Logo image
Logo image

Zwerfhonden bij de Basiliek van Guadalupe

3 minuten
Zwerfhonden bij de Basiliek van Guadalupe
Laatste update: 10 juli, 2019

Elk jaar op 12 december maken gelovigen te voet een pelgrimstocht naar de Basiliek van Guadalupe in Mexico. Sommigen nemen hun honden mee, anderen lopen mee als ze al onderweg zijn. Hierdoor is er nu een grote verzameling van achtergelaten zwerfhonden op de plaats.

Waarom zijn er zo veel zwerfhonden bij de Basiliek van Guadalupe?

Some figure

Om de vermeende verschijningen van de Maagd Maria aan een plaatselijke man Juan Diego te herdenken, liep in 1531 een groot aantal mensen te voet uit verschillende delen van het land, de hellingen van de heuvel van Tepeyac op, in het noorden van de Mexicaanse hoofdstad.

Helaas nemen de gelovigen soms hun eigen honden mee en volgen ook andere honden hen op deze bedevaart. Meestal keren deze honden niet terug naar hun huis als de pelgrims terugkeren, want die gaan meestal met de bus terug.

Het is op dit punt dat dierenbeschermingsorganisaties actie moeten ondernemen. Gelukkig zijn er een paar die dat ook doen. De Mexicaanse vereniging voor dierenrechten (Amedea) redt veel van deze honden, en brengt ze vervolgens tijdelijk naar een opvangcentrum dat in de buurt ligt van de Basiliek.

In het asiel zorgen de verzorgers voor de honden en steriliseren ze ze ook. Ze blijven daar en wachten op adoptie en om een tweede kans in het leven te krijgen.

Een permanent tehuis voor de “pelgrimshonden”

Dit jaar hebben activisten de autoriteiten van de Basiliek verzocht om in te grijpen. Ze vroegen hen om er bij de pelgrims op aan te dringen niet bij te dragen aan het probleem van de achtergelaten zwerfhonden. Ze vroegen hen ook om te voorkomen dat de honden hen volgen op hun tocht.

Wat er gebeurt, is dat in veel gevallen de honden zich bij de pelgrimstocht aansluiten omdat de deelnemers hen te eten geven. Aan de andere kant hopen de vrijwilligers van Amedea om zo snel mogelijk een asiel op te zetten in het Ajusco-gebied, in het uiterste zuidwesten van Mexico-Stad.

Het idee is om een permanent onderkomen te maken voor de honden die mensen tijdens dit enorme religieuze evenement daar achterlaten. Daarnaast zullen ze ook andere dieren accepteren, die in dat gebied het slachtoffer zijn geworden van verschillende vormen van mishandeling.

Diego, de eerste geredde hond uit de omgeving van de Basiliek

Tijdens de laatste bedevaart kreeg de eerste geredde hond de naam Diego, ter ere van de heilige Juan Diego. Volgens de Mexicaanse mondelinge overlevering, en volgens informatie van het Vaticaan, beweren zij dat de Maagd van Guadalupe vier keer verscheen aan Juan Diego op de heuvel van Tepeyac.

Ook zou zij bij een vijfde gelegenheid aan zijn oom, Juan Bernardino, zijn verschenen. De gebeurtenissen vonden plaats in 1531, tien jaar na de val van Tenochtitlan aan de Spaanse veroveraars.

De zoektocht naar de ware christelijke geest

Some figure

De Nationale Basiliek van Santa María de Guadalupe werd gebouwd tussen 1974 en 1976, nadat de oorspronkelijke constructie, uitgevoerd in de 16e eeuw, instabiel werd na het instorten van de fundamenten.

De architect Pedro Ramírez Vázquez ontwierp het ronde ontwerp van de tempel. Het oorspronkelijke beeld van de Maagd van Guadalupe is dus overal in de kerk zichtbaar. Binnenin is er plaats voor tienduizend mensen.

De Basiliek is de op één na meest bezochte plaats ter wereld die gewijd is aan de Maagd Maria. Alleen de basiliek van San Pedro overtreft dit. Ongeveer twintig miljoen pelgrims komen elk jaar naar het heiligdom. Bijna de helft van hen komt op de dag van de viering van de Maagd van Guadalupe, of rond die dag.

Het zou fantastisch zijn als de parochianen ook hun Christelijke geest zouden tonen aan deze achterlaten zwerfhonden. Velen lijken te vergeten dat dieren ook wezens van God zijn.

Bron van de foto’s: www.excelsior.com.mx

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.