Logo image
Logo image

Massa-extinctie: ontdek hoeveel soorten kunnen verdwijnen tegen 2100

4 minuten
Massale uitstervingen worden veroorzaakt door allerlei factoren, niet alleen door menselijke activiteiten. Sommige deskundigen geloven echter dat menselijke activiteiten een grote invloed hebben op het verdwijnen van soorten.
Massa-extinctie: ontdek hoeveel soorten kunnen verdwijnen tegen 2100
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 09 november, 2023

De planeet Aarde heeft in de loop van haar geschiedenis verschillende keren te maken gehad met massa-extinctie. Zoals de naam al aangeeft, worden deze verschijnselen gekenmerkt door het verdwijnen van vele soorten over de hele wereld.

Als gevolg daarvan verandert het ecosysteemevenwicht en verandert het milieu. Recente studies geven aan dat tegen 2100 een soortgelijk scenario zal worden ervaren, omdat dan ongeveer 20% van de soorten zou kunnen verdwijnen.

Hoewel het waar is dat massa-extincties natuurlijke biologische gebeurtenissen zijn, is aangetoond dat menselijke activiteiten het proces kunnen versnellen. Dit is de reden waarom vervuiling, de uitstoot van gassen in de atmosfeer, de vernietiging van ecosystemen en verandering van landgebruik worden beschouwd als enkele van de belangrijkste oorzaken. Lees verder en kom er meer over te weten.

Wat is een massa-extinctie?

Massa-extincties worden beschouwd als het plotselinge verlies van een groot aantal levende wezens, tot 30% van de werelddiversiteit. Deze abrupte verandering in de stabiliteit van het ecosysteem beïnvloedt het klimaat en het milieu. Daardoor worden de milieuomstandigheden extremer en agressiever voor de rest van de soorten.

Massa-extincties treffen niet alleen planten en dieren, maar ook verschillende micro-organismen die zowel in continentale massa’s als op de oceaanbodem leven. Kortom, het is een verwoestende wereldwijde gebeurtenis die verschillende ingrijpende veranderingen in de natuur veroorzaakt.

Massa-extincties vinden meestal plaats in een relatief korte periode (tussen duizenden en miljoenen jaren) als de geologische tijdschaal als referentie wordt genomen. Dit is de reden waarom de meeste levende wezens zich niet kunnen aanpassen en snel vergaan.

Some figure

Wat veroorzaakt massa-extinctie?

Massa-extinctie worden door veel verschillende factoren veroorzaakt. In feite zijn deze niet altijd hetzelfde, want elk scenario geeft zijn eigen omstandigheden die het verdwijnen van soorten bevorderen. Tot de bekende veroorzakers van deze rampen behoren de volgende:

  • Klimaatverandering.
  • Veranderingen in de zeespiegel of omstandigheden.
  • Overbevolking van sommige soorten.
  • Inslag van asteroïden of kometen.
  • Vulkaanuitbarstingen.
  • Veranderingen in het magnetisch veld van de aarde.
  • Overmatige straling uit de ruimte (door supernovae).
  • Invloed van menselijke activiteiten (uitstoot van gassen, vervuiling, enz.).

Hoeveel massa-extincties hebben er op de planeet plaatsgevonden?

Hoewel er nog veel discussie is, zijn de meeste specialisten het erover eens dat de aarde in het verleden 5 grote massa-extincties heeft meegemaakt. Elk daarvan wordt hieronder weergegeven:

  • Boven-Ordovicische uitsterving (440 tot 450 miljoen jaar geleden). Het verdwijnen van ongeveer 100 families van ongewervelde zeedieren.
  • Boven-Devoonse uitsterving (372 miljoen jaar geleden). Het verdwijnen van vele zeesoorten die onder andere behoorden tot de eurypteriden, ostracoden, asteroïden en crinoïden.
  • Permisch-Trias uitsterving (250 miljoen jaar geleden). Het verlies van 90% van de mariene soorten en bijna 70% van de terrestrische soorten wordt geschat.
  • Bovenste Trias-extinctie (bijna 200 miljoen jaar geleden). Ongeveer 20% van de taxonomische families die in zee leefden verdween. Ook verschillende grote amfibiesoorten gingen verloren.
  • Krijt-Tertiair-extinctie (65 of 66 miljoen jaar geleden). De bekendste door het uitsterven van emblematische reptielensoorten (dinosauriërs).

