Logo image
Logo image

Het couperen van een hondenstaart is nu illegaal in Spanje

4 minuten
Het couperen van een hondenstaart is vanaf nu illegaal in Spanje.
Het couperen van een hondenstaart is nu illegaal in Spanje
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 december, 2022

Het couperen van een hondenstaart is vanaf nu illegaal in Spanje. Het Spaanse Congres heeft hiermee een Europese wet bekrachtigd, 30 jaar nadat deze is opgesteld. Voor de meesten is het al langer duidelijk dat het gewenst is om het uiterlijk van een hond met rust te laten, met name de staart en oren.

Het couperen van de staart of oren van een hond is een compleet nutteloze ingreep volgens de mensen die hier het felst op tegen zijn. Deze praktijken leiden namelijk dikwijls tot bijkomende schade bij de dieren. Het natuurlijke uiterlijk van een dier bewerken met een scalpel is een sadistische handeling op zich.

Het couperen of amputeren van de staart van een huisdier, dilemma nummer 1

Volgens veel dierenrechtenactivisten bestaat er een onderliggend probleem bij deze gewoonte. We kunnen beter het woord ‘amputatie‘ gebruiken in plaats van ‘couperen’. Dit is de correcte term. Het omvat de handeling in zijn geheel, inclusief de wreedheid hiervan. Er wordt immers iets compleet verwijderd, niet enkel gemutileerd.

Deze dierenrechtenactivisten gebruiken een stuitend voorbeeld om hun punt te illustreren. Een hondenvacht wordt getrimd voor hygiënische doeleinden en in veel gevallen ook om het uiterlijk te bevorderen. Het dier ziet hierdoor beter uit. Deze handeling veroorzaakt echter geen leed: haar is gevoelloos en het groeit altijd terug.

Some figure

Het gaat bij het amputeren van een staart of de oren van een hond niet simpelweg om het verkleinen van deze lichaamsdelen. Het kraakbeen, de zenuwen, de bloedvaten en ander weefsel worden samen met de huid weggesneden. Geen enkel van deze dingen kan ooit terug groeien als het eenmaal weg is gehaald. Dat maakt het tot een amputatie. Tot slot is het een bijzonder pijnlijke en traumatische ervaring voor de hond.

De oorsprong van het couperen van een hondenstaart

Sommige geleerden wijzen ons op waar de eerste schreven referenties aan deze praktijk vandaan komen: Rome. Lucius Junios Moderatus, beter bekend als Columella, populariseerde de term ‘amputatie’. Columella was een auteur en een Romeinse landbouwkundige die tussen 4 v. Chr.  en 70 n. Chr. leefde.

Volgens Columella, één van de bekendste denkers uit het Romeinse Rijk, zou een hondenstaart moeten worden gecoupeerd om te voorkomen dat hij geïnfecteerd zou raken met hondsdolheid. Dat moest de eigenaar nota bene doen door de staart met zijn eigen tanden af te bijten.

Geschiedenis en evolutie

Hoe heeft deze praktijk stand kunnen houden door de eeuwen heen? Het antwoord daarop is vrij simpel: de redenen voor de gewoonte zijn met de tijden mee veranderd:

  • Het zou voorkomen dat ratten een terriërs staart eraf kunnen bijten. Lange tijd werden terriërs ingezet als ongediertebestrijders. Sommige legenden beweren zelfs dat ratten zichzelf hier tegen verdedigden door aan de staarten van terriërs te knagen. Dit werd uiteindelijk de reden waarom hondeneigenaren de staarten van hun honden (wederom) gingen couperen. Er bestaat echter geen enkele documentatie die dit zou kunnen ondersteunen. Het is nooit bewezen dat ratten hondenstaarten beschadigden.
  • Het zou voorkomen dat honden niet vast komen te zitten in bosjes terwijl ze op het platteland werken.
  • Het jagen op en het volgen van prooidieren op het platteland zou gemakkelijker moeten zijn zonder staart.
  • Het zou de mogelijkheid drastisch verminderen dat een gevecht tussen twee honden fataal zou aflopen.
  • Schoonheidsredenen: de meest voorkomende reden dat baasjes de staarten van hun honden laten couperen. Sommige hondenfokkers beweren dat een hond met een hele staart nooit een hondenwedstrijd zal winnen.

De regelgeving van de Europese Raad

In Straatsburg in 1987 werd de Europese Conventie voor de bescherming van dieren goedgekeurd. Het kostte de Spaanse regering dertig jaar om de wet te bekrachtigen en in te laten gaan.

In september 2015 ‘ontdooide’ het Spaanse Ministerie van Agricultuur, Voer en Milieu de oorspronkelijke tekst van de Conventie. Dit na jarenlang onder druk gezet te zijn door dierenrechtenactivisten.

Voor de uiteindelijke bekrachtiging moesten echter nog een aantal wetgevingen overwonnen worden. Een aantal conservatieven wilden een extra clausule laten inbouwen in de nieuwe wetgeving die het couperen van een hondenstaart zou toestaan onder bepaalde voorwaarden.

Some figure

Deskundigen leggen de schuld van de vertraging van het bekrachtigen van de wet bij deze conservatieven. Hierbij wijzen ze ons erop dat de jacht (met honden) als gezamenlijke hobby nog steeds veel invloed heeft binnen de politiek.

Welke andere praktijken zijn wettelijk verboden?

Nu dat het couperen van een hondenstaart illegaal is in Spanje, denkt de Europese Conventie na over andere verboden. Een aantal hiervan omtrent het houden van een huisdier volgen hieronder.

  • Geen chirurgische interventies zonder het oog op genezing van het een of ander.
  • Net zoals het verbod op het couperen van staarten en oren, wordt het verboden om in de stembanden te snijden of de nagels van katten te verwijderen.

Bovendien ziet de wetgeving de huisdiereneigenaren als eindverantwoordelijken voor het onderhoud en de zorg van het huisdier. Het beperkt ook de participatie van honden, katten en andere huisdieren in reclamespotjes of bij andere openbare voorstellingen.

Dus nu ben je weer helemaal op de hoogte. Het couperen van de staart van je huisdier is nu overduidelijk illegaal in Spanje!

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.