Caridea: waar zijn ze te vinden?
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
Caridea zijn een groep van tienpotige schaaldieren die bestaat uit verschillende soorten. In feite wordt deze taxonomische groep in aantal alleen overtroffen door hun krabverwanten. Daarnaast zijn andere nauwe verwanten garnalen en kreeften. Laten we de Caridea eens nader bekijken.
Caridea zijn algemeen bekend als de tienpotigen. Deze vruchtbare soort bewoont de diepten in bijna elk aquatisch milieu ter wereld.
In feite is er een immense diversiteit aan garnalen die in de zee leven, maar ook in brak en zoet water aan kusten, riviermondingen, rivieren en meren. Als je meer wilt weten over deze ongewervelden, blijf dan lezen!
Een groeiende groep
Wereldwijd werden in 2011 ongeveer 3.500 soorten herkend, maar dit aantal groeit voortdurend. Ongeveer 770-800 soorten leven in zoet water en binnenwateren, zoals bijvoorbeeld in ondergrondse spelonken. Zoetwater-caridea vormen een vijfde van de wereldwijde garnalendiversiteit.
We kunnen dus bevestigen dat caridea over de hele wereld verspreid zijn, van de evenaar tot de poolgebieden. Wat hun habitat betreft, ze komen voor in verschillende ecologische niches, van ondiepe of matig diepe kustwateren.
Er zijn ook pelagische soorten, die leven in de middenoceaanwateren rond 200 meter diep, terwijl andere als benthisch worden beschouwd, die de zeebodem bewonen op meer dan 4.000 meter.
In deze context is het moeilijk om de ware omvang van het aantal garnalensoorten in te schatten, omdat er elk jaar nieuwe soorten worden gevonden. Onder de zoetwatersoorten zijn twee geslachten numeriek dominant: Caridina en Macrobrachium. Maar misschien zijn er nog veel meer soorten die wachten om ontdekt te worden.
Het unieke geval van commensale Caridea
Interessant is dat sommige soorten caridea in commensale relaties leven met sponzen en andere ongewervelden. Commensalisme komt weliswaar veel voor bij zeegarnalensoorten, maar is zeldzaam bij zoetwatersoorten. Tot nu toe kennen deskundigen twee soorten die zo leven:
- Limnocaridina iridinea, die leeft in de mantelholte van de Unionida uit het Tanganyikameer, Centraal-Afrika. Unionidae is een familie van tweekleppige weekdieren.
- De Caridina-soorten, die in symbiose leven met zoetwatersponzen in het Towuit-meer, Sulawesi, Indonesië.
De anatomie van garnalen en gamba’s lijkt sterk op elkaar, maar is niet hetzelfde
Beide dieren hebben een lichaam dat bestaat uit drie delen: cephalothorax, abdomen en telson (een staart in de vorm van een kleine waaier). Met deze staart kunnen ze snel achteruit zwemmen. Zoals alle decapoden hebben ze 10 poten die gespecialiseerd zijn voor het uitvoeren van verschillende functies, zoals lopen, eten of voortplanten.
Daarnaast hebben ze allebei kieuwademhaling en een chitine exoskelet. Hoewel ze gekleurd kunnen zijn, zijn ze vaak semi-transparant, waardoor ze in het water moeilijk te zien zijn. Ze hebben drie paar zintuiglijke antennes en sterke maxillae in de cephalothorax.
De antennes zijn meestal lang en kunnen zelfs groter zijn dan de lengte van het lichaam.
Fysieke verschillen tussen garnalen en gamba’s
Bij gamba’s zijn vertakkende boomvormige kieuwen en antennes, die twee keer zo groot kunnen zijn als het lichaam, aanwezig in zeewater en maar heel weinig zoetwatersoorten.
Ze hebben ook zes nijptangen, één aan het eind van elk van de eerste drie paar poten. Als je naar het exoskelet kijkt, overlapt de eerste plaat de tweede en de laatste de derde.
