhoningbij.

1. Reuzenhoningbijen voeren iets uit dat lijkt op een golf om hun nest te verdedigen

Net als fans in een stadion voor een sportwedstrijd, voeren reuzenhoningbijen enkele gesynchroniseerde golfachtige bewegingen uit. Dit gedrag wordt glinsteren genoemd omdat het wordt gevisualiseerd als een glinsterende flits of glinstering.

Dit glinsteren gebeurt wanneer de bijen hun achterlijf op een gecoördineerde en snelle manier draaien. Het begint op elk punt van het “gordijn” van het nest en verspreidt zich naar de rest van de structuur. Het is een individuele reactie die overgaat in een collectieve. Allemaal met het doel om roofdieren die het nest naderen af te schrikken.

2. Helderheid is krachtiger tegen donkere voorwerpen en lichte achtergronden

Het gedrag van helderheid is intrigerend voor wetenschappers en al enkele jaren onderwerp van studie. Recent onderzoek uit 2022 (Engelse link) gepubliceerd in het  Journal of Experimental Biology bracht enkele interessante ontdekkingen.

De onderzoekers gebruikten ronde kartonnen figuren van verschillende grootte, in verschillende tinten en contrasten. Enerzijds zwarte voorwerpen met een lichte achtergrond.

Aan de andere kant het omgekeerde patroon, dat wil zeggen lichte voorwerpen met donkere achtergronden. De helderheidsrespons trad alleen op in het eerste geval en wordt niet verminderd door herhaalde blootstelling aan de stimulus.

3. Glimmend gedrag treedt niet op bij kleine visuele stimuli

In de bovenstaande studie produceerden kleine stukjes karton (4 cm in diameter) niet de glinsterende respons bij Aziatische bijen. Men schat dat er een minimumdrempel is voor het optreden van defensief sociaal gedrag.

4. Het glinsteren is een gespecialiseerde reactie op horzels

Blijkbaar treedt de glinsterende reactie niet op bij bedreigingen zoals vogels. Dit verdedigingsgedrag lijkt dus een gespecialiseerde verdedigingsstrategie tegen een van de belangrijkste vijanden van bijen, horzels.

Verder blijkt uit studies (Engelse link) van de Universiteit van Graz en gepubliceerd in het tijdschrift Plos One in 2008, onderzocht de interactie tussen deze bijen en hoornaars. Ook is vastgelegd dat de snelheid en nabijheid van de vlucht van deze roofdieren verantwoordelijk is voor het moduleren van de kracht en snelheid van de defensieve reactie van de gloed.

5. De reuzenhoningbij  is een van de meest defensieve bijen

Some figure
Apis dorsata.

Van alle verschillende soorten honingbijen is deze soort de meest defensieve en gevaarlijke in Zuidoost-Azië. Dit komt omdat hij niet aarzelt om aan te vallen met zijn krachtige giftige angel, die zeer pijnlijk is.

In het bijzonder reageren ze op deze agressieve manier op grote bedreigingen, zoals vogels of zoogdieren, die ze in groepen aanvallen, waarbij ze hun agressie begeleiden met zoemen en steken.

We hopen dat je genoten hebt van deze 5 wetenswaardigheden over reuzenhoningbijen. Deze grote insecten maken ogenschijnlijk onbeschermde nesten, maar ze ontwikkelen verbazingwekkende verdedigingsstrategieën zoals de glinsterende reactie, waar we nog meer over moeten leren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jack, C., Lucky, A., & Ellis, J. (2015). Giant honey bee Apis dorsata fabricius (Insecta: Hymenoptera: Apidae). University of Florida. Recuperado el 29 de enero de 2023, disponible en: https://edis.ifas.ufl.edu/publication/IN1119
  • Kastberger, G., Schmelzer, E., & Kranner, I. (2008). Social waves in giant honeybees repel hornets. PloS one, 3(9), e3141.
  • Vijayan, S., Warrant, E., & Somanathan, H. (2022). Defensive shimmering responses in Apis dorsata are triggered by dark stimuli moving against a bright background. Journal of Experimental Biology, 225(17), jeb244716.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.