Logo image
Logo image

Het wereldwijde probleem van zwerfdieren

3 minuten
Zwerfdieren zijn een groeiend probleem, vooral in grote steden, en we zullen je laten zien wat je moet doen als je een zwerfhond ziet.
Het wereldwijde probleem van zwerfdieren
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 18 mei, 2023

Tijdens een aantal verschillende politie-acties in The Bronx, een wijk van New York in de Verenigde Staten, zijn agenten in staat geweest om veel zwerfdieren te redden. Er waren verschillende hondenrassen, van verschillende leeftijden, van puppy’s tot oudere honden.

De oplossing die de agenten uit The Bronx gevonden hebben voor deze zwerfdieren, is om ze te verplaatsen naar dierenklinieken. Daar werden de katten en honden gesteriliseerd en kunnen ze ter adoptie worden aangeboden.

De dieren die in The Bronx werden gevonden zijn allemaal vriendelijk en sociaal. Na hun redding zijn ze door verzorgers onderzocht en gewassen. Ze kregen gezond voedsel, ontwormingskuren, en vaccinaties. Daarna werden ze gesteriliseerd.

Ze hebben de dieren ook onderzocht op het dragen van een chip, zodat ze terug konden worden gebracht naar hun baasjes, als ze die hadden. Zo niet, dan werden ze ter adoptie aangeboden.

Zwerfdieren, een wereldwijd probleem

Some figure

We zien dit probleem van verwaarlozing terug in de meeste landen ter wereld. Zwerfdieren zijn, helaas, een veel voorkomende aanblik in de straten, vooral door de onverantwoordelijkheid van mensen.

Er zijn veel oorzaken die tot verwaarlozing kunnen leiden. Het kan bijvoorbeeld door een geboorte komen, een verhuizing, of zelfs door een sterfgeval in de familie.

Hoe gedraag je je in de buurt van zwerfdieren?

Hier zijn een aantal richtlijnen als je ooit een zwerfdier tegenkomt dat bang voor je is:

  • Het eerste dat we moeten doen, is het voorbereiden van een halsband en een riem, en dekens of oude t-shirts. Daarbij moeten we ook iets lekkers te eten in de buurt hebben.
  • Daarna laten we het voedsel achter op gepaste afstand en verdwijnen zelf ook uit het zicht.
  • De volgende fase is dat we naast het dier gaan zitten, niet te dichtbij maar ook niet te ver weg. We moeten rustig overkomen, want het dier zal dit merken.
  • Beetje bij beetje zetten we het voedsel dichterbij het dier.
  • Als het dier ons begint te vertrouwen, kunnen we het voorzichtig bij de nek pakken en de halsband om doen (of de riem vastmaken aan de halsband, als het dier die al om heeft). We moeten dit zo voorzichtig mogelijk doen.

Als we hem hebben gevangen…

  • Als het gelukt is om hem te vangen, kunnen we hem mee naar huis nemen. Het kan zijn dat het erop lijkt dat het dier ziek is. In dat geval kunnen we het beste dekens of oude kleren om het dier heen slaan, zodat de huid niet geïrriteerd raakt.
  • Als we thuis zijn aangekomen, kunnen we proberen het dier te voeden. We moeten hierbij in gedachten houden dat dieren die op straat leven alle soorten resten hebben gegeten. Als we hem diervoeding geven, kan hij last krijgen van de spijsvertering. Het gewenningsproces aan nieuwe voeding moet langzaam verlopen.
  • De volgende dag moeten we het dier meenemen naar de dierenarts. Als we hier geen geld voor hebben of geen geld aan het dier willen besteden, kunnen we de dierenbescherming om hulp vragen. Ook kunnen we foto’s plaatsen op sociale netwerken, of een geldinzamelingsactie beginnen.

Het doel is adoptie

Some figure

Het uiteindelijke doel van het redden van zwerfdieren van de straat, is om ze een nieuwe familie te geven. Onderzoek toont duidelijk aan dat sterilisatie de sleutel is tot het voorkomen van verwaarlozing en straten vol achtergelaten huisdieren.

Een andere nuttige tip is om onze kinderen te leren over het beschermen van dieren. Het zijn allemaal potentiële beschermers of mishandelaars. De lessen die ze vandaag leren, zullen hun toekomstige acties bepalen. Ze moeten leren om respect te hebben voor dieren.

De foto’s zijn afkomstig van www.elcolombiano.com

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.