Wat is hondeziekte en wat zijn de symptomen?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Hondeziekte is een van de meestvoorkomende gezondheidsproblemen bij honden. Hoewel het niet wordt overgedragen op mensen, is het risico op infectie bij honden erg hoog. Dit geldt ook voor het sterftecijfer.
Deze ziekte kan zich verspreiden wanneer dieren worden achtergelaten in ongezonde omgevingen. Overbevolking maakt puppy’s die op straat worden geboren er zeer vatbaar voor. Deze pups kunnen hondeziekte gemakkelijk zelf oplopen en overdragen op andere dieren.
Wanneer je een hond redt, moet je er dan ook voor zorgen dat zijn inentingen up-to-date zijn en hem laten ontwormen. Ervoor zorgen dat het immuunsysteem van je hond sterk blijft, is de meest effectieve manier om je hond gezond te houden.
Wat is hondeziekte?
Hondeziekte is een besmettelijke, virale, acute ziekte die het spijsverteringssysteem en de luchtwegen beïnvloedt. In ernstigere gevallen tast het ook neuronen, evenals het centrale zenuwstelsel aan.
Hondeziekte wordt veroorzaakt door een virus dat tot de paramyxoviridae-familie hoort, van het geslacht Morbillivirus, en vergelijkbaar is met het virus dat bij de mens mazelen veroorzaakt. Het is opmerkelijk resistent en is zelfs in staat om te overleven in zeer vijandige omstandigheden. Dit komt omdat het zich voor een langere periode kan inkapselen, voordat het zijn activiteit hervat.
Vanwege de resistentie heeft dit virus zich over de hele wereld verspreid, waardoor dierenarts overal er wel mee te maken hebben gekregen. Honden van alle leeftijden, rassen en groottes kunnen worden besmet met hondeziekte, maar het komt vaker voor bij puppy’s.
De invloed die hondeziekte op andere honden kan hebben
Het lichaam van een puppy is kwetsbaarder voor infecties omdat zijn immuunsysteem zich nog steeds ontwikkelt. Daarom is het immuunsysteem van puppy’s nog niet voorbereid op de vele micro-organismen die zich om hen heen bevinden. Bovendien vergemakkelijkt de intense cellulaire activiteit die optreedt in de groeifase de vermenigvuldiging van het virus.
Daarnaast zijn oude en/of immuungesupresseerde honden ook kwetsbaarder voor hondeziekte en andere infecties. Bij deze honden zijn de symptomen ernstiger en neemt hun gezondheid sneller af.
Het paramyxovirus tast ook vaak andere wilde honden aan. Dit is het geval met wolven, coyotes, jakhalzen, vossen en dingo’s (‘Australische wilde honden’). In zeldzamere gevallen kan het zelfs otters, wezels en wasberen aantasten.
Hoge sterftecijfers
Vanwege de hoge sterftecijfers en de snelle progressie van de ziekte, heeft hondeziekte veel bezorgdheid gewekt. Gemiddeld sterft ongeveer 90% van de honden die er last van krijgen, aan de gevolgen ervan. Bovendien houden dieren die het overleven er in de meeste gevallen ernstige gevolgen in hun zenuwstelsel aan over.
Symptomen van hondeziekte bij honden
De incubatiefase van hondenziekte duurt meestal tussen de twaalf en twintig dagen. Normaal gesproken is het eerste symptoom van hondenziekte bij honden de verschijning van vreemde afscheiding rond hun ogen en snuit.
Naarmate de ziekte vordert, kunnen de volgende symptomen optreden:
- Vermoeidheid, loomheid of overmatige slaperigheid.
- Gebrek aan eetlust.
- Diarree en braken.
- Verdikking van de voetzolen van de hond.
- Moeite met ademhalen of zware ademhaling.
Vervolgens kan de geïnfecteerde hond ook lijden aan ondervoeding, uitdroging en anorexia. In de meest ernstige fase, bereikt het virus het zenuwstelsel, waardoor er verlamming, convulsies en spasmen kunnen optreden.
Besmetting van hondenziekte bij honden
Overdracht van hondeziekte gebeurt direct; het virus wordt meestal via de lucht overgedragen. Met andere woorden, de hond ademt de pathogenen uit of hij ademt ze juist in.
Een hond kan ook besmet raken met hondeziekte via water en voedsel dat is geïnfecteerd door het virus. Vandaar dat het ook zo belangrijk is dat je je hond zijn eet- en drinkbakken niet laat delen met andere dieren. Elk dier moet zijn eigen omgeving, voederbak en drinkbak hebben.
Kun je hondeziekte behandelen?
Er bestaat geen specifiek medicijn om het paramyxovirus uit het lichaam van een hond te verwijderen. Virale infecties zijn gewoonlijk veel gecompliceerder om te behandelen dan bacteriële infecties of schimmelinfecties.
Bron van de afbeelding: Hugo A. Quintero G.
Typische behandeling voor hondenziekte bij honden houdt in het versterken van het immuunsysteem, het verlichten van de symptomen en het voorkomen van secundaire infecties.
Vroege diagnose is de sleutel tot het vergroten van de kans op genezing en herstel. Het is dan ook van essentieel belang om onmiddellijk een dierenarts te raadplegen als je veranderingen opmerkt in het lichaam of gedrag van je huisdier.
Hoe je hondeziekte kunt voorkomen
Om hondeziekte te voorkomen, is het uiterst belangrijk om een verantwoordelijk baasje te zijn. Houd het vaccinatieschema van je hond nauw in de gaten en laat periodieke ontwormingsbehandelingen uitvoeren. Dit zijn namelijk voorzorgsmaatregelen die niet mogen ontbreken als je je huisdier gezond wilt houden. Een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging zijn daarnaast belangrijk voor alle levende wezens.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.