Logo image
Logo image

Melding maken van dierenmishandeling op het internet

3 minuten
Melding maken van dierenmishandeling op het internet
Laatste update: 26 augustus, 2018

Op internet kan iedereen dagelijks leuke foto’s en grappige video’s van dieren vinden. Helaas kun je ook dierenmishandeling op het internet vinden. Sommige individuen (wat een nette benaming is) plaatsen ze opzettelijk online. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je dierenmishandeling op het internet kunt melden.

Dierenmishandeling op het internet neemt toe

Some figure

YouTube, Facebook en de andere sociale media zijn de platformen die sommige mensen gebruiken om op te scheppen over hun ‘prestaties.’ Maar dan wel prestaties die hulpeloze schepsels betreffen, of ze laten gewelddadigheden tegen dieren door andere mensen zien.

Er zijn geen officiële gegevens over bekend. Maar zowel dierenactivisten als de overheid geloven dat dierenmishandeling op het internet steeds vaker voorkomt.   

Je wordt waarschijnlijk erg kwaad als je ooit foto’s of video’s van dierenmishandeling tegenkomt op het internet. Net als de meeste andere mensen die van dieren houden en deze onschuldige schepsels respecteren. Echter, wat kun je doen om deze inhoud van het web te laten verwijderen? En te zorgen dat de mensen die hiervoor verantwoordelijk zijn gestraft worden?

De beste manier om dit soort mensen aan te geven is contact opnemen met de relevante autoriteiten. Zij kunnen iets aan de situatie doen of je adviseren welke stappen je kunt ondernemen zodat de klacht op de juiste plek terechtkomt.

Het internet kan een vriendelijke virtuele plek zijn maar ook een plek waar je foto’s of video’s kunt vinden van dierenmishandeling. Daarom moet je weten hoe je dierenmishandeling op het internet aan de kaak kan stellen.

Wat je moet doen als je dierenmishandeling op het web tegenkomt

Volgens de deskundigen gaat het de mensen die dit soort inhoud op het internet publiceren om de aandacht. Of ze doen het om over hun daden op te scheppen.
Daarom moet je, hoe boos je ook bent, geen boodschappen achterlaten die aangeven dat je het er niet mee eens bent. Ook moet je het niet doorsturen naar anderen om te voorkomen dat erop gereageerd wordt. Denk eraan dat negatieve opmerkingen degenen die zich aan deze dierenmishandeling schuldig maken niet zullen veranderen. Doe je dat wel, dan zorg je er juist voor dat de foto’s en/of filmpjes nog meer viraal gaan. Dit is nu juist wat degene die ze geüpload heeft wil bereiken. Aan de andere kant kan de persoon die voor deze daden verantwoordelijk is er ook geïntimideerd door raken. Waardoor hij of zij het materiaal van het internet verwijdert met als gevolg ook het bewijs van de misdaad. 

Hoe je dierenmishandeling op het internet rapporteert

Volg de stappen hieronder om dierenmishandeling op het internet te rapporteren:

  • Deel nooit de foto’s, video’s of websites van dierenmishandeling.
  • Verzamel zoveel mogelijk informatie: foto’s, links, websites, e-mails, Twitter of Facebook-profielen, etc.
  • Stuur zoveel mogelijk gedetailleerde informatie naar de Dierenbescherming of de politie. Of elke andere instantie die zich bezighoudt met dierenleed, afhankelijk van het land waar je woont.

Je kunt je klacht telefonisch, per e-mail of persoonlijk indienen. 

Rapporteer dierenmishandeling zodat de wet gehandhaaft kan worden

Some figure

Voordat je een klacht indient inzake dierenmishandeling op het internet beoordeel je de inhoud en zorg je ervoor dat je zeker weet dat:

  • De zaak niet al eerder gerapporteerd is en afgehandeld
  • Het materiaal niet uit het buitenland afkomstig is omdat het dan buiten de jurisdictie valt

Als beide niet van toepassing zijn is de kans groot dat door uitgebreide analyse van de foto’s en andere data de dader gevonden kan worden. Hij kan dan voor de rechter gedaagd worden en de inhoud wordt van het internet verwijderd.

Dus houd moed en onderneem actie tegen dierenmishandeling. Zo kun je ervoor zorgen dat dit soort daders hun verdiende straf voor deze misdaden niet zullen ontlopen. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.