Logo image
Logo image

Welke inentingen moet mijn hond krijgen?

4 minuten
Welke inentingen moet mijn hond krijgen?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 december, 2022

Het is belangrijk om goed voor de gezondheid van je huisdier te zorgen en om regelmatig op controle te gaan bij de dierenarts. Ook is het belangrijk om te weten welke inentingen een hond nodig heeft om ziektes te voorkomen. Sommige van deze ziekten kunnen zelfs dodelijk zijn.

Inentingen helpen om het immuunsysteem van onze trouwe vriendjes te versterken terwijl ze groeien.

Voordelen van inentingen

Some figure

Vaccins zijn antigenen die antilichamen produceren en het immuunsysteem stimuleren.

Het effect is echter slechts tijdelijk. Hierdoor moet je ze na een bepaalde tijd en gedurende het hele leven van je hond alsmaar blijven herhalen.

Alleen een dierenarts kan je hond inentingen toedienen. Voor een maximaal effect moet je hond ze volgens een vaccinatieschema krijgen.

Ziekten die je met inentingen kunt voorkomen

Hoewel inentingen belangrijk zijn, hoeft je hond zich niet overal tegen in te enten. Het hangt allemaal af van het land waarin je woont en de meest voorkomende ziekten in jouw omgeving.

Als eigenaar van het huisdier is het aan jou om op de hoogte te zijn van de inentingen die jouw huisdier nodig heeft.

In Nederland geldt het volgende vaccinatieschema

Als je je hond in Nederland niet laat inenten, leidt dit in principe niet tot een boete, omdat inenten in Nederland niet verplicht is. Behalve het vaccin tegen hondsdolheid als je naar het buitenland gaat. Vaccinaties worden echter in bijna elke autonome regio aangevraagd, dus we raden je aan de betreffende instantie te raadplegen.

  • Bij zes weken, twaalf weken en een jaar, moet je je hond laten inenten tegen hondenziekte.
  • Bij zes weken, acht tot negen weken, twaalf weken en een jaar, moet je je hond laten inenten tegen Parvo.
  • Wanneer je hond acht tot negen weken, twaalf weken en een jaar oud is, moet je hem laten inenten tegen de Ziekte van Weil.
  • Bij twaalf weken en een jaar, moet je hem laten inenten tegen besmettelijke leverziekte.
  • Als je hond een verhoogd risico heeft, moet je hem bij acht tot negen weken en een jaar ook laten inenten tegen kennelhoest.

Je kunt je hond bij twaalf weken laten inenten tegen hondsdolheid.

Natuurlijk moet je deze inentingen later in het leven van je hond nog een aantal keren herhalen.

Belangrijke inentingen

Over het algemeen is het vaccin tegen hondsdolheid het belangrijkst.

Dit komt doordat het binnen de EU verplicht is om je hond dit vaccin te geven wanneer je met je hond naar het buitenland gaat. In dit geval dien je dit 21 dagen voor vertrek te doen.

Bovendien moet het volgens de richtlijnen van de EU om de drie jaar opnieuw worden gedaan.

Maar wat is een vaccin?

Een vaccin bestaat uit antigenen en is bedoeld om je hond te beschermen tegen een bepaalde ziekte. Het stimuleert het immuunsysteem om antilichamen aan te maken die de ziekteverwekker elimineren.

Een vaccin lijkt wel op het virus zelf, maar dan zonder de patiënt schade toe te brengen.

Vaccins zorgen ervoor dat honden antilichamen ontwikkelen die de ziekte op afstand houden. Als hij dan ooit in contact komt met het echte virus, dan zal zijn lichaam er klaar voor zijn om dit virus te weerstaan ​​en verslaan.

De behoefte aan vaccins

Wanneer je je hond of puppy niet laat inenten, verhoog je niet alleen het risico op mogelijk dodelijke ziekten. Het verhoogt ook het risico dat je hond ziekten doorgeeft aan andere honden.

Je huisdier kan de drager worden en een andere hond infecteren die op dat moment het vaccinatieproces doorloopt. Of een hond met een verzwakt immuunsysteem.

Je hond niet vaccineren zou dus ernstige gevolgen kunnen hebben. En als dit gebeurt, kan dit er zelfs voor zorgen dat je hond bij je weg wordt gehaald.

Als je hond (nog) geen vaccinaties heeft gekregen, laat hem dan niet te veel omgaan met andere dieren en probeer hem minder vaak uit te laten.

Alleen al de urine van een andere hond, kat of besmet knaagdier kan je trouwe vriend infecteren en zijn leven in gevaar brengen.

Bijwerkingen van vaccins

Some figure

De symptomen en bijwerkingen van een vaccin kunnen variëren van pijn en uitslag tot ontstekingen, knobbels enz.

In ernstigere gevallen kan er ook sprake zijn van griep, maag-darmklachten, problemen met de ademhaling, huidaandoeningen en zelfs cardiovasculaire problemen.

Daarom worden vaccins blijvend getest om erachter te komen wat de bijwerkingen kunnen zijn.

Wanneer een vaccin in Nederland is opgenomen in het officiële vaccinatieschema, betekent dit dat het strenge kwaliteitscontroles heeft doorstaan om de gezondheid van je hond te garanderen.

Het betekent ook dat het vaccin goed werkt en je hond dus effectief kan beschermen tegen ziekte. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.