Logo image
Logo image

Sociale media roepen op tot actie na de dood van Cholito

4 minuten
Mensen voelen de pijn in hun hart de dood van Cholito.
Sociale media roepen op tot actie na de dood van Cholito
Laatste update: 27 juli, 2018

Een vrouw slaat een weerloze hond. Ze wordt hierbij geholpen door twee mannen. Iemand legt het moment vast met de camera van zijn telefoon en uploadt het naar internet. De video gaat al snel viraal op sociale netwerken. Het is duidelijk dat het de verontwaardiging uitlokt van duizenden mensen. Zij organiseren uiteindelijk een betoging om te protesteren tegen de brutale mishandeling waarmee Cholito te maken heeft gehad.

De vreselijke aanval op de hond Cholito

Het vreselijke moment vond plaats in een winkelcentrum in de wijk Patronato, in het district Recoleta, in Santiago de Chile.

Het dier, bekend als Cholito, was daar afgelopen kerst in de steek gelaten door zijn eigenaren.

De eigenaar van een van de gebouwen was geïrriteerd door de aanwezigheid van de hond. Die bevond zich in de buurt van zijn winkel. Hij vroeg vervolgens een werknemer om iets te doen om van hem af te komen.

En de vrouw verdedigde zichzelf en haar acties. Ze zei dat ze de kleine hond op zijn hoofd sloeg totdat hij bewusteloos was. Daarbij gaf ze aan dat ze hem niet doodde. Inmiddels heeft de vrouw berouw getoond over wat er is gebeurd.

Een brute aanval op een in de steek gelaten hond, waarvan wordt aangenomen dat deze is geëindigd met zijn dood. Voorbijgangers hebben dit vastgelegd op film en geüpload naar internet. Toen veroorzaakte het de verontwaardiging en protesten van duizenden mensen.

Gerechtelijk onderzoek naar de vreselijke mishandeling

Op het moment van schrijven is er een gerechtelijk onderzoek naar het incident aan de gang. Het is nog niet gelukt om Cholito te vinden, levend of dood.

Zijn aanvallers hebben de onderzoekers het volgende verteld. Ze hebben na de mishandeling het dier gehuld in een deken naar een open gebied in de stad gebracht. De politie slaagde er later in de desbetreffende deken te vinden. Maar ze vonden geen sporen van het arme schepsel.

Echter, onderzoekers en leden van de rechterlijke macht wijzen erop dat door de opgenomen beelden te combineren met geverifieerde getuigenverklaringen, de wrede mishandeling  kan worden bevestigd.  

“Het misdrijf van mishandeling heeft niet als voorwaarde dat (het dier) dood is of dodelijke verwondingen heeft of ernstig gewond is. Integendeel, ‘mishandeling’ is de meer algemene misdaad van wreedheden jegens dieren.” zei officier van justitie Marcelo Cabrera.

Agressie jegens de verlaten hond lijkt niemand onverschillig te laten

Vervolgens diende de burgemeester van Recoleta, Daniel Jadue, een klacht in. Deze was gericht tegen degenen die verantwoordelijk waren voor de harde klappen die Cholito ontving. Hij deed dit samen met dierenbeschermingsorganisaties Observatorio Animal, Animal Libre, Ecopolys en Callejeritos de la Vega.

De klacht werd ingediend in overeenstemming met de bepalingen van de misdaadwetten van het land. Dat maakte het ook mogelijk om een strafrechtelijke aanklacht in te dienen tegen degenen die verantwoordelijk zijn. Als daders, handlangers of getuigen van dierenmishandeling.

De burgemeester, Jadue, heeft ook publiekelijk gezegd dat er na het schandaal meer moeite zal worden gedaan. Hij wil ervoor zorgen dat dieren om welke reden dan ook nooit mishandeld worden. Het maakt hierbij niet uit of dat in de openbare ruimte of in privé-woningen is. Dit type handeling is volgens hem verboden ‘in al zijn dimensies’.

Sociale netwerken, een fundamenteel instrument om mensen te mobiliseren

De verontwaardiging van het publiek kon echter niet worden onderdrukt. Dit ondanks de aankondigingen door ambtenaren zoals de burgemeester.

Met de hashtag #JusticiaparaCholito (oftewel: gerechtigheid voor Cholito) uitten duizenden mensen hun woede over de wrede agressie tegenover de zwerfhond. De gebeurtenis verspreidde zich als een lopend vuurtje. De sociale-mediaplatforms vulden zich met afbeeldingen van huisdieren. Ze werden vergezeld door pleidooien dat deze misdaad niet ongestraft zou mogen blijven.

Velen gebruikten de slogan ‘Niet ééntje minder’. Dit is variant op een slogan die wereldwijd gebruikt werd in campagnes van de afgelopen maanden tegen gendergerelateerd geweld en aanranding.

Van internet naar de straat, protesten tegen dierenmishandeling

Some figure

Maar het activisme eindigde hier niet. Zoals zo vaak gebeurt, hoorden meer mensen over deze gebeurtenis. De Chilenen riepen op sociale media op tot protest. Ze werden aangespoord om een ​demonstratie te organiseren. Een bijeenkomst gericht op het vergroten van het bewustzijn rond dierenrechten.

Er waren protesten in de Chileense hoofdstad en in verschillende andere steden in het land. In totaal kwamen zo’n 10.000 mensen samen. Zij lieten onder andere hun afkeur van het verschrikkelijke geweld tegen de kleine hond Cholito merken. Geweld waarvan wordt gedacht dat het zijn leven heeft beëindigd.

Leden van dierenrechtenorganisaties liepen naast hele families. Ze werden hierbij ook vergezeld door hun huisdieren. Daarbij vroegen ze om gevangenisstraffen voor de verantwoordelijken. Ze pleitten bovendien voor de invoering van langere straffen bij gevallen van dierenmishandeling.

Er is wel een positief punt dat voortkomt uit Cholito’s afschuwelijke ervaring. Dat is het feit dat veel mensen over hun gebruikelijke onverschilligheid ten aanzien van dierenmishandeling heenstappen. En het maakt niet uit of het nu online of op straat gebeurt. Steeds meer mensen komen samen om hun stem te laten horen ter verdediging van alle kleine Cholitos van deze wereld.

Afbeeldingenbronnen: oasisfm.cl en www.eldesconcierto.cl 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.