Ribkwallen: kenmerken, habitat en gedrag
Ribkwallen, ook wel ctenophora’s genoemd, zijn een groep zeedieren die gekenmerkt worden door een fascinerende en doorschijnende vorm. Sommige zijn zelfs lichtgevend. Dit fenomeen benadrukt hun aanwezigheid en verandert ze in een echt natuurspektakel.
In tegenstelling tot wat je zou denken, behoren Ribkwallen niet tot de groep van de cnidaria, maar zijn ze gegroepeerd in een phylum genaamd genaamd Ctenophora. Lees dit artikel verder en kom meer te weten over deze raadselachtige dieren.
Taxonomie van ribkwallen
Volgens het Geïntegreerd Taxonomisch Informatiesysteem (Engelse link), bestaat de groep ctenoforen uit ten minste 19 families en ongeveer 58 gedocumenteerde soorten. Bepaalde professionele rapporten zoals Het Light and Smith Handboek: Intertidal Invertebrates from Central California to Oregon (Engelse link) vermelden dat er mogelijk meer onbekende soorten zijn.
Hoewel er weinig bekend is over ribkwallen, worden de soorten meestal onderverdeeld in twee verschillende taxonomische klassen: Tentaculata (met tentakels) en Nuda (naakt). Zoals te raden is, is hun onderscheidende kenmerk de aanwezigheid (Tentaculata) of afwezigheid (Nuda) van intrekbare tentakels langs hun lichaam.
Deze ongewervelde dieren worden beschouwd als een van de basale taxonomische groepen onder de dieren. Dit betekent dat tijdens de evolutie van het Animalia koninkrijk, ctenoforen een van de eerste lijnen waren die ontstonden.
Veel specialisten debatteren nog steeds over de vraag of ze het eerste taxon (Engelse link) die verscheen of het tweede taxon (Engelse link). Maar ze zijn het er allemaal over eens dat ze essentieel zijn voor het begrijpen van de evolutionaire geschiedenis van het koninkrijk.
Leefomgeving van ribkwallen
Ribkwallen leven in alle wereldzeeën, inclusief de polen, hoewel de meeste een voorkeur hebben voor gematigde wateren in de buurt van de tropische zone. In tegenstelling tot cnidaria (neteldieren) komen deze ongewervelden uitsluitend in mariene milieus. In feite vind je ze vaak aan sommige kusten, maar ze kunnen leven vanaf het oppervlak tot een diepte van 2.000 tot 3.000 meter.
Kenmerken van ribkwallen
Ondanks hun naam kunnen ribkwallen een grote verscheidenheid aan lichaamsvormen hebben. De meeste zijn bolvormig, klokvormig en lijken met het blote oog op kwallen uit de groep van de cnidaria. Ze kunnen echter ook worden gezien met afgeplatte en lange verschijningen, bijna alsof ze een zeeslak of een larve.
Deze kwallen zijn vrij klein in vergelijking met hun verre verwanten, de cnidaria of neteldieren. Sommige soorten zijn maar een paar millimeter groot, maar er zijn ook soorten met een doorsnede van minstens 20 centimeter. Bovendien is hun lichaam meestal doorschijnend of transparant, een eigenschap die hun camouflage in het water vergemakkelijkt.
Volgens de website van de Universiteit van Michigan, Animal Diversity Web (Engelse link), zijn ribkwallen in staat om kleurrijke pigmenten te vertonen. Het enige probleem is dat zowel hun kleur als lichaamsvorm bepaald worden door de omgeving en hun dieet. Dus niet alle ctenophora’s vertonen zulke opvallende kenmerken.
Het lichaam van deze oeroude organismen bestaat uit mesoglea, een speciaal soort “spieren” die een geleiachtige textuur hebben. Ze hebben ook 8 banden cilia (kleine “tentakels”). Dit zijn structuren die lijken op de borstelharen van ribben of kammen, die hen helpen om door het water te bewegen.
Bepaalde soorten, zoals de meloenkwal (Beroe cucumis), vertonen een bijzondere irisatie dankzij de structuur van hun trilharen.
Zoals vermeld in een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Current Biology (Engelse link), functioneren deze “kleine tentakels” als een soort fotonisch kristal dat ontstaat door de beweging van fotonen (licht). Hierdoor ontstaat een iriserend effect, afhankelijk van de hoek waaronder het wordt waargenomen.
