Logo image
Logo image

Wat doe je wanneer een hond aan het stikken is?

3 minuten
Wat doe je wanneer een hond aan het stikken is?
Francisco María García

Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García

Laatste update: 22 december, 2022

Het komt relatief vaak voor dat een hond zich verslikt en dan niet meer kan ademen. Wanneer je merkt dat een hond aan het stikken is, moet je een paar heel specifieke stappen ondernemen om hem te helpen. Allereerst: blijf kalm. Zo voorkom je dat je de situatie erger maakt.

Honden worden immers gemakkelijk beïnvloed door de stemming van hun baasje. Baasjes beginnen wel eens in paniek te raken wanneer hun hond aan het stikken is. Maar de hond zal nog meer overstuur raken als hij ziet dat zijn baasje zich angstig gedraagt. En dat is natuurlijk niet goed wanneer je hem juist probeert te helpen.

Het is daarom een goed idee om altijd het telefoonnummer van de dierenarts bij de hand te hebben. Ook moet je het nummer hebben van een specialist in de spoedkliniek. Soms heb je meteen medisch advies nodig om een hond van verstikking te redden.

Analyseer eerst je hond

Some figure

Honden kunnen om verschillende redenen verstikkingsverschijnselen vertonen. Sommige rassen hebben een lang en zacht gehemelte zoals mopshondjes, pekinezen, teckels, en andere kleine hondenrassen in het algemeen. Dat geldt in het bijzonder voor rassen met afgevlakte en korte snuiten.

Wanneer een hond naar lucht begint te happen, blokkeert het zachte gehemelte de ingang van de luchtpijpen en belemmert dat zijn ademhaling. Normaal gezien corrigeert dit “foutje” zich vanzelf, en veroorzaakt het ook geen verdere schade.

Aandoeningen als “kennelhoest” of hartfalen kunnen ook ademhalingsproblemen veroorzaken. Probeer in dat geval zelf geen technieken uit te voeren, maar bel in plaats daarvan naar de dierenarts.

Technieken voor wanneer hond aan het stikken is

Als je hond aan het stikken is op een voorwerp moet je snel handelen, zonder in paniek te raken. Het beste is om de bek van de hond te openen en te controleren of het object met het blote oog te zien is. Neem dan een pincet en verwijder de obstructie voorzichtig.

Als de hond echt in paniek is, verwijder dan liever niet zelf het voorwerp. Bel in plaats daarvan naar de dierenarts en volg zijn instructies op, of neem je hond direct mee naar een spoedkliniek.

Je kunt ook proberen om de hond zo vast te houden zodat zijn neus naar de grond wijst. Schud hem vervolgens om de zwaartekracht zijn werk te laten doen. Zo zal hij het voorwerp misschien vanzelf uitspuwen. Als je hond groot is, moet je hem oppakken bij zijn achterpoten, alsof hij een kruiwagen is.

Je kunt ook proberen om hem een paar stevige klopjes op zijn rug te geven. Ook op die manier zal hij het voorwerp misschien uitspuwen. 4 à 5 klopjes zouden moeten volstaan. Je kunt altijd meer klopjes geven als dat nodig is.

De Heimlichgreep

Some figure

Als de bovengenoemde technieken niet werken, probeer dan de heimlichgreep. Wees echter heel voorzichtig! Bij voorkeur vraag je iemand anders om je te helpen. Dit zijn de stappen:

  • Omhels de hond bij de taille, met zijn hoofd naar beneden wijzend. Houd hem stevig vast, maar niet te strak.
  • Houd de hond bij zijn nekvel vast. Dat zal helpen om de hond stabiel te houden en kan hem in bedwang houden als hij te paniekerig is.
  • Een van je handen moet een vuist vormen, die je bedekt met je andere hand.
  • Plaats je handen onder zijn borstkas, op het zachte gebied net onder de ribbenkast.
  • Geef 3-5 stoten naar binnen en naar boven. Wees voorzichtig en druk niet te krachtig, anders kun je de ribben van je hond beschadigen of breken.
  • Herhaal de procedure 3 of 4 keer en pauzeer kort tussen iedere manoeuvre.

De hoeveelheid kracht is uiterst belangrijk. Als je het te zacht doet, heeft het geen effect. Doe je het te hard, dan doe je het dier misschien pijn. Dat kan vooral gebeuren wanneer het dier al eens gewond is geraakt. Wees ook vooral voorzichtig met kleine honden.

Neem je hond altijd na de dierenarts nadat je dergelijke technieken hebt uitgevoerd. Hij of zij zal controleren of er blijvende schade is.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.