Bij garnalen daarentegen hebben ze bladvormige kieuwen. Hun antennes zijn relatief klein en zijn niet groter dan het lichaam. Terwijl het derde stel poten nooit eindigt in een tang, kunnen ze nijptangen hebben op het eerste en tweede paar of alleen op het tweede paar poten.
De grootte van garnalen verschilt per soort. Sommige, zoals de keizersgarnaal, meten niet meer dan een paar millimeter, terwijl andere tot 8 centimeter lang worden.
Wat eten Caridea?
In het algemeen zijn veel soorten van deze infraorde filtervoeders. Veel andere zijn echter omnivoor, wat betekent dat ze plantaardig en dierlijk materiaal eten.
In feite kunnen ze schaaldieren, weekdieren, slangsterren, algen, necrotisch weefsel van andere organismen, diverse parasieten en sommige andere langzaam bewegende benthische organismen eten.
Het is belangrijk voor de ecologische niches dat Caridea aas consumeren. Omdat ze dode weefsels of parasieten van andere soorten consumeren, noemt men ze vaak poetsgarnalen.
Het is interessant om te weten dat soorten van de familie Alpheidae, bekend als pistoolgarnalen, hun prooi verdoven voordat ze die opeten door met een van hun klauwen een hard geluid te maken, dat een klik door het water produceert.
Caridea zijn de sleutel voor veel soorten
Het is belangrijk om te bedenken dat, vanwege hun kleine formaat en grote overvloed, Caridea een natuurlijke prooi zijn voor veel roofdieren over de hele wereld.
De talrijke soorten vormen de basis van het dieet van zeevogels, vissen, krabben en vele andere zeedieren. Vanwege hun voedingswaarde voor de mens is hun commercialisering ook erg belangrijk voor de economie van veel landen.
De staat van instandhouding
Onlangs heeft de IUCN in totaal 13 soorten zoetwatergarnalen opgenomen in het Red Data Book.
Het risico is groter voor soorten die in een enkele grot of grottenstelsel leven, omdat deze systemen worden bedreigd door menselijke invasie en grondwaterverontreiniging. Tot nu toe beschouwen deskundigen Syncaris pasadenae als de enige garnalensoort die is uitgestorven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- (2020). Shrimp. Encyclopædia Britannica https://www.britannica.com/animal/shrimp-crustacean Access Date: May 28, 2020
- Ahamed, F., & Ohtomi, J. (2011). Reproductive biology of the pandalid shrimp Plesionika izumiae (Decapoda: Caridea). Journal of Crustacean Biology, 31(3), 441-449.
- King, M. G. (1993). Deepwater shrimp. Nearshore marine resources of the South Pacific, 513-38. http://www.spc.int/DigitalLibrary/Doc/FAME/Reports/King_93_DeepwaterShrimp.pdf
- De Grave, S., Cai, Y., & Anker, A. (2008). Global diversity of shrimps (Crustacea: Decapoda: Caridea) in freshwater. Hydrobiologia, 595(1), 287-293.
- De Grave, S., Smith, K.G., Adeler, N.A., Allen, D.J., Alvarez, F., Anker, A., Cai, Y., Carrizo, S.F., Klotz, W., Mantelatto, F.L., Page, T.J., Shy, J.-Y., Villalobos, J.L. and Wowor, D. (2015). Dead shrimp blues: a global assessment of extinction risk in freshwater shrimps (Crustacea: Decapoda: Caridea). PLoS ONE 10(3): e0120198. DOI: 10.1371/journal.pone.0120198. [Mar 2015]. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0120198
- De Grave, S., & Fransen, C. H. J. M. (2011). Carideorum catalogus: the recent species of the dendrobranchiate, stenopodidean, procarididean and caridean shrimps (Crustacea: Decapoda) (pp. 195-588). Leiden: NCB Naturalis. http://www.vliz.be/imisdocs/publications/ocrd/231051.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.