De bioluminescentie van ctenoforen
Niet alle ctenoforen zijn in staat om bioluminescentie te produceren. Er zijn ook soorten die de enzymen missen die nodig zijn om deze reactie op te wekken. In de regel, is het licht dat deze transparante dieren produceren blauwgroen van kleur. De intensiteit en duur kunnen echter variëren afhankelijk van de omstandigheden in hun omgeving.
Volgens een onderzoek gepubliceerd in het Marine Biological Journal (Engelse link), hangt de lichtemissie van een ribkwal af van het volgende:
- Temperatuur
- Beschikbaarheid van voedsel
- De gezondheid van het exemplaar
Voeding van de ribkwal
Ribkwallen zijn carnivoren en voeden zich met kleine kreeftachtigen, rotiferen en larven van andere dieren (zoals schelpdieren, cnidaria of slakken). Tijdens het eten kunnen ze sommige moleculen van hun prooi “vastleggen.” Zo krijgen ze nieuwe kleuren of verdedigingsmechanismen zoals nematocysten (Engelse link) de netelstructuren van cnidaria.
Om hun prooi in de val te lokken, ctenoforen hun tentakels of cilia om waterstromen te creëren die hun slachtoffers naar hun mond brengen. Daarnaast hebben zowel hun mond als hun tentakels cellen die coloblasten worden genoemd en die een kleefstof kunnen afscheiden waarmee ze hun voedsel kunnen vangen.
Hoewel ze geen tanden hebben, “verteren” ribkwallen hun prooi door deze in hun mond te vangen. Deze structuur is in werkelijkheid een mobiele opening die de binnenkant van hun lichaam opent, daarom noemen sommige specialisten het een “spijsverteringsbuidel.” Als hun voedsel binnenkomt, komen er enzymen en chemische verbindingen vrij die hun voedsel afbreken.
Dit waterdier heeft ook een paar “poriën” of openingen die dienen om uit te scheiden wat voor hen nutteloos is (anale poriën – (Engelse link)). Op deze manier, hoewel ze geen spijsverteringsstelsel hebben, ontdoen ze zich van afvalelementen zonder complexe stofwisselingsprocessen en zonder hun integriteit te beschadigen.
Het gedrag van ribkwallen
Omdat ribkwallen geen complex zenuwstelsel hebben, is hun gedrag eenvoudig en beperkt tot zelfverdediging en zelfbehoud. Ze hebben geen ogen, maar hun bovenlichaam heeft gespecialiseerde zintuiglijke structuren waarmee ze licht, hun ruimtelijke oriëntatie en prooien kunnen waarnemen (Engelse link).
Deze organismen drijven meestal rond tot ze een prooi of roofdier waarnemen. Ze zijn meestal solitair. Ze kunnen echter in dichte groepen worden gezien als er bloei optreedt. Dit is een fenomeen dat hun populatie onder bepaalde omstandigheden te sterk doet toenemen.
Voortplanting van ribkwallen
Ktenoforen hebben geen complexe geslachtsorganen, maar sommige van hun cellen produceren de gameten die nodig zijn voor de voortplanting. De geslachtscellen komen vrij via de mond en maken gebruik van het water om te bewegen. Hierdoor hebben ze geen speciale structuren nodig om zichzelf te bevruchten.
De meeste soorten zijn hermafrodiet en produceren zowel mannelijke als vrouwelijke gameten.
Bovendien kunnen ze zelfs zichzelf bevruchten, dus ze hebben geen partner nodig om zich voort te planten. Dit is een van de redenen waarom hun populatie snel kan toenemen als er voldoende hulpbronnen (voedsel) beschikbaar zijn.
Zodra de vrouwelijke gameten bevrucht zijn, worden ze losgelaten in de omgeving. Dan veranderen ze in larven met trilharen (bedekt met trilharen). Terwijl ze zich voeden en ontwikkelen, groeien de kleine ribkwallen uit tot hun volwassen vorm.
Enigmatische dieren
Zoals we gezien hebben, zijn ribkwallen verbazingwekkende en enigmatische zeedieren. We kunnen ze gemakkelijk verwarren met neteldieren. Ze vormen echter geen enkel gezondheidsrisico voor mensen, want ze “steken” niet en veroorzaken geen ernstige verwondingen. Integendeel, hun morfologie en bioluminescentie zijn zo opvallend dat veel mensen ze actief opzoeken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Baiandina, I. S., Kirin, M. P., & Krivenko, O. V. (2022). Black Sea Mnemiopsis leidyi (Ctenophora) adult locomotion and light-induced behavior in laboratory experiments. Journal of Sea Research, 180, 102152. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1385110121001581
- Gershwin, L. A., Zeidler, W., & Davie, P. J. (2010). Ctenophora of australia. Memoirs of the Queensland Museum, 54(3), 1-45. https://www.researchgate.net/publication/242650791_Ctenophora_of_Australia
- Goodheart, J. A., & Bely, A. E. (2017). Sequestration of nematocysts by divergent cnidarian predators: mechanism, function, and evolution. Invertebrate Biology, 136(1), 75-91. https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/ivb.12154
- Halanych, K. M. (2015). The ctenophore lineage is older than sponges? That cannot be right! Or can it?. Journal of Experimental Biology, 218(4), 592-597. https://journals.biologists.com/jeb/article/218/4/592/14141/The-ctenophore-lineage-is-older-than-sponges-That
- Integrated Taxonomic Information System. (2013). Ctenophora Eschscholtz, 1829. Consultado el 22 de mayo de 2023, disponible en: https://www.itis.gov/servlet/SingleRpt/SingleRpt?search_topic=TSN&search_value=53856#null
- Kapli, P., & Telford, M. J. (2020). Topology-dependent asymmetry in systematic errors affects phylogenetic placement of Ctenophora and Xenacoelomorpha. Science Advances, 6(50), eabc5162. https://www.science.org/doi/full/10.1126/sciadv.abc5162
- Leonardi, N. D., Thuesen, E. V., & Haddock, S. H. (2020). A sticky thicket of glue cells: A comparative morphometric analysis of colloblasts in 20 species of comb jelly (phylum Ctenophora). Ciencias Marinas, 46(4), 211-225. https://www.scielo.org.mx/scielo.php?pid=S0185-38802020000400211&script=sci_arttext
- Louppova, N. (2018). The Black Sea Ctenophora-invader Beroe ovata (Ctenophora, Atentaculata, Beroida): reproduction success depending on conditions of habitation. Bulletin of Science and Practice. https://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=R22018200102
- Madalena, V., & Mariel, V. (2019). Dinámica espacio-temporal de medusas y ctenóforos, y su relación con las condiciones ambientales en la Laguna de Rocha y mar adyacente, Uruguay. (Tesis de grado, Universidad de la República (Uruguay)). https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/handle/20.500.12008/24360
- Martindale, M. Q., & Henry, J. Q. (2015). Ctenophora. Evolutionary Developmental Biology of Invertebrates 1: Introduction, Non-Bilateria, Acoelomorpha, Xenoturbellida, Chaetognatha, 179-201. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-7091-1862-7_8
- Mashukova, O. V., & Tokarev, Y. N. (2016). Variability of Mnemiopsis leidyi A. Agassiz (Ctenophora: Lobata) bioluminescence in relation to regeneration. Marine Biological Journal, 1(1), 36-42. https://marine-biology.ru/mbj/article/view/4
- Mills, C. E., & Haddock, S. H. (2007). Ctenophora. In The Light and Smith Manual (pp. 189-199). University of California Press. https://www.degruyter.com/document/doi/10.1525/9780520930438-015/html?lang=de
- Presnell, J. S., Vandepas, L. E., Warren, K. J., Swalla, B. J., Amemiya, C. T., & Browne, W. E. (2016). The presence of a functionally tripartite through-gut in Ctenophora has implications for metazoan character trait evolution. Current Biology, 26(20), 2814-2820. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0960982216309319
- Welch, V. L., Vigneron, J. P., & Parker, A. R. (2005). The cause of colouration in the ctenophore Beroe cucumis. Current Biology, 15(24), R985-R986. https://europepmc.org/article/med/16360674
- Whelan, NV, Kocot, KM, Moroz, LL y Halanych, KM (2015). Error, señal y ubicación de Ctenophora hermana de todos los demás animales. Procedimientos de la Academia Nacional de Ciencias , 112 (18), 5773-5778. https://www.pnas.org/doi/abs/10.1073/pnas.1503453112
- Wright, J. 2014. “Ctenophora” (en línea), Animal Diversity Web. Consultado el 22 de mayo de 2023, disponible en: https://animaldiversity.org/accounts/Ctenophora/
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.