Ziekten overdragen aan onze huisdieren, het kan dus wees voorzichtig!

Het klopt, bepaalde ziekten kunnen van mensen aan dieren worden overgedragen!
Ziekten overdragen aan onze huisdieren, het kan dus wees voorzichtig!

Laatste update: 28 april, 2018

We hebben het altijd over het feit dat katten en honden soms bepaalde ziekten overdragen aan ons. Maar wist je dat wij ook ziekten overdragen aan onze huisdieren? Wil je weten voor welke ziekten dit geldt? Blijf dan zeker verder lezen.

Ziekten overdragen aan onze huisdieren – over welke ziekten gaat het?

Laat ons eens kijken welke ziekten we kunnen overdragen aan onze huisdieren. Het tegenovergestelde komt echter vaker voor (dat dieren ziekten overdragen aan ons). Toch kunnen wij de oorzaak van ziekten zijn bij ons geliefde huisdieren. Tegenwoordig weten we dat honden kunnen lijden aan artritis, diabetes, constipatie, darmproblemen, allergieën en andere ‘menselijke’ aandoeningen.

Ziekten overdragen aan onze huisdieren

Omdat ook zij in een vervuilde en stressvolle wereld leven, zijn bepaalde ziekten die vroeger niet voorkwamen nu alledaags geworden. Vergeet niet dat er ondanks vaccinaties vaak geen remedie tegen bepaalde virussen bestaat. Net zomin bestaan er oplossingen voor sommige bacteriën en micro-organismen die wij aan onze huisdieren doorgeven.

Wist je dat huisdieren net zoals mensen ziek kunnen worden? Ze bevinden zich vaak vele uren in onze nabije omgeving. Vergeet niet dat huisdieren een soort ‘spons’ zijn die alles opslorpen dat om hen heen gebeurt. Wanneer jij gestresseerd bent dan is jouw hond ook gestresseerd. Als je je depressief voelt dan ervaart jouw harige vriend waarschijnlijk hetzelfde… En dit geldt voor elke emotie die we ervaren.

Voeding is uitermate belangrijk

Voedsel is nog een factor die we in overweging moeten nemen. Weet dat voeding verantwoordelijk kan zijn voor bepaalde ziekten die huisdieren oplopen. Vaak geven we onze hond ‘menselijk’ eten in plaats van specifiek hondenvoer. Op deze manier stellen we hen bloot aan bewerkt bloem, kunstmatige ingrediënten, bewaarmiddelen, geraffineerde suiker, vetten, enz.

Het is belangrijk dat je aandacht schenkt aan hoe je je hond voedt. Als het dier niet goed doorvoed is, loopt het een groter risico om ziek te worden. Dit betekent echter niet dat we ons obsessief met hun verzorging moeten bezighouden want dit is evenmin goed voor hen. Maar vergeet niet dat je meer aandacht aan voeding moet schenken dan men gewoonlijk doet.

Het is niet zo dat we echt een ziekte ‘overdragen’ aan dieren door hen ongeschikt voedsel te geven. Wel maken we het dier vatbaarder voor bepaalde aandoeningen. Denk hierbij aan zwaarlijvigheid, diabetes, hypertensie en alles dat daarmee samenhangt.

Griep en tuberculose – twee overdraagbare ziekten

Tuberculose of tbc behoort tot de ziekten die het vaakst van mens op dier worden doorgegeven. Hoewel er grootschalig vaccinaties plaatsvinden bij mensen om deze ziekte te voorkomen zijn er veel meer mensen die hieraan lijden dan je denkt. Bovendien kunnen we ook bepaalde parasieten doorgeven aan ons huisdier, vaak via ontlasting waar de hond aan ruikt. Het meest voorkomende is dat we ons huisdier met de griep besmetten. We beseffen het vaak niet wanneer het winterseizoen van start gaat. De meesten onder ons proberen ervoor te zorgen dat ze geen andere mensen besmetten. Toch zouden we ook aandacht moeten schenken aan het voorkomen dat ziekten aan dieren worden overgedragen.

De gevaren van omgekeerde zoönose

Het overdragen van ziekten van mensen op dieren staat bekend als ‘omgekeerde zoönose.’ Het is nog relatief onbekend, maar toch zijn er al verschillende studies uitgevoerd met het oog op het sensibiliseren van mensen zodat men zich hier bewust van wordt.

De nieuwste griepvarianten (zoals de meest recente epidemie die bekendstaat onder de naam H1N1) zijn zo geëvolueerd dat ze niet alleen mensen maar ook dieren kunnen besmetten. Ze komen het eerst voor bij vogels en varkens. Daarna worden ze op mensen overgedragen. En daarna krijgen ze ook onze huisdieren te pakken. Het erge is dat katten en honden geen afweersysteem of de geschikte vaccinaties hebben tegen deze ziekten. Daarom kan een simpele verkoudheid dodelijk zijn voor hen.

Ziekten overdragen aan onze huisdieren

Er zijn slechts heel weinig gedocumenteerde gevallen van omgekeerde zoönose bekend. Toch is dit een probleem dat dierenartsen meer en meer bezighoudt. De meeste aandacht gaat echter nog steeds uit naar ziekten die van dier op mens kunnen worden overgedragen.

Het wordt aangeraden dat mensen die de griep hebben het best uit de buurt van hun huisdieren kunnen blijven. Dit geldt vooral voor katten, want zij zijn het meest vatbaar voor aandoeningen van de luchtwegen. Slaap niet in hetzelfde bed en zelfs niet in dezelfde kamer tot je 100% genezen bent.

De symptomen van deze ziekten zijn bij dieren gelijkaardig aan die bij mensen.  Ze krijgen een gebrek aan energie, koorts, gebrekkige eetlust en stemmingswisselingen.

Dit zijn de ziekten die we aan onze huisdieren kunnen overdragen. Houd ze in gedachten zodat je kunt voorkomen dat je huisdier ziek wordt.

Bron van de hoofdafbeelding: Alan Levine


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.