Zijn er ziektes die honden en mensen delen?

Zijn er ziektes die honden en mensen delen?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García.

Laatste update: 21 december, 2022

Hoewel we kunnen denken dat honden en mensen heel verschillend zijn, en ook dat ze niet dezelfde aandoeningen kunnen krijgen, zijn er echter toch een aantal ziektes die honden en mensen delen.

Het is interessant om te zien hoe dierenartsen een baan hebben die heel veel vergelijkingen vertoont met artsen die werken om mensen te genezen. We kunnen veel leren van elkaar als het gaat om onze gezondheid.

Ziektes die honden en mensen delen

Hartaandoeningen

Zieke hond

Omdat het hart van honden erg lijkt op dat van ons, kunnen honden ook aan vergelijkbare problemen komen te lijden, zoals hartkloppingen en hartaanvallen. Een aantal hondenrassen zijn vatbaarder voor deze aandoeningen vanwege hun nerveuze persoonlijkheid.

Borstkanker

Dit is één van de meest besproken aandoeningen ter wereld in de afgelopen jaren, zowel voor mensen als honden. Borstkanker komt echter ook voor bij andere zoogdieren, zoals:

  • tijgers
  • zeeleeuwen
  • kangoeroes
  • walvissen
  • alpaca’s
  • lama’s
  • jaguars

Huid- en botkanker

Aandoeningen zoals huidkanker komen ook voor bij bepaalde dieren. Een soort botkanker met de naam osteosarcoom komt vaak voor bij golden retrievers.

Obesitas en diabetes

Obesitas komt vaker voor bij honden dan we zouden willen in de westerse wereld. Verwerkt voedsel en gebrek aan lichamelijke activiteit veroorzaakt deze aandoeningen in veel honden.

Ziekte van Weil

De ziekte van Weil is een andere aandoening die honden en mensen delen. Een belangrijk feit is dat honden het kunnen overdragen aan mensen. De besmetting vindt plaats bij mensen als we in contact komen met water of het binnenkrijgen. Als onze hond geïnfecteerd is, wordt het risico groter.

Het begint met bacteriën in het water. De ziekte van Weil kan mensen en honden over de hele wereld treffen, hoewel het vaker voorkomt in hete, vochtige gebieden. Het komt dus ook veel voor in bepaalde regio’s in Spanje, dus als je daar met je hond op vakantie gaat, let dan goed op. In Nederland wordt de ziekte vooral verspreid door ratten.

Hoewel er een vaccin voor de ziekte bestaat, is het niet altijd effectief en kan het besmette dier de ziekte op zijn baasjes overdragen. Hoewel er geen 100% garantie is, is het vaccineren van honden de eerste stap om te beschermen tegen de ziekte van Weil. Het vaccin wordt meestal gegeven op de leeftijd van 12 of 13 weken.

Echinokokkose

De trend van de laatste jaren wijst op een vermindering van de infecties als gevolg van echinokokkose en andere aandoeningen. De belangrijkste slachtoffers zijn echter nog steeds kinderen, vrouwen en mensen met aids.

Brucellose

De ziekte die het grootste aantal honden en mensen treft is brucellose. Het komt met de consumptie van melk, verse kaas en vlees van koeien, schapen en geiten.

Symptomen van ziektes die honden en mensen delen

Als je tekenen van koorts bij je hond begint op te merken, is het aan te raden om naar de dierenarts te gaan om hem goed te laten behandelen. Als je ziet dat je harige vriend zich down voelt en niet wil eten, zijn dat de eerste symptomen.

Ga met een zieke hond naar de dierenarts

Om jezelf te beschermen, kun je je huisdier het beste niet laten zwemmen in besmette gebieden of gebieden die besmet kunnen zijn. Het platteland en de landelijke gebieden met stilstaand water zijn gevaarlijk. Als je de ziekte heeft ontdekt, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts.

Bepaalde onderzoeken hebben aangetoond dat honden en katten elk jaar meer dan 300 ziekten op mensen overdragen. Brucellose is de meestvoorkomende ziekte, met meer dan 6.000 gevallen. Deskundigen bevestigen dat de zoönotische infecties kunnen leiden tot:

  • blindheid
  • cysten in de lever, longen en hart
  • ademhalingsproblemen
  • misvormingen bij baby’s
  • spierpijn
  • spijsverteringsproblemen

Volgens deskundigen nemen de milieuomstandigheden van de dieren af, wat een rol speelt bij het in stand houden van deze ziekten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.