Het begin van de zesde massa-extinctie

Veel specialisten suggereren dat het recente verdwijnen van soorten over de hele wereld het begin betekent van een zesde massa-extinctie (Engelse link). Klimaatverandering, samen met vervuiling, landbouw, veeteelt en de invasie van exotische soorten lijken de belangrijkste boosdoeners. Het is echter mogelijk dat er andere, nog onbekende veroorzakers zijn.

Bovendien hebben sommige wetenschappers verschillende simulaties uitgevoerd om te voorspellen wat er in de toekomst met de flora en fauna zal gebeuren. Hoewel de resultaten enigszins verschillen, zijn ze het er allemaal over eens dat een groot aantal soorten tegen het eind van deze eeuw zou kunnen verdwijnen.

Some figure

Meer dan 10% van de soorten zou tegen 2050 kunnen verdwijnen

Volgens een recente studie, gepubliceerd in het tijdschrift Science Advances (Engelse link), wordt verwacht dat, als de huidige milieuomstandigheden voortduren, tegen 2050 tussen de 6 en 10% van de biologische diversiteit verloren zal gaan. Met diezelfde trend zal tegen 2100 naar schatting tussen de 13 en 27% van de huidige soorten verloren gaan.

Met andere woorden, één op de tien soorten zou tegen 2050 kunnen verdwijnen. Daarnaast zouden twee op de tien tegen 2100 kunnen verdwijnen. Natuurlijk is dit slechts een simulatie die rekening houdt met enkele van de factoren die leiden tot massa-uitsterving, dus het zou in de toekomst nog erger kunnen zijn.

Kunnen massa-extinctie worden voorkomen?

Als we eenmaal weten welk wreed lot veel van de dieren en planten die op de wereld bestaan te wachten staat, willen we natuurlijk weten hoe we dat kunnen voorkomen. Dat is echter niet helemaal mogelijk, want het uitsterven van soorten is al begonnen en gaat met sprongen vooruit. De enige manier om ze te redden is door drastische en onmiddellijke wereldwijde verandering, wat onmogelijk is.

Hoewel massaal uitsterven niet kan worden voorkomen, is het toch aannemelijk om de ernst van de gevolgen ervan te verminderen. Om dit te doen is het van cruciaal belang om ons te richten op herstel en bescherming van het milieu. Daarnaast moeten we werken aan het stimuleren van regulering van de exploitatie van de natuurlijke omgeving.

Hoewel dit eenvoudig klinkt, is de taak complex en vereist het de samenwerking van mensen, overheid en wetenschappers. Alles is niet verloren; er is nog hoop om verschillende dieren en planten van uitsterven te redden. Dit vereist echter dat veel menselijke gewoonten en gedachten veranderen. Ook zullen we bereid moeten zijn sommige van onze gemakken op te geven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Briggs, J. C. (2017). Emergence of a sixth mass extinction?. Biological Journal of the Linnean Society, 122(2), 243-248.
  • Strona, G., & Bradshaw, C. J. (2022). Coextinctions dominate future vertebrate losses from climate and land use change. Science Advances, 8(50), eabn4345.
  • Normander, B. (2012). Biodiversidad: combatir la sexta extinción masiva. La situación del mundo, 16.
  • Maldonado, C. E. (2009). Evolución, teoría de las extinciones, complejidad. Acta biológica colombiana, 14, 283-300.
  • Rodríguez Sousa, A. A. (2018). Ciencia y divulgación sobre la sexta extinción masiva de biodiversidad,¿ es realmente el cambio climático el principal responsable?. La comunicación de la mitigación y la adaptación al Cambio Climático.
  • Molina, E. (2008). Etapas y causas de la sexta extinción en masa. Arcega C, Lahoz J (coords.) La Vida en el Terciario Del impacto el meteorito al origen del hombre, 187-2013.
  • Sassi, F. (2019). HISTORIA DE LA VIDA EN LA TIERRA: EXTINCIONES MASIVAS. (Tesis de maestría, Universidad de Jaen).
  • Prados-Téllez, C. (2014). Grandes catástrofes en la historia de La Tierra: extinciones en masa. (Tesis de grado, Universidad de Jaen).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.