Logo image
Logo image

83 dieren gered uit illegale fokkerij in Colombia

3 minuten
83 dieren gered uit illegale fokkerij in Colombia
Laatste update: 27 juli, 2018

Deze reddingsactie vond plaats in het dorp San Cristobal, Colombia. Dankzij de vele klachten van de bewoners kon een team 83 dieren uit de illegale fokkerij redden. De fokker had zichzelf toegelegd op de illegale verkoop van huisdieren.

Een illegale fokkerij in Medellín

“Husdierenfabrieken” zijn een lucratieve handel. Het is vooral een probleem in de Verenigde Staten, Australië en Groot-Brittannië. De mensen daar betalen namelijk voor honden of katten die van een bepaald ras zijn. Of voor zuivere rasdieren.

De commerciële handel in huisdieren is een lucratieve business. Het is echter ook wreed. Bovendien is het moeilijk om de fokkerijen aan te geven omdat de locaties onbekend zijn en mensen bang zijn om iets te doen.

Gelukkig was dit niet het geval in het dorp San Cristobal, een deel van de stad Medellín in Colombia.

Een groep buren gaf de illegale fokker aan door een video te maken van zijn terrein. Deze bevatte bewijs dat maar liefst 83 dieren onder erbarmelijke leefomstandigheden gebukt gingen.

Een meisje genaamd Milena Pérez Ospine zette deze opname op haar Facebook. De video werd ontzettend vaak gedeeld en kwam zodoende uiteindelijk bij de autoriteiten terecht.

Zij kwamen in actie en redden 67 honden, 14 katten en 2 minivarkens. Alle dieren die deel uitmaakten van de illegale fokkerij waren er ontzettend slecht aan toe.

Verwaarlozing en mishandeling

De dieren vertoonden tekenen van ondervoeding en uitdroging. Ten tijde van de redding leefden de dieren in een piepkleine en vieze kooi. Een van de puppy’s was zelfs stervende in zijn kooi.

Voor zover ze konden zien was de watertoevoer naar de locatie al weken afgesloten.

Bovendien kwam de eigenaar slechts eenmaal per dag langs, en soms helemaal niet. De dieren waren alleen zonder zorg.

De milieupolitie van Medellín liet weten dat de fokkerij aan geen enkele van de gezondheidsregels voldeed voor fokkerijen. Daarbij werden de honden ook op meerdere manieren mishandeld en verwaarloosd.

Bij de operatie arresteerde de politie een man die zal worden aangeklaagd voor dierenmishandeling. Onder Wet 1774 in dat land.

Nog een geval van een illegale fokkerij

Some figure

Dit verhaal vond plaats in Buenos Aires, Argentinië. De 68 geredde dieren waren totaal verlaten in een huis in de wijk Almagro. De lokale politie, vrijwilligers van het hondenasiel El Campito en de Animal Cruelty Prevention Center, deden allemaal mee aan de reddingsoperatie.

De reddingsactie begon in de vroege ochtend en eindigde in de middag. De rechter gaf direct een bevel waarmee het team het recht had de illegale fokkerij te betreden en de dieren hier weg te halen.

Het kostte de redders ongeveer drie uur om de hele operatie uit te voeren. Dit kwam vanwege de slechte toestand waarin zowel het huis als de honden verkeerden. Tijdens de zoektocht van de vrijwilligers naar alle dieren gebruikten ze chirurgische maskers en handschoenen. Zo slecht was de situatie.

Volgende de Animal Cruelty Prevention Center leefden er 66 toypoedels in het huis, allemaal in een vreselijke conditie. Daarnaast waren er ook nog twee labradors die waarschijnlijk van mensen uit de buurt zijn gestolen.

Toen de reddingsactie eenmaal afgerond was, stond een hele groep buren aan de veiligheidstape van de politie — en begon direct te klappen. Zij waardeerden alle moeite die iedereen in de operatie heeft gestoken enorm.

Velen hebben foto’s genomen en op de sociale media geplaatst als een teken van hun dankbaarheid. De autoriteiten hebben de honden naar een behandelcentrum meegenomen, waar ze vervolgens met de hulp van dierenartsen konden herstellen.

Er is geen twijfel mogelijk dat de beste manier om dit soort dingen te vermijden is om nooit dieren van een illegale fokker te kopen. Het is bovendien erg belangrijk om zeker te weten dat de ouders van het dier dat je adopteert gezond zijn. Zorg er ook voor dat de fokker de benodigde vergunningen heeft.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.