Logo image
Logo image

Alles over het CURLA Entomologisch Museum

3 minuten
Het CURLA Entomologisch Museum is een universitaire instelling in Honduras. Het is beroemd om zijn prachtige collectie vlinders en andere insecten.
Alles over het CURLA Entomologisch Museum
Luz Eduviges Thomas-Romero

Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero

Laatste update: 22 mei, 2023

Het CURLA Entomologisch Museum is het grootste in zijn soort. Het is gebouwd in Honduras en opgericht door Sir Robert Lehman, een gepassioneerd leraar en ontdekkingsreiziger uit Ohio. Hij richtte dit museum op vanwege zijn verlangen om vlinders uit de hele wereld te verzamelen en te classificeren.

Het stond voorheen bekend als Het Museum van Vlinders en andere Insecten. In 2015 zijn naam en hoofdkwartier echter veranderd vanwege een bestuurswisseling.

De collectie van het Entomologisch Museum

Dit museum heeft een enorme collectie – meer dan 19.300 soorten motten en vlinders. Er zijn ook insecten uit Honduras en meer dan 140 andere landen wereldwijd in zijn collectie.

De collectie van het museum omvat bijna 8.000 soorten lepidoptera, waaronder vlinders en motten. Daarnaast heeft het museum meer dan 6.000 soorten andere insecten die in Honduras voorkomen. Alle zijn in de loop der jaren verzameld uit de regenwouden van dit Midden-Amerikaanse land.

Natuurlijk bezit het museum ook soorten die in andere landen voorkomen – 3.400 soorten lepidoptera en meer dan 1.800 soorten andere insecten.

Some figure
Bron: Shutterstock, Atlasmot.

Natuurlijk bezit het entomologisch museum, net als andere musea, enkele iconische soorten. Daaronder vind je de grootste mot van Honduras, de Witte Heks, evenals de grootste vlinder in de wereld, de Atlasvlinder.

Hoewel blauwe vlinders in veel landen voorkomen, zijn Hondurese blauwe vlinders beroemd om hun kleur. Het museum heeft verschillende soorten blauwe vlinders, waaronder de helderste, de Cypris morpho vlinder.

Natuurlijk heeft het museum zeer zeldzame soorten weten te bemachtigen die wereldwijd bekend is. Het museum heeft een soort van de kleurrijkste nachtvlinder, afkomstig uit Madagaskar, de Chrysiridia rhipheus. Ook bekend als de Madagaskische nachtvlinder. Daarnaast heeft het merkwaardige en grappige soorten zoals de pindakopvlinder die de langste mond ter wereld heeft.

Some figure
Chrysiridia rhipheus. Bron: Pinterest

Robert Lehman, oprichter van het Museum voor vlinders en andere insecten

Sir Robert Lehman was een man die zijn leven wijdde aan het verzamelen en classificeren van lepidoptera en andere insecten.

Hij kwam op 19-jarige leeftijd in Honduras aan en woonde daar zijn hele leven. Later keerde hij terug naar de Verenigde Staten om zijn studie af te maken. Zijn liefde voor insecten groeide tijdens zijn eerste verblijf in Honduras en is nooit meer verdwenen.

Nadat hij zijn studie in de Verenigde Staten had afgerond, keerde hij in 1968 terug naar Honduras en vestigde zich daar.

Nadat hij was afgestudeerd als leraar basisonderwijs, wijdde hij zijn leven aan het onderwijs. Tegelijkertijd besteedde hij zijn vrije tijd aan het verkennen van nabijgelegen bergen. Tijdens zijn wandelingen en reizen wijdde hij zich aan het verzamelen van vlinders.

In 1987 schonk Lehman zijn vlindercollectie aan het Smithsonian Institution in Washington, D.C. Veel onderzoekers en specialisten hebben gebruik gemaakt van zijn bijdrage die hij aan het instituut schonk en die 4.222 soorten Hondurese lepidoptera telde.

En in 1994 begon Lehman aan zijn nieuwere, grotere collectie vlinders en insecten. Slechts twee jaar later werd zijn collectie het Vlindersmuseum.

Het Entomologisch Museum en milieubehoud

Honduras heeft 11,2 miljoen hectare grondgebied. Daarvan bestaat minstens 4 miljoen hectare uit soorten bossen en jungles.

In de afgelopen decennia heeft Honduras herbebossings- en beschermingsprogramma’s uitgevoerd. Veel van de flora en fauna zijn echter aangetast door milieu veranderingen.

In die zin is het CURLA Entomologisch Museum een oase van kennis en vlindersoorten die binnenkort zouden kunnen verdwijnen.

Some figure
Bron: Aanwezigheid universiteit.

Het museum verzamelt niet alleen collecties insecten, maar dient ook een educatief doel.

Nieuw beheer van het Vlindermuseum

Lehman beheerde het vlindermuseum sinds de oprichting. Sinds 2015 staat het museum echter onder beheer van de Nationale Autonome Universiteit van Honduras.

Datzelfde jaar ging het museum over van de oorspronkelijke locatie naar het Regionaal Universitair Centrum van de Atlantische Kust (CURLA). De universitaire gemeenschap, zowel onderzoekers als studenten maken nu gebruik van het museum. Natuurlijk blijft het museum open voor het publiek.

Robert Lehman blijft samenwerken met het entomologisch museum door middel van consulten en training van personeel. Hij geeft workshops over het verzamelen, identificeren en biologisch opzetten van insecten, maar ook over het milieu en de verzorging van natuurlijke habitats van lepidoptera.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Miller, J. Y., Matthews, D. L., Warren, A. D., Solis, M. A., Harvey, D. J., Gentili-Poole, P., … Covell, C. V. (2012). An annotated list of the Lepidoptera of Honduras.
  • Gregorio, J. J. P. de. (1974). Sobre la lepidopterologia y el estudio y colección de mariposas. Revista de Girona, (67), 50–53.
  • Yoshioka, S., & Kinoshita, S. (2006). Structural or pigmentary? Origin of the distinctive white stripe on the blue wing of a Morpho butterfly. Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, 273(1583), 129–134.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.