Logo image
Logo image

Beste vrienden: driebenige kat geadopteerd door meisje met geamputeerde arm

3 minuten
De familie zegt dat ze een dier wilde waar Scarlette mee kon opgroeien. Ze hadden echter niet verwacht dat het dier zo op haar zou lijken.
Beste vrienden: driebenige kat geadopteerd door meisje met geamputeerde arm
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 21 december, 2022

Scarlette Tipton is een meisje wiens moed en vastberadenheid haar geholpen hebben om een zeldzame vorm van kanker te overwinnen. Toen ze slechts 10 maanden oud was, verloor ze één van haar armen aan de ziekte. Nu is ze een prachtig, twee jaar oud meisje dat zielsveel van katten houd. Ze heeft dan ook Doc geadopteerd, een kitten die zijn pootje heeft moeten laten amputeren nadat hij onder de motorkap van een auto heeft geslapen om zichzelf warm te houden. De Tipton familie besloot om hem te adopteren, en sindsdien zijn Scarlette en Doc beste vrienden.

Scarlette werd onmiddellijk blij toen ze de kleine kat zag. Toen ze ontdekte dat Doc nietjes aan één kant van zijn lichaam had, realiseerde ze zich dat hij net zoals zij was. Hij heeft een soortgelijke strijd moeten doorstaan.

Doc paste zich goed aan aan het gezinsleven. Hij heeft zijn beperkingen, maar hij is toch een hele actieve kat die graag over van alles en nog wat heen springt. Zijn favoriete plekje is echter Scarlette’s schoot. Het zijn immers beste vrienden!

Dieren als therapie

Some figure

We zijn ons al bewust van de fysieke en psychologische voordelen van het houden van een huisdier. Terwijl moderne gezondheidszorg steeds beter wordt, worden dieren ook steeds vaker gebruikt als een vorm van therapie. Ze helpen mensen met lichamelijke problemen, revalidatie, aanpassings- en integratieproblemen, sociale problemen, mentale problemen enzovoorts.

Dieren zijn goed voor motivatie en socialisatie, iets dat veel mensen met psychologische problemen nodig hebben. Paarden en honden zijn de dieren die hier het vaakste voor gebruikt worden. Honden zijn een perfect hulpmiddel voor deze vorm van therapie; ze voeren namelijk activiteiten uit met mensen die communicatieproblemen hebben. Paarden zorgen weer voor ontspanning. Met hun geleidelijke en subtiele bewegingspatronen zijn ze heel erg geschikt voor mensen met problemen.

Er bestaan echter ook nog andere dieren naast paarden en honden die voor therapeutische doeleinden ingezet worden. De bekendste hiervan zijn dolfijnen dankzij hun zachtaardige karakters en benadering van mensen.

Een betere leefkwaliteit met je beste vrienden

Het organiseren van activiteiten met dieren draait om het verbeteren van iedereens leefkwaliteit. Deze activiteiten kunnen voor één specifiek persoon of een groep mensen zijn. Daarnaast kunnen ze ook nog worden uitgevoerd met behulp van begeleiders, trainers, enzovoorts.

Experts op het gebied van gezondheidszorg beginnen nu ook te werken met deze behandelingsvorm. Ze helpen om patiënten terug in hun oorspronkelijke conditie te krijgen, om psychologische aandoeningen te verlichten, om de relatie tussen de patiënt en zijn omgeving te verbeteren, enzovoorts.

Het is bewezen dat het aaien van een dier veel zelfvertrouwen en een gevoel van veiligheid met zich meebrengt, vooral als het bij een heel ontvankelijke soort is zoals honden of paarden gebeurt. Het blijkt zelfs te functioneren als bloeddrukregulatie!

Voordelen voor kinderen met hun beste vrienden

Voor schoolkinderen dragen de activiteiten met honden bij aan het ontwikkelen van hun aandacht- en concentratievermogen. Dit zorgt op zijn beurt weer ervoor dat het kind zich beter kan focussen op het leren voor toetsen en examens. Het biedt ook voordelen voor kinderen met een autisme spectrum stoornis: voor sommigen kan een hond verder een effectieve link worden tussen patiënten, hun mentale isolatie en de wereld om hun heen.

Het onschuldige spel tussen mens en hond kan een belangrijke, communicatieve band laten ontstaan. Deze zal vervolgens van invloed zijn op sociale vaardigheden. Met andere woorden, het contact en de interactie met zo’n dier helpt een autistisch kind emoties te ontdekken en gevoelens te herkennen die hij of zij anders niet zou herkennen!

Behandeling voor handicaps

Some figure

Naast deze voordelen voor bepaalde mentale stoornissen of problemen, helpt het contact met dieren ook kinderen met lichamelijke (bijvoorbeeld neuromusculaire) aandoeningen. Een hond kan namelijk ook werken als hulphond. Zo kan hij simpele taken uitvoeren zoals het openen van een deur of het halen van een klein object, want niet alle kinderen kunnen deze acties zelf uitvoeren.

Bovenop het feit dat honden veel kunnen betekenen in het kader van revalidatie, kunnen ze dus ook een soort assistent worden voor kinderen. Zo wordt hun leefkwaliteit immens verbeterd!

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.