Wat houdt vroegtijdige sterilisatie van huisdieren in?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Dierenartsen voeren vaak vroegtijdige sterilisatie uit voordat het dier geslachtsrijp is. Daar zijn wel wat meningsverschillen over bij dierenbezitters. Toch is het een heel nuttig middel in de strijd tegen overpopulatie van zwerfdieren. Het helpt tevens om diverse erfelijke afwijkingen tegen te gaan en te beperken.
Wat is sterilisatie eigenlijk?
Steriliseren is een chirurgische ingreep waarbij de geslachtsorganen van mannelijke en vrouwelijke dieren worden verwijderd. Van de mannetjes worden de teelballen weggenomen. Dit heet castreren. Bij de vrouwtjes worden de eierstokken en de baarmoeder verwijderd. Beide worden gedaan tijdens een korte operatie onder algehele verdoving.
De hoofdreden en het logisch doel ervan is om de voortplanting van het dier te voorkomen. Het gaat overbevolking van zwerfhonden, misbruik en verstoting tegen. In veel landen zijn massale gratis campagnes heel nuttig geweest.
Steriliseren lijkt daarbij ook de meest effectieve manier om ernstige ziekten te voorkomen en te beperken. Voorbeelden daarvan zijn tumoren, infecties, heupdysplasie, epilepsie, bloedziekte en geslachtsziekten. Deze kunnen vaak voorkomen worden als het dier vroegtijdig gesteriliseerd wordt.
Sterilisaties worden meestal niet uitgevoerd vanwege biologische of fysieke redenen. Een grote hoeveelheid huisdieren is behandeld om het risico van agressief gedrag te verminderen. Bij vroege sterilisatie hoeven eigenaren hier geen rekening meer mee te houden.
Wat houdt vroegtijdige sterilisatie in?
Vroegtijdige sterilisatie moet uitgevoerd worden voordat het dier geslachtsrijp wordt. Dat gebeurt wanneer ze tussen de zes en de acht maanden oud zijn. De beste leeftijd voor sterilisatie hangt af van het geslacht, de leeftijd, grootte en gezondheidstoestand van het dier. Meestal wordd het uitgevoerd wanneer katten en honden tussen drie en vier maanden oud zijn. Dit geldt voor zowel mannetjes als vrouwtjes.
Deze werkwijze werd ingevoerd nadat er studies zijn uitgevoerd bij een grote groep zwerfhonden. Deze werden zwanger voordat ze zes maanden oud waren. Veel dierenartsen zijn inmiddels van mening dat vroege sterilisatie de beste manier is om de populatie van zwerfhonden te beperken en te beheersen.
Nog een voordeel van pups is dat ze minder anesthesie en pijnstilling nodig hebben. Daardoor kunnen ze sneller en gemakkelijker herstellen. Pups kunnen enkele uren na de operatie weer verder spelen. In tegenstelling tot een oud volksgeloof is het niet nodig dat de geslachtsorganen een bepaalde grootte hebben.
Voordelen van vroege sterilisatie
- Vrouwtjes krijgen geen radicale hormoonschommelingen meer. Ze worden niet meer loops. Ook nepzwangerschappen komen niet meer voor. Je huisdier wordt kalmer. Ze zal geen mannetjes meer aantrekken en ook het huis niet meer bevuilen.
- Bij mannetjes vermindert het in grote mate hun behoefte om te ontsnappen en vreemd terrein te markeren met hun urine. Ook jagen ze niet meer achter vrouwtjes aan.
- De meeste honden en katten waarbij een sterilisatie is uitgevoerd zijn gedurende hun leven aanhankelijker en zachter van aard.
- Vroege sterilisatie helpt in de training en socialisatie van ons huisdier. Daarom worden bijna alle hulphonden en showhonden vroegtijdig ‘geholpen.’
- Onbehandelde vrouwtjes hebben drie keer meer kans om te lijden aan eierstok-, borst- en baarmoederkanker dan vrouwtjes die op jonge leeftijd zijn gesteriliseerd. Hetzelfde geldt voor prostaatkanker bij mannetjes.
Sprookjes over vroege sterilisatie van huisdieren
Er zijn een heleboel sprookjes over slechte gevolgen van vroege sterilisatie van huisdieren. Maar verslagen over de nadelen van deze procedure zijn heel schaars. Dieren die niet gesteriliseerd worden kunnen juist eerder degeneratieve of dodelijke ziekten oplopen.
Het is bij voorbeeld een verhaaltje dat alle behandelde dieren dik worden of met overgewicht te kampen krijgen. Nu is er zeker een neiging om aan te komen na de behandeling. Maar dat kan prima in de hand worden gehouden door het kiezen van gezonde gewoonten. Daar hoort een goed dieet en veel lichaamsbeweging bij.
Voer de sterilisatie niet te laat uit. Een ouder dier kan er gemakkelijker een aantal complicaties door krijgen. Het is dus heel belangrijk om rekening te houden met de leeftijd van het dier als de voordelen van vroege sterilisatie worden overwogen. Het welzijn van onze trouwste makker moeten we steeds voor ogen houden.
Spreek geen behandeling af voordat je een gesprek hebt gehad met een betrouwbare dierenarts. Bedenkt ook dat een vroege sterilisatie niet in de plaats van een goede opvoeding en een correcte socialisatie.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.