Waarom honden slapen overdag
Als honden slapen ziet dat er soms wonderlijk uit. Ze knorren, grommen, en bewegen soms zelfs hun poten, alsof ze door een denkbeeldig park rennen. Hun slaapuren zijn niet gelijkmatig verdeeld, en het kan een poosje duren voordat eigenaren hun waakuren leren voorspellen.
Hoeveel uren slaap heeft een hond nodig?
Slaappatronen verschillen met de leeftijd, afmetingen en het bewegingspatroon van de hond. Uiteraard zal een pup langer slapen dan een volwassen hond. Ook zal een Sint-Bernard langer slapen dan een Chihuahua.
Grotere pups en honden slapen gemiddeld 18 uur per dag. De slaaptijd van een gemiddelde volwassen hond is tussen 12 en 14 uur.
‘s Nachts slaapt de hond de helft van deze uren, en normaal gesproken doet hij dutjes verspreid over de dag. De onderliggende reden voor deze verdeling heeft te maken met z’n remslaap.
Zoogdieren verwerken daarin de impulsen die ze uit hun omgeving hebben ontvangen. Mensen brengen 25% van hun slaapuren door in de remslaap, een periode van hogere hersenactiviteit.
Honden daarentegen brengen maar 10% van de tijd die ze slapen door in deze fase. Om voldoende rust te hebben voor hun gezondheid doen ze meerdere dutjes door de dag heen.
En ja, als honden slapen dromen ze echt!
De kenmerkende geluiden en bewegingen die een hond maakt terwijl hij slaapt bewijst dat deze dieren kunnen dromen.
Net als de hersenen van andere dieren, moeten ook die van honden alle informatie verwerken die ze tijdens de dag hebben verzameld. Dromen is zoals bekend het meest effectieve hersenmechanisme om dat te bereiken.
In een onderzoek waarbij hersengolven van honden werden vergeleken met die van mensen was de conclusie dat zij ook twee slaapfasen hebben, de trage golfslaap en de remfase.
Tijdens de eerste fase van slaap zijn zowel de hersenactiviteit als de hartslag vertraagd.
De remfase is de diepe slaapfase. De snelle oogbewegingen (rapid eye movement) die deze fase z’n naam geven zijn welbekend. Tijdens deze fase zijn er een lichte versnelling van de hartslag, schokjes van het lichaam, dromen en zelfs seksuele opwinding. Het feit dat honden twee slaapfasen hebben is duidelijk het bewijs dat ze dromen.
Lichamelijke oefening is noodzakelijk voor een betere hondenslaap
Lichamelijke en mentale prikkeling is de sleutel tot het onderhouden van gezonde slaapgewoonten. Dit geldt zowel voor honden als mensen. In tegenstelling tot wat velen geloven, zal ons huisdier langer slapen als hij onvoldoende beweging krijgt. Het gebeurt ook als hij te weinig verstandelijke stimulansen ontvangt.
Dat komt omdat gebrek aan activiteit slapeloosheid veroorzaakt. Daardoor wordt de slaap-waak balans verstoord, waardoor er een behoorlijke vermindering van zijn kwaliteit van leven optreedt.
Een goede eigenaar moet zijn of haar huisdier tenminste een half uur lichaamsbeweging per dag geven. En vanzelfsprekend moet deze tijd langer zijn voor grotere en meer energieke hondenrassen, inclusief jacht- en waakhonden.
Simpelweg een wandeling vóór het werk en nog één achteraf zal veel verschil uitmaken in zijn slaapgewoonten. En als extra stimulans tussendoor stellen we voor om een leuk speelgoedje achter te laten die je hond kan vinden.
Bedenk wel dat de bezigheden waarmee ons huisdier z’n vrije tijd vult zijn slaapcyclus zullen bepalen. Een geleidehond of een politiehond brengt het meeste van de dag alert door, aangezien ze hun “werkdag” moeten volmaken. Een huisdier die uren thuis doorbrengt met het wachten op z’n eigenaar doet wat hij maar wil. En dat betekent meestal dat hij gaat slapen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.