Logo image
Logo image

Een geredde leeuwin keert terug naar Afrika

3 minuten
Nala is een geredde leeuwin die gelukkig gered is van de mishandeling van exotische soorten in circussen.
Een geredde leeuwin keert terug naar Afrika
Eugenio Fernández Suárez

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez

Laatste update: 21 december, 2022

Een uit het circus geredde leeuwin is teruggekeerd naar Afrika dankzij een Spaanse vestiging van Stichting AAP, Primadomus in Alicante. Nala’s geval is een goed voorbeeld van de noodzaak om wilde dieren uit circussen weg te halen.

Primadomus heeft haar gered

Primadomus is onderdeel van de Nederlandse Stichting AAP, die als doel heeft de illegale handel in exotische dieren te bestrijden. Het Villenacentrum, dat bekend staat als een van de drie primatenreservaten in Spanje, kan ook grote katten zoals Nala ontvangen.

Interessant genoeg is dit centrum niet altijd het laatste thuis voor geredde dieren. Ze werken namelijk samen met reservaten en dierentuinen om gerehabiliteerde dieren terug naar het wild te sturen en ook om meer slachtoffers van illegale handel te rehabiliteren.

Deze in Frankrijk geredde leeuwin leefde een leven dat vergelijkbaar is met andere katachtigen die mee moeten doen aan circusvoorstellingen. Na de sluiting van een illegale boerderij in Frankrijk werd Nala samen met andere katachtigen in beslag genomen. Gelukkig kwam ze terecht in het reddingscentrum van Alicante.

Some figure

Het verhaal van Nala, de geredde leeuwin

Nala is een van de vele gevallen van wilde dieren die in circussen een verdrietig leven lijden. Het probleem met dit soort shows is dat ze niet educatief zijn en dat de dieren in vreselijke omstandigheden leven, door het rondtrekkende karakter van het circus. Ook is het gevaarlijk voor zowel mensen als dieren, die gevaarlijke oefeningen doen.

Het verhaal van de Nala eindigt echter niet in Alicante, omdat ze naar Zuid-Afrika is gebracht. Daar, in het Lionsrock reservaat, wacht een leeuw genaamd Saeed die gered werd uit een van de dierentuinen die tijdens de burgeroorlog in Aleppo werden verwoest, op haar.

Sluit circussen die gebruik maken van dieren

De geschiedenis van de Europese circussen is lang en kronkelig. Tegenwoordig is het merendeel van de mensen wel van mening dat er geen plek meer is voor dieren in een circus. Doordat dit soort shows nog steeds bestaat, is het nog steeds mogelijk om katachtigen geslagen te zien worden of apen met kleren aan die kunstjes uitvoeren.

Gevallen als deze geredde leeuwin komen steeds vaker voor, omdat veel landen circussen met dieren verbieden. Vanaf 2015 mogen circussen in Nederland niet meer rondreizen en optreden met wilde dieren.

Some figure

We moeten duidelijk maken dat dierentuinen en circussen niet hetzelfde zijn. Hoewel het allebei bedrijven zijn, zijn er in dierentuinen associaties en beoordelingen die veel hogere normen voor het welzijn van het dier afdwingen.

Ook nemen de dieren in deze centra deel aan natuurbeschermingsprogramma’s. Zo is er bijvoorbeeld een dierentuinprogramma dat van plan is om bedreigde katachtigen in Rusland te herintroduceren.

In dierentuinen zijn er ook educatieve programma’s om het bewustzijn over het behoud van soorten te vergroten. Ook zijn er gespecialiseerde veterinaire diensten. Dit is niet het geval in circussen. Het is gebruikelijk dat deze dieren worden behandeld in dierenklinieken die geen ervaring hebben met dit soort dieren.

Meer reden om het gebruik van dieren in circussen te verbieden

Bovendien zijn de educatieve functies van circussen schaars. Ook hebben de dieren zeer weinig ruimte en zijn hun leefruimten voortdurend in beweging.

Hoewel zowel dierentuinen als circussen (bepaalde) dieren trainen, leven ze in dierentuinen in een voornamelijk stressvrije omgeving, terwijl ze in circussen gedwongen worden tot onnatuurlijk gedrag uit angst, omdat de trainers vaak geweld gebruiken om de dieren te trainen of te straffen.

In feite hebben we dierentuinen en organisaties zoals Stichting AAP nodig om honderden wilde dieren te redden die nog steeds in circussen in Europa leven. Nu mensen deze activiteit steeds vaker afwijzen, verdienen deze dieren een waardig bestaan nadat ze hun hele leven onder slechte omstandigheden hebben moeten leven.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.