Wat veroorzaakt dwerggroei in de natuur?

Het vermogen van een dier om te overleven is direct gerelateerd aan zijn grootte. Veel soorten zijn echter naar een veel kleiner formaat geëvolueerd.
Wat veroorzaakt dwerggroei in de natuur?

Laatste update: 26 december, 2019

We weten wat dwerggroei bij mensen veroorzaakt, ook wel bekend als achondroplasie. Dwerggroei in de natuur kan echter op verschillende manieren voorkomen en verschillende oorzaken hebben.

Dwerggroei en overleven

Het klimaat, het aantal beschikbare hulpbronnen en de aanwezigheid van rivaliserende soorten zijn ook allemaal factoren die de grootte en kenmerken van een dier kunnen bepalen.

Een duidelijk voorbeeld van dit fenomeen is de Bergmann-regel. Dit is een erkende ecologische regel waarbij de grotere soorten in koudere gebieden wonen en de kleinere rassen juist in warmere gebieden leven. Dit komt, omdat de morfologie van een soort is gekoppeld aan de hoeveelheid warmte die ze verliezen.

We kunnen dit met name zien in de anatomische veranderingen die plaatsvonden in het Cenozoïcum, waarbij soorten na een extreme temperatuurstijging in omvang afnamen. Sommigen van hen verloren tot 20% van hun oorspronkelijke afmetingen.

Wat veroorzaakt dwerggroei in de natuur?

Dwergaapjes

De oorzaken van dwerggroei kunnen hormonaal en genetisch zijn. Achondroplasie wordt veroorzaakt door een autosomaal dominante genetische aandoening. Elke ouder kan het dus aan zijn nakomelingen doorgeven.

Er is sprake van ‘eilanddwerggroei’ als de afname in omvang aan een verlies van hulpbronnen in het ecosysteem is gekoppeld. Dit gebeurt normaal gesproken op eilanden of geïsoleerde habitats, zoals de woestijn, waar hulpbronnen schaars zijn en klein zijn een voordeel kan zijn.

In het geval van herbivoren stelt dit evolutionaire mechanisme hen in staat om minder concurrenten te hebben en minder voedsel te consumeren. Roofdieren worden echter ook kleiner, zodat ze hun prooi gemakkelijker kunnen vangen.

Dwerggroei en huisdieren

Varkens met dwerggroei

Tegenwoordig is dwerggroei bij huisdieren een trend geworden. Het bestaan van mopshonden, chihuahua’s en Yorkshire terriërs is het bewijs dat mensen er belang bij hebben om kleinere dieren te fokken die zich aan het stadsleven aan kunnen passen.

Geiten en varkens zijn ook niet aan deze trend ontsnapt. Dwergvariëteiten van deze dieren zijn overal op internet te vinden en ze hebben talloze fans die ze zien als de kans om een miniatuurboerderij in de stad te hebben.

Helaas is deze dwerggroei meestal het resultaat van onethische fokpraktijken. Deze kunnen diverse mogelijkheden omvatten zoals bijvoorbeeld ondervoeding van de moeder tijdens de zwangerschap, inteelt en genetische manipulatie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.