Hoe moet je voor je hond zorgen tijdens de winter?

Hoe moet je voor je hond zorgen tijdens de winter?

Laatste update: 23 juli, 2018

Wanneer het koude weer eraan komt nemen we allemaal voorzorgsmaatregelen zodat de lage temperaturen ons niet raken. We moeten onze huisdieren niet buiten beschouwing laten. Daarom willen we hier vertellen hoe je in de winter voor je hond moet zorgen.

Honden en kou

Afgezien van sommige koubestendige hondenrassen zoals de noordelijke rassen, lijden honden net als mensen onder koude temperaturen. Wees niet nalatig wat je hond betreft als de temperatuur omlaag duikt.

Wees ook voorzichtig als je hond ziek is, vooral als hij ademhalingsproblemen heeft. Maar let op ook als hij bij een van de volgende groepen behoort:

Winter-2

Zorg voor je hond met een goed winterdieet

Van fundamenteel belang om gezond te blijven voor zowel mensen als dieren is het hebben van een voedzaam, uitgebalanceerd en kwalitatief goed dieet. Zorg ervoor dat je je harige vriend het eten geeft  — of dat nu zelfgemaakt is of uit de winkel — dat past bij zijn grootte, leeftijd en bijzondere kenmerken.

Een goed gevoede hond zal een hoge weerstand hebben tegen ziekten. Zijn kans om ziek te worden zal laag zijn. Maar verwar kwaliteit niet met kwantiteit. Zorg dat je je dier niet overvoedt. Je maakt hem daardoor dik met alle negatieve gevolgen van dien.

Bovendien moet je veel aandacht schenken aan de hoeveelheid voer die je in zijn bak doet. Op hele koude dagen zal je hond waarschijnlijk niet zo actief zijn. Bij twijfel over de hoeveelheid die je moet geven kun je de dierenarts raadplegen.

Honden lijden evenveel of nog meer dan mensen onder de kou. Daarom is het zo belangrijk om in de winter extra goed voor je hond te zorgen. Voed hem goed, houd hem schoon en bescherm hem onder andere tegen plotselinge temperatuurwisselingen.

Let op tijdens wandelingen en let op honden die buiten verblijven

Als het buiten koud is zal het gunstig zijn als een dier een groot deel van de tijd binnen blijft. Maar als je hem buiten moet laten, probeer er dan voor te zorgen dat hij goed beschermd is. Zorg voor een schuilplaats die hem uit de vochtigheid, regen en kou zal houden.

Probeer ook te gaan wandelen als het minder koud is. En verminder de tijdsduur van de wandeling als de temperatuur te laag wordt. Doe hem altijd een jas aan en zorg voor een regenjas voor het geval het gaat regenen.

Het is belangrijk om plotselinge temperatuursverschillen te vermijden. Als het dier in een verwarmde ruimte is en plotseling zonder bescherming overgebracht wordt in de kou is dat niet verstandig.

Probeer desondanks om je huisdier zoveel mogelijk actief bezig te houden al is door de kou de speeltijd buiten minder geworden.   Zoek een activiteit binnenshuis die lichamelijke en verstandelijke arbeid vergt.

Andere voorzorgsmaatregelen voor de winter

Winter-3

De vacht van een hond is zijn voornaamste wapen om zich te beschermen tegen slecht weer. Als je gecharmeerd bent van het stileren van je hond of het gaan naar een hondentrimmer, doe dat dan liever in het voorjaar. Borstel hem wel vaak zodat zijn vacht verzorgd en vrij van dode haren blijft.

Als je hem in bad doet, zorg dan voor een warme plek zonder tocht. Gebruik een haardroger om te voorkomen dat hij lang nat blijft, zelfs als hij zich verweert. Als je ziet dat zijn poten en voetzolen gebarsten zijn van de kou, gebruik dan een middel dat door je dierenarts wordt aanbevolen.

Neem de hond mee naar de dierenarts voordat het echt winter is geworden. Controleer of al zijn inentingen geldig zijn en of hij vrij van parasieten is. Het is van groot belang dat hij beschermd wordt tegen kennelhoest, aangezien dit kan leiden tot andere en gevaarlijkere ziekten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.