Ontdek waarom honden zichzelf krabben
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Iedereen die een hond heeft herkent dit wel. Onze huisdieren kunnen soms lange tijd bezig zijn met het krabben van hun oren, hun zij of zelfs de lucht. Het is logisch dat we bezorgd zijn en onmiddellijk denken aan vlooien of huidproblemen. Als dit al bij jou gebeurd is, zal je zeker geïnteresseerd zijn om te weten waarom honden zichzelf krabben.
Hoewel zichzelf krabben een algemeen gebruik is van onze huisdieren mogen we het nooit negeren. Er zijn immers vele redenen waarom honden zichzelf krabben. Dit kan gaan van de aanwezigheid van parasieten tot serieuze huid infecties.
Eén op de zes bezoeken aan de dierenarts is omdat de eigenaar vermoedt dat zijn huisdier huidproblemen heeft. Eén van de redenen waarom we dit gedrag van onze hond niet mogen negeren is omdat hun mentale conditie op het spel staat.
Studies hebben aangetoond dat huidproblemen bij honden leiden tot een groot ongemak voor je huisdier. Ze worden daarom gerekend tot één van de grote bijdrages aan depressies bij honden.
Wil je weten waarom honden zichzelf krabben?
- De voornaamste reden waarom je hond zichzelf krabt zijn parasieten: vooral vlooien en teken. Ze beschadigen de huid wanneer ze bloed uit het dier zuigen wat tot erge jeuk leidt voor je hond. Als je huisdier bovendien allergisch is voor het speeksel van de vlo zal het probleem nog groter zijn. Dit kan namelijk allergische dermatitis veroorzaken.
- Om te weten of je hond vlooien heeft dien je hem eerst en vooral te controleren. Bekijk de huid van je hond of zijn mand uitvoerig voor sporen van vlooien of hun uitwerpselen. De favoriete plekken van parasieten zijn achter de oren en in de holten van de poten. Je kan ook rode bijtvlekken zien op de huid van je hond.
- Zowel vlooien als teken moeten bloed zuigen om te overleven. Via het bijten kunnen ze verschillende ernstige ziektes overbrengen op je hond. Het is daarom aan te raden je hond geregeld te wassen met speciale producten om deze parasieten te elimineren.
- Heb je ooit gemerkt dat je op je nagels beet of onophoudelijk met je hand of voet tikte als je nerveus was? Wel: een hond toont zijn nervositeit door voortdurend te krabben.
- De beweging die je hond heeft is een belangrijke factor, dus let er op dat je hond voldoende beweging heeft. Een overschot aan opgebouwde energie, verveling of een gebrek aan aandacht kunnen hem opnieuw angstig maken waardoor hij zichzelf opnieuw gaat krabben.
Ziektes, schimmels en droge huid
- Schurft is een huidprobleem dat er voor zorgt dat je huisdier zich constant zal krabben. Schurftmijten komen in de huid van je hond terecht en veroorzaken letsels die heel vervelend zijn. De plaatsen met de minste vacht zijn het eerste slachtoffer van de mijt: de lies, de oksels, de ellebogen en de zijkanten van de oren.
- Allergieën kunnen ook de oorzaak zijn. Deze kunnen seizoensgebonden zijn. Ze komen dan ook meer voor in de lente en de zomer, maar kunnen op elk moment voorkomen. Gras, zaden, bloemen of pollen kunnen tot allergische reacties leiden.
- Voedsel kan ook allergieën veroorzaken die ertoe kunnen leiden dat honden zichzelf krabben. Sommige honden kunnen reageren op bepaalde soorten vlees, granen of zelfs bepaalde merken van hondenvoer. Als je ziet dat je hond zich begint te krabben na het wijzigen van zijn dieet kan dit een teken aan de wand zijn.
- Als er bovenop het krabben van je hond ook plaatsen zijn zonder vacht, dan kan dit wijzen op schimmels. Om hier vanaf te geraken zal hij behandeld moeten worden met producten die je dierenarts heeft voorgeschreven.
- Een droge huid kan er ook voor zorgen dat je hond zichzelf krabt. Als we beschadigde, gebarsten of korstige huid zien is dit een teken van een droge huid. Dit kan veroorzaakt worden door het weer, uitdroging, bepaalde schoonmaakproducten, een gebrek aan voedingsstoffen of hormonale problemen. Met de juiste behandeling is je huisdier er zo weer bovenop.
Andere gevolgen
Dit zijn slechts enkele redenen die ons kunnen helpen begrijpen waarom onze honden zichzelf krabben. Het af en toe krabben is zeker geen reden tot paniek. Het is echter wanneer we overmatig krabben vaststellen dat we beste een specialist raadplegen.
Indien onze hond zich blijft krabben zonder dat we er aandacht aan besteden kan dit wonden met zich mee brengen. Deze kunnen dan weer infecties veroorzaken of nog ergere gevolgen hebben. Daarom moeten we heel attent zijn, aangezien dermatologische problemen de gezondheid van je dier enorm kunnen schaden.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.