7 huismiddeltjes tegen vlooienbeten
Sommige mensen krijgen meer te maken met vlooienbeten dan anderen. Als je er genoeg van hebt dat je gebeten wordt en veel hinder hebt van het krabben aan geïnfecteerde wonden, dan raden we aan dat je verder leest.
Waarom word ik door vlooien gebeten?
Vlooien zijn kleine parasieten die zich voeden met het bloed van zoogdieren, vooral dat van honden en katten. Ze kunnen natuurlijk ook mensen bijten. Net als bij muggenbeten zijn bepaalde mensen vatbaarder door hun lichaamsgeur, de kleding die ze dragen, hun bloedtype enzovoort.
Meestal bijten ze op de voeten en de benen, dat wil zeggen op de plaatsen het dichtst bij de grond. Vlooien kunnen wel enkele tientallen centimeters springen, maar ze komen daardoor niet hoger dan de knieën. Als ze op een bank of in bed zitten dan kunnen ze natuurlijk wel andere lichaamsdelen bijten.
Behandeling van vlooienbeten
Als je vlooienbeten hebt, is het eerste wat je moet doen het gebied wassen met lauw water en wat neutrale zeep. Droog het daarna af met een doek waarbij je zachtjes dept om te voorkomen dat de huid geïrriteerd wordt. Hier zijn enkele van de meest doelmatige huismiddeltjes om de beten te behandelen:
1. Thee
Gebruik gewoon een theezakje, het maakt niet uit wat voor smaak of merk. Verhit dan simpelweg water alsof je thee wil zetten, en giet het in een kopje met het theezakje. Wacht een paar minuten, verwijder het zakje, en laat de thee afkoelen tot kamertemperatuur.
Week een gaasje of doekje in de thee en leg het op de beet terwijl je enkele zachte tikjes geeft. Bedek het met een pleister, en herhaal dit proces enkele keren per dag.
2. Basilicum papje
Basilicum dient niet alleen als smaakmaker voor je maaltijden, en het verzacht ook de irritatie en jeuk die door vlooienbeten wordt veroorzaakt. Was enkele blaadjes en prak ze in wat water.
Maak een papje en leg het dan op de vlooienbeten. Laat het ongeveer een kwartier erop, of tot het afgekoeld is tot kamertemperatuur. Je mag het ook iets langer laten zitten. Bedek het daarna met een gaasje.
3. Aloëvera
Hiervoor heb je een Aloëveraplant nodig. Die is geschikt voor allerlei soorten huidverwondingen en infecties, inclusief vlooienbeten. Aloëvera is een natuurlijk geneesmiddel dat binnen enkele minuten jeuk verzacht en zwelling vermindert. Het is bovendien heel gemakkelijk te gebruiken. Snij gewoon een takje of blad doormidden (pas op de doornen) en verwijder de gelei.
Leg dit op het aangedane gebied. Als de huid het eenmaal heeft opgenomen zul je snel een grote opluchting voelen. Dit kun je meerdere keren per dag toepassen.
4. Kokosnootzalf
Deze rijke tropische vrucht wordt gebruikt om de huidontsteking die wordt veroorzaakt door de vlooien te genezen. Doe het witte vruchtvlees van de kokosnoot in de blender met een beetje water.
Mix het daarna totdat een soort crème ontstaat, leg dit op de beet en verpak het met een verband. Laat dit een uur zitten en spoel dan af. Herhaal dit tweemaal per dag.
5. Havermoutbad
Havermout of havermoutvlokken geven verlichting van huiduitslag, ontsteking of beten. Als je beten hebt op je voeten, kun je ze een kwartiertje in een bak warm water zetten met één of twee eetlepels havermoutvlokken. Bij beten op je rug zul je in bad moeten liggen. Daar geldt dezelfde procedure, alleen zal je wat meer havermout nodig hebben.
6. Honing
Honing is een prima ontstekingsremmend middel dat je kunt eten maar ook plaatselijk kan gebruiken. In het tweede geval kan je het op de uitslag doen en het een kwartier laten zitten. Daarna met warm water afspoelen.
7. Bakpoeder (natrium bicarbonaat)
Doe een eetlepel bakpoeder en een eetlepel water in een bakje. Meng het goed, maak een papje en leg het dan op de beet. Spoel af na een kwartier met koud water. Je zult merken hoe snel het vervelende gevoel weggaat!
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.