Verstuikingen bij honden: oorzaken, symptomen en behandeling
Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Daniel Aguilar
De meeste honden zijn energieke dieren, die graag met mensen en andere honden spelen. Sommigen zijn zo rusteloos dat ze gemakkelijk een ongeluk kunnen krijgen en gewond kunnen raken. Om deze reden zijn verstuikingen bij honden een veelvoorkomende reden om de dierenkliniek of de dierenarts te bezoeken.
In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over verstuikingen bij honden, hoe je ze op tijd kunt herkennen en hoe je ze kunt behandelen om complicaties te voorkomen. Lees verder om meer te weten te komen.
Wat is een verstuiking?
Je hebt vast wel eens gehoord van de banden en gewrichten, want daar kun je precies een verstuiking oplopen. Bij zowel mensen als honden wordt een verstuiking veroorzaakt door het uitrekken, scheuren of inscheuren van een ligament.
De belangrijkste functie van de ligamenten is om de botten in het gewricht bij elkaar te houden. Afhankelijk van de kracht van de trekkracht of de breuk van de betrokken ligamenten, kan de verstuiking in ernst variëren. Als gevolg hiervan zal ook de hersteltijd variëren.
Oorzaken van verstuikingen bij honden
Er zijn tal van redenen waarom je hond zichzelf kan verwonden en een deel van zijn lichaam kan verstuiken. De meesten worden echter als traumatisch van oorsprong beschouwd. Ongelukken kunnen elke dag en bij elke hond voorkomen. Jachthonden, sporthonden en honden die niet onder toezicht staan tijdens het wandelen lopen echter het meeste risico.
De belangrijkste oorzaken van een verstuiking bij honden zijn de volgende:
- Gevechten of ruw spelen met andere honden
- ongevallen
- Een harde klap bij het springen
- Overgewicht
- Een degeneratieve oorsprong, vooral bij bejaarde honden
Symptomen van verstuikingen bij honden
Zoals in elke situatie of ziekte die je hond doormaakt, zal observatie altijd erg belangrijk zijn bij een verstuiking. Wanneer je vreemd gedrag in huis opmerkt, neem dan nota en waarschuw je dierenarts. Let op, want hieronder zetten we de belangrijkste symptomen van een verstuiking bij honden op een rij:
- Gewrichtszwelling – kan warm en rood zijn
- Kreupelheid – in het geval van aangetaste ledematen
- Overmatig likken van de geblesseerde regio
- Verlies van eetlust
- Pijn en janken
Soorten verstuikingen bij honden
Een verstuiking kan overal op het lichaam van je huisdier voorkomen – waar ligamenten worden gevonden. De belangrijkste regio’s die vaak gewond raken, zijn de benen, knieën, heupen, het cervicale gebied en de nek.
Ook kunnen verstuikingen bij honden worden ingedeeld op basis van hun intensiteit. Naarmate het niveau stijgt, des te groter de ernst. We leggen het je hieronder uit:
- Niveau 1-verstuiking. Dit is een lichte verwonding, waarbij de ligamenten minimaal zijn gescheurd. Daarbij zie je een licht ongemak tijdens het lopen.
- Niveau 2-verstuiking. Binnen het aangetaste gewricht zijn ligamenten en spiervezels gescheurd. De symptomen die je huisdier kan vertonen, zijn pijn, een merkbare ontsteking en meer ongemak.
- Niveau 3-verstuiking. Dit is de meest ernstige verstuiking, meestal veroorzaakt door zeer intens trauma. Ligamenten en sommige botten zijn volledig gebroken, waardoor het hele gewricht wordt aangetast.
Hoe een verstuiking bij honden te diagnosticeren?
Als het gaat om spier-, bot- en gewrichtsblessures, is professionele medische evaluatie absoluut noodzakelijk. Als eerste stap zal de dierenarts een algemeen lichamelijk onderzoek doen samen met een orthopedisch onderzoek van uw huisdier. Soms zal het gebruik van beeldvormende methoden ook nodig zijn om de definitieve diagnose te stellen.
Omdat het laesies zijn die pijn veroorzaken, is het waarschijnlijk dat een kalmeringsmiddel aan de patiënt wordt toegediend om de behandeling ervan te vergemakkelijken. Eenmaal onder controle kun je doorgaan met het onderzoek. Röntgenfoto’s zullen een van de belangrijkste ondersteunende hulpmiddelen zijn bij het verkrijgen van duidelijkere beelden van de verwonding.
Als gevolg van een verstuiking bij honden zullen de weefsels worden beschadigd. Daarom is in sommige gevallen een lichamelijk onderzoek niet voldoende om de omvang van het letsel vast te stellen. Het gebruik van meer gespecialiseerde diagnostische methoden zoals een echografie of MRI kan ook door de dierenarts worden voorgesteld.
Duur en behandeling van verstuikingen bij honden
Hoelang het duurt voordat je huisdier volledig herstelt na een verstuiking , hangt af van de ernst van de verwonding. We raden je aan de instructies en aanbevelingen precies op te volgen, zodat je het ongemak van uw hond niet verlengt.
De geïndiceerde behandeling voor een verstuiking bij honden is voornamelijk gebaseerd op de volgende punten:
- Gebruik van medicijnen. Het toedienen van pijnