Logo image
Logo image

Waarom depressie bij honden toeslaat

4 minuten
Waarom depressie bij honden toeslaat
Laatste update: 17 april, 2018

Depressie lijkt een aandoening die uniek is voor mensen, maar depressie bij honden is een serieuze zaak.  Je trouwe viervoeter kan helaas niet praten over hoe hij zich voelt. Echter, als je net iets beter kijkt dan zul je symptomen zien die heel erg te vergelijken zijn met die van depressie bij en mens. Maar waarom worden honden depressief? De oorzaken kunnen natuurlijk heel divers zijn. Hieronder vind je een aantal mogelijke aanleidingen voor depressie bij honden.

Wat zijn de mogelijke oorzaken van depressie bij honden?

Allereerst kan depressie bij honden ontstaan door endogene oorzaken (dat wil zeggen, oorzaken die niet te wijten zijn aan externe factoren). Vaker zijn de oorzaken echter te vinden in de omgeving waarin de hond zich bevindt.

Plotselinge veranderingen kunnen bijvoorbeeld honden depressie beïnvloeden. 

Deze veranderingen kunnen bijvoorbeeld het volgende behelzen:

Some figure

  • De toevoeging van een nieuw familielid (een ander huisdier, een baby, etc.).
  • De dood of afwezigheid van een familielid (zowel mens als dier).
  • Verhuizen.
  • Aanpassingen in het ritme van de hond. Denk hierbij aan afwezig zijn voor langere periodes afwezig, of als je komen en gaan op wisselende tijden, etc.
  • Een gevecht met een andere hond tijdens het uitlaten.

Daarnaast kunnen veranderingen in het weer ook leiden tot depressie bij honden.

Honden kunnen lijden aan depressie net zoals mensen dat doen. In sommige gevallen is de oorzaak echter van interne aard. Meestal wordt depressie bij honden echter veroorzaakt door traumatische situaties in de leefwereld van de hond of door ongepast handelen van de eigenaar.

Andere oorzaken van depressie bij honden

Er zijn ook diepere, minder tastbare factoren die depressie bij honden kunnen veroorzaken. In deze gevallen ligt de verantwoordelijkheid bij de eigenaar. Het gaat dan om een onjuiste of onvoldoende verzorging van het dier en verwaarlozing van de mentale toestand van de hond. Enkele voorbeelden zijn:

  • Het niet bevorderen van de socialisatie van het huisdier, in het bijzonder met andere honden.
  • De hond van te weinig beweging voorzien.
  • De hond te veel beschermen.
  • Het humaniseren van de hond.
  • Hen de hele dag alleen laten of hen niet de benodigde aandacht geven.
  • De hond mishandelen op verschillende andere manieren (slaan, schreeuwen, vastbinden en/of isoleren, etc.).

Daarnaast kan het zijn dat als de hondeneigenaar lijdt aan depressie, de hond ook depressief wordt. Omdat het baasje aan depressie lijdt is het heel waarschijnlijk dat hij of zij minder in staat is om de hond de zorg te bieden die nodig is.

Leer de tekenen van depressie bij honden kennen

Zoals eerder gezegd zijn de symptomen van depressie bij honden vaak vergelijkbaar met de symptomen van mensen die depressief zijn. Sommige symptomen zijn helaas gemakkelijk te verwarren met vermoeidheid of zelfs gewoon verveling. Daarom zou je heel goed moeten letten op het gedrag van je hond, want als depressie niet op tijd ontdekt wordt kan het een slopende situatie worden voor je hond.

Veel voorkomende symptomen van depressie bij honden zijn:

  • Een gebrek aan interactie met mensen en andere dieren, zowel thuis als tijdens wandelingen.
  • Inactiviteit. Je hond heeft geen zin om te spelen, rennen of zelfs te lopen.
  • Veranderingen in hun eetgewoontes. In dit geval kan een hond meer eten en toenemen in gewicht of juist alle interesse in eten verliezen.
  • Wijzigingen in het slaappatroon van je hond. Over het algemeen zal een hond die lijdt aan depressie meer slapen maar hij of zij kan ook nerveuzer of rustelozer zijn, waardoor hij of zij juist moeite heeft met slapen.

Andere symptomen van honden depressie

De volgende verschijnselen kunnen ook een teken van depressie zijn bij jouw hond:

Some figure
  • Voortdurend de staart laten vallen of hangen.  Onthoud dat het lezen van honden lichaamstaal een goede manier is om erachter te komen wat er aan de hand is met je trouwe viervoeter.
  • De behoefte doen binnenshuis.
  • Het vertonen van ongewoon gedrag. Gedrag zoals veel kreunen en janken, excessieve afhankelijkheid van de eigenaar of zich verstoppen kan gerelateerd zijn aan een depressieve toestand.
  • Overduidelijk zelfvernietigend gedrag. Bij de meer serieuze gevallen kan het zijn dat het dier zijn lichaam tegen de muur gooit, stopt met eten of zichzelf pijnigt op een andere manier.

Nu je meer hebt gelezen over de waarschuwingssignalen ben je beter in staat om het gedrag van je hond te monitoren. Als je eraan twijfelt of je hond misschien wel depressief is, is het heel verstandig om meteen naar de dierenarts te gaan. Hij of zij kan je advies geven over hoe je op de beste manier met de situatie om kan gaan en je geliefde huisdier zo snel mogelijk weer kan laten genezen.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.