Wat veroorzaakt een snelle ademhaling bij katten?
Geschreven en geverifieerd door biochemie Luz Eduviges Thomas-Romero
Kom meer te weten over de oorzaken van een versnelde ademhaling bij katten in het artikel van vandaag. Alle gewervelde dieren hebben zuurstof nodig om hun vitale functies uit te voeren. Ze verkrijgen deze zuurstof via een proces dat ademhaling heet, hetzij onder water, hetzij op het land.
Katachtigen vormen hierop geen uitzondering en moeten voortdurend lucht binnenkrijgen om alle weefsels van hun lichaam van zuurstof te voorzien. Als gevolg daarvan is de ademhalingssnelheid een weerspiegeling van de gezondheidstoestand en de stofwisselingsbehoefte van het dier.
Om een versnelde ademhaling bij katten op te sporen, moet je weten wat de normale ademhalingsfrequentie zou zijn. Het is heel normaal dat je kat wat sneller hijgt of ademt dan normaal als hij net een speelsessie heeft gehad of heeft gerend. Maar bij twijfel vertellen we je hoe je de ademhalingssnelheid bij katten kunt controleren – het is heel eenvoudig.
Hoe snelle ademhaling bij katten op te sporen?
Eerst en vooral moet je weten dat de normale ademhalingssnelheid van een kat tussen de 15 en 30 ademhalingen per minuut ligt. Het is ook belangrijk om de omgeving en de lichaamstaal van de kat zorgvuldig te observeren, want in natuurlijke omstandigheden moet de ademhalingsbeweging soepel en gelijkmatig zijn, en zonder fysiologische beperkingen die duidelijk zijn.
Om de ademhalingsfrequentie van je kat te bepalen moet je het aantal ademhalingen tellen dat je kat in een periode van 60 seconden uitvoert. Dit kun je gemakkelijk doen door directe observatie.
Idealiter controleer je de ademhalingsfrequentie verschillende keren om een gemiddelde snelheid te verkrijgen (tel alle metingen bij elkaar op en deel door het totale aantal).
Ademhalingen kunnen variëren en een algemeen gemiddelde zal nauwkeuriger zijn. Houd er rekening mee dat als je kat gestrest is het tempo op een bepaald moment hoger kan zijn dan normaal, dus wacht een paar minuten of zelfs uren tussen de metingen.
Wanneer moet je bezorgd zijn?
Zoals de website van VCA Ziekenhuizen (Engelse link) vermeldt, zijn er veel medische tekenen die erop wijzen dat er iets mis kan zijn met de gezondheid van je kat als hij sneller ademt dan normaal (een verschijnsel dat tachypneu genoemd wordt). Hier zijn nog enkele andere tekenen die een bezoek aan de dierenarts rechtvaardigen:
- Snelle ademhaling in rust of slaap (meer dan 30 cycli per minuut)
- Verhoogde ademhalingsinspanning tijdens de ademhalingscyclus, klinisch bekend als dyspneu – het kan samen met tachypneu voorkomen
- Angst, onrust, en moeite om een comfortabele slaaphouding te vinden
- Veranderingen van houding tijdens rust
- Hoesten, spugen, ruisen (kraken) en uitwerpen van vreemde stoffen via de mond
- Algemene zwakte
- Een tegenzin om aan lichaamsbeweging te doen
- Ineenzakken en incidentele bewusteloosheid
- Gewichtsverlies
- Opgezette buik
- Een gebrek aan interactie met de eigenaar.
Al deze symptomen wijzen op een hart- of ademhalingsprobleem bij honden, katten, en andere zoogdieren. Sommige klinische verschijnselen zijn echter uniek voor katachtigen. Deze omvatten kreupelheid aan de achterpoten, verlamming in het achterste derde deel van het lichaam, moeite met het bewegen van de voorste ledematen, en gegeneraliseerde pijn.
Als de ademhaling erg traag gaat, moet je ook je dierenarts raadplegen.
Veelvoorkomende oorzaken van snel ademhalen bij katten
Er zijn letterlijk tientallen redenen waarom je kat moeite kan hebben met ademhalen. Enkele van de meestvoorkomende zijn infecties, tumoren, vergroot hart, vocht in de longen, bloedingen in de longen, astma, allergieën, traumatische verwondingen, verlammende gifstoffen, en een laag aantal rode bloedcellen.
Om de oorzaak te bepalen, moet je je kat snel naar de dierenarts brengen. Die zal beginnen met een reeks onderzoeken die een bloedbeeld, biochemisch profiel, urineonderzoek en misschien zelfs een elektrocardiogram kunnen omvatten. Echografie, röntgenfoto’s en andere beeldvormende technieken kunnen ook nodig zijn om de inwendige organen van het dier te bekijken.
Afhankelijk van wat ze vinden, kunnen ze vragen om een röntgenfoto of echografie om het hart of de longen van je kat te bekijken. Het kan zelfs nodig zijn dat ze een endoscoop in de neus of luchtwegen van je kat inbrengen om na te gaan of er iets mis is. De dierenarts zal de ademhaling van je kat nauwlettend in de gaten houden om er zeker van te zijn dat hij voldoende zuurstof krijgt.
Infectie als oorzaak van een snelle ademhaling bij katten
De belangrijkste oorzaak van ademhalingsmoeilijkheden zijn infecties van de luchtwegen, veroorzaakt door een of meer virale of bacteriële agentia. Dit komt vooral voor bij katten die regelmatig buiten komen en bij katten die als kitten niet gevaccineerd zijn. De volgende twee punten om in dit onderwerp te belichten zijn de volgende:
- De meestvoorkomende virussen die infecties van de bovenste luchtwegen bij katten veroorzaken zijn feline herpesvirus type 1, ook bekend als feline virale rhinotracheïtis of VFR, en feline calicivirus (FCV). Sommige vaccins, zoals Felocell®, beschermen tegen deze en andere ziekteverwekkers.
- Anderzijds zijn de meestvoorkomende bacteriën die infecties van de bovenste luchtwegen bij katten veroorzaken Bordetella bronchiseptica (Bronchiseptica) en Chlamydophila felis (C. felis). Hoewel deze aandoeningen niet met vaccins voorkomen kunnen worden, helpen antibiotica om de symptomen in een paar dagen te verminderen.
Hartziekte als oorzaak van snelle ademhaling bij katten
De meestvoorkomende oorzaak van ziekte van de bovenste luchtwegen bij katten is een virusziekte. Toch moet de dierenarts ook aan andere oorzaken, zoals een hartaandoening, denken. Als de ademhalingsfrequentie verhoogd is als de kat rust of slaapt moeten hartproblemen vermoed worden. Het gaat dan om een ademritme van meer dan 30 ademhalingen per minuut.
Het is belangrijk om te observeren of de snelle ademhaling gepaard gaat met klinische verschijnselen. Denk daarbij aan de volgende symptomen: hoesten of kokhalzen, rusteloosheid en agitatie. Er kan ook sprake zijn van moeite met het vinden van een comfortabele slaaphouding, zwakte, of verminderde eetlust. Dit zijn enkele van de hartaandoeningen die katten kunnen treffen:
- Hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Deze ziekte wordt gekenmerkt door een geleidelijke verdikking en verzwakking van de hartspier. Naarmate de hartspier dikker wordt, is er minder ruimte voor bloed om het hart te vullen. Daardoor is het minder goed in staat om bloed effectief te pompen.
- Gedilateerde cardiomyopathie (DCM). In dit geval is de hartspier zwak en dun. Lang geleden werd deze pathologie toegeschreven aan het ontbreken van taurine in het dieet van de katachtige. Tegenwoordig worden echter nog steeds gevallen gediagnosticeerd als deze voedingsstof in alle kattenvoeding aanwezig is.
Andere factoren om rekening mee te houden
Katten met kenmerken als korte of gecontourde neusholten of heel kleine neusgaten zijn vatbaar voor onopgeloste luchtwegontsteking. Wat leeftijd betreft, kunnen katten van alle leeftijden er last van hebben. Geestelijke gezondheidsfactoren zoals angst moeten overwogen worden, hoewel ze niet de belangrijkste trigger voor tachypneu zijn.
Als je je zorgen maakt over een snelle ademhaling bij katten en er wordt geen duidelijke oorzaak gevonden, moet je je er tenslotte van bewust zijn dat het ook door schimmel veroorzaakt kan worden. Schimmelziekte komt echter meer voor in specifieke geografische gebieden. Daarom is het opnemen van de reisgeschiedenis van de kat belangrijk in de medische voorgeschiedenis.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sykes, J. E. (2001). Feline upper respiratory tract pathogens: herpesvirus-1 and calicivirus. Compendium on Continuing Education for the Practicing Veterinarian, 23(2), 166-175.
- Holst, B. S., Hanås, S., Berndtsson, L. T., Hansson, I., Söderlund, R., Aspán, A., … & Greko, C. (2010). Infectious causes for feline upper respiratory tract disease–a case–control study. Journal of feline medicine and surgery, 12(10), 783-789.
- Dawson, S., & Willoughby, K. (1999). Feline infectious upper respiratory tract disease-an update. In practice, 21(5), 232-237.
- Scherk, M. (2010). Snots and snuffles: rational approach to chronic feline upper respiratory syndromes. Journal of feline medicine and surgery, 12(7), 548-557.
- Home Breathing Rate Evaluation, VCA Hospitals. Recogido a 4 de noviembre en https://vcahospitals.com/know-your-pet/home-breathing-rate-evaluation
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.