Dieren en steden: het stedelijke wilde zwijnenprobleem
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Eugenio Fernández Suárez
Wilde zwijnen beginnen een probleem te worden in verschillende Europese steden. Het beste voorbeeld hiervan is waarschijnlijk Barcelona, in Spanje. Deze wilde zwijnen beginnen menselijker te worden en voeden zich met ons afval. Ondertussen ondergaat hun gedrag grote veranderingen die onze coëxistentie in gevaar brengen.
Wilde zwijnen in steden profiteren van menselijk afval
Het wild zwijn (Sus scrofa) is een zeer aanpasbare alleseter met een hoog voortplantingspercentage. De laatste jaren is zijn populatie toegenomen. Dit heeft ertoe geleid dat hij in verschillende steden, zoals Barcelona, stedelijke gebieden is binnengedrongen.
Het is ook een van de meest succesvolle dieren in onze ecosystemen. Hoewel de jacht overvloedig is en toegestaan, is de waarheid dat ze toenemen. Sommige mensen geven de jagers zelf de schuld.
Het gebruik van voederplaatsen, samen met de jacht die zonder wetenschappelijke criteria wordt uitgevoerd, heeft er zelfs voor gezorgd dat hun populatie is toegenomen. De jacht wordt vaker gedaan met als enig doel het verkrijgen van trofeeën.
Deze dieren komen uitsluitend de stad binnen op zoek naar voedsel. Wilde zwijnen scharrelen in het vuilnis of maken zelfs gebruik van voer voor zwerfkatten om zich te voeden. Daarnaast krijgen ze soms ook voedsel van buren die zich niet bewust zijn van de gevaren van deze praktijk.
Door deze extra voedselaanvulling kunnen de dieren hun voortplantingssnelheid sterk verhogen. Dit vertaalt zich in grotere nesten wilde zwijnen in de stad. Ze leren tijdens hun jeugd dat menselijk voedsel rijk en gemakkelijk te verkrijgen is. Bovendien groeien ze op met de gewoonte om auto’s en mensen te zien. Daardoor zijn ze daar minder bang voor.
Is het stadswild zwijn gevaarlijk?
De waarheid is dat, hoewel deze dieren zelfverzekerd zijn en niet hoeven aan te vallen, er altijd het risico bestaat dat ze ervoor kiezen om aan te vallen wanneer ze geconfronteerd worden met een mogelijke bedreiging, vooral wanneer een moeder vergezeld wordt door haar jongen.
De grote kracht van deze dieren, samen met hun krachtige slagtanden, betekent dat een aanval van een wild zwijn fataal kan zijn voor honden, katten of zelfs mensen. Daarom is het raadzaam uit de buurt van deze dieren te blijven en nooit te veel vertrouwen in ze te krijgen.
Een ander groot probleem dat ze kunnen veroorzaken zijn auto-ongelukken. Ze steken namelijk voortdurend wegen over en dat is gevaarlijk voor zowel dieren als mensen. Bovendien baart de toename van besmettelijke ziekten onder vee, wilde dieren en mensen de autoriteiten zorgen.
Over het algemeen is het wilde zwijn niet van plan ons aan te vallen en ziet hij ons als een vriend die voor voedsel kan zorgen. Het is echter ook waar dat dieren en mensen vaak slecht communiceren, en het stadswild zwijn kan ons in verschillende contexten als een bedreiging opvatten, waardoor onze eigen veiligheid in gevaar komt.
Mogelijke oplossingen voor het probleem van wilde zwijnen in steden
Om dit probleem onder controle te krijgen, kiezen mensen ervoor om de voedselbronnen die de wilde zwijnen aantrekken weg te nemen. Dit kan gedaan worden door afvalcontainers te beveiligen. Ook moet men de bevolking bewust maken van het probleem.
Dit zal ervoor zorgen dat ze stoppen met het voeren van de stedelijke wilde zwijnen. Dit zijn slechts enkele eenvoudige manieren om het probleem te verminderen.
Voor wie zwerfkatten wil helpen, raden de autoriteiten aan contact op te nemen met dierenasielen. Als iemand deze dieren wil voeren, moet hij kleine hoeveelheden voedsel meenemen en de restjes verwijderen. Dit om te voorkomen dat de stedelijke wilde zwijnen erheen worden gelokt. De zwijnen kunnen ook gevaarlijk zijn voor hen.
Helaas omvatten andere oplossingen het afschieten van deze dieren door jagers, dus educatieve wegen kunnen het leven van veel wilde zwijnen redden. Andere manieren om dit te beheersen kunnen zijn het verplaatsen van de dieren, het gebruik van afweermiddelen, of castratie.
Wat zeker is, is dat, ongeacht onze ideeën, het redelijk lijkt dat we moeten leren leven met dit dier. We zullen de redenen waarom het wilde zwijn besluit de bossen te verlaten en stedelijke gebieden binnen te gaan, moeten verminderen. Dit is iets wat onze relatie met de natuur opnieuw in gevaar brengt. Ook dat komt door onze keuzes en handelingen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.