De 6 grootste kwallen ter wereld
Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez
Als waren het levende geleien, kwallen zijn organismen die voor meer dan 90% uit water bestaan. Ondanks dat ze zo eenvoudig zijn, kunnen ze enorm groot worden. Omdat het water het gewicht van deze organismen ondersteunt, kunnen de kwallen zo groot worden als ze moeten zijn. Dankzij dit zijn er verschillende kwallen die tot de grootste ongewervelde dieren ter wereld behoren.
Als je denkt dat een kwal ter grootte van je hand het grootste is dat deze ongewervelde dieren kunnen worden, lees dan verder. Je zult versteld staan van deze echte monsters.
De 6 grootste kwallen ter wereld
1. Cyanea capillata
Deze kwal, die tot 36 meter lang kan worden, is zeldzaam in een menselijke omgeving. Omdat zijn natuurlijke habitat beperkt is tot de abyssale diepten (diepzee), komt deze ongewervelde niet in contact met mensen. Zijn kleur kan variëren tussen geel en oranje, afhankelijk van het individu.
Maak je geen zorgen, ondanks zijn grootte is het geen soort waar je bang voor moet zijn. Natuurlijk moet je zijn tentakels niet aanraken, want dat kan ernstige dermatitis veroorzaken. Zijn gif is niet dodelijk voor de mens, maar dat betekent niet dat het niet pijnlijk is.
2. Cephea cephea
Vanwege zijn karakteristieke vorm heeft deze kwal wordt deze kwal ook wel kroonkwal genoemd. Met een diameter van 50 tot 60 cm wordt deze ongewervelde kwal gekenmerkt door breed vertakte tentakels. De golvende vorm van zijn klok geeft hem zijn interessante bijnaam.
Hoewel hij breder is dan lang, is het toch een van de grootste kwallen ter wereld.
3. Nemopilema nomurai
Rechtstreeks afkomstig uit de zeeën van Japan, kan deze soort een diameter van 2 meter bereiken en tot 200 kilogram wegen. De kleur van deze kwal is tussen rood en roze.
Hij behoort tot een familie van kwallen die gekenmerkt worden door wortelvormige tentakels en door de productie van ephyra. Deze ephyrae zijn de jonge vorm van de soort en groeien uit tot de juiste grootte. Met andere woorden, het zijn babykwallen, ongewoon bij andere soorten.
4. Stygiomedusa gigantea
Deze ongewervelde leeft voornamelijk in de diepte van de zee. Er zijn exemplaren gevonden tot 1700 meter diepte. Af en toe zijn ze echter ook aan de oppervlakte gezien. Men denkt dat, omdat er geen licht is in zijn habitat, zijn kleur transparant is, daarom wordt hij ook wel de ‘spookkwal’ genoemd.
Deze soort is slechts zo’n 110 keer waargenomen, en blijft dus een grote onbekende voor wetenschappers.
5. Drymonema larsoni
Dit is een roofkwal. Hij staat bekend als een actieve predator van de Aurelia aurita, de gewone kwal, omdat hij veel groter is. Hij kan bijna een meter in diameter en 25 kilogram in gewicht bereiken, waarmee hij een goede kandidaat is onder de grootste kwallensoorten ter wereld.
Zijn karakteristieke roze kleur en de vorm van zijn tentakels, waardoor hij krullen lijkt te hebben, hebben dit dier in het Engels de naam ‘Pink meanie’ opgeleverd.
6. Rhizostoma pulmo
Deze kwal is bijna zo groot als een mens. Het is misschien moeilijk te geloven, maar hij is een van de meestvoorkomende langs de kusten van de Middellandse Zee. Hij bereikt een diameter van 50 tot 60 centimeter, hoewel hij als hij begint te groeien slechts enkele millimeters meet.
Hij lijkt 8 ongevaarlijke, katoenen tentakels te hebben, maar dat is misleidend, want het zijn krachtige stingers. Bovendien is het een doorschijnend ongewerveld dier en zijn kleuren kunnen licht variëren tussen groen, zwart, bruin en blauw.
Bedreigde soorten vs plagen
In het algemeen worden kwallen momenteel niet met uitsterven bedreigd. Dit is echter niet per se waar, want het gebrek aan classificatie kan eenvoudigweg te wijten zijn aan een gebrek aan informatie en onderzoek van de wetenschappelijke gemeenschap.
Deze groep is misschien wel een van de meest diverse die er bestaan, want volgens onderzoek leven de vertegenwoordigers ervan al 500 miljoen jaar op aarde. Toch zijn we, vanwege de moeilijkheden bij het uitvoeren van onderzoek op zee, misschien nog steeds niet op de hoogte van veel soorten.
Volgens de momenteel beschikbare informatie loopt deze ongewervelde soort 2 grote risico’s: klimaatverandering en de toename van zijn populatie.
Door veranderingen in zeetemperatuur en thermische gradiënten kunnen verschillende soorten last hebben van verplaatsing. Hierdoor koloniseren ze nieuwe habitats en worden ze plagen, zoals al bij meerdere onderzoeken is vastgesteld.
Anderzijds moet rekening worden gehouden met de plotselinge toename van het aantal kwallen. In een normale situatie worden populaties beperkt door de hoeveelheid voedsel, maar daar komt momenteel verandering in. Als gevolg van vervuiling vinden er uitwassen van plankton plaats, die dienen als voedsel voor de kwallen.
Hoewel dit op zich niet erg lijkt, moet worden opgemerkt dat elke onnatuurlijke actie het potentiële risico in zich draagt van een reactie van dezelfde intensiteit, maar dan in tegenovergestelde richting. Overgroei van kwallen kan de integriteit van veel soorten in gevaar brengen.
Hoewel we ons hebben gericht op kwallen die tot de grootste ter wereld behoren, zijn deze zeker in de minderheid. En, zoals je weet, zijn degene die de kust bereiken meestal aan de kleine kant.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mendoza-Becerril, M. A., Argoytia, L. L., & Agüero, J. (2019). Diminutas y valiosas hidromedusas. Ecofronteras, 30-33.
- Omori, M., & Nakano, E. (2001). Jellyfish fisheries in southeast Asia. Hydrobiologia, 451(1), 19-26.
- SUGIURA, Y. (1966). On the life‐history of Rhizostome medusae IV. Cephea cephea. Embryologia, 9(2), 105-122.
- Kawahara, M., Uye, S. I., Ohtsu, K., & Iizumi, H. (2006). Unusual population explosion of the giant jellyfish Nemopilema nomurai (Scyphozoa: Rhizostomeae) in East Asian waters. Marine Ecology Progress Series, 307, 161-173.
- Lindsay D, Van de Putte A (2019). In situ observations of Stygiomedusa gigantea. SCAR – AntOBIS. Occurrence dataset https://doi.org/10.15468/ixtssp accessed via GBIF.org on 2020-06-04. accessed via GBIF.org on 2021-05-10.
- Varela, C., González-Díaz, S. P., Fernández, S. Á., & Clero, L. (2014). Primer registro de la familia Drymonematidae (Cnidaria: Scyphozoa) para el Archipiélago cubano/New record of the family Drymonematidae (Cnidaria: Scyphozoa) for the Cuban Archipelago. Revista de Investigaciones Marinas, 31(2), 105-107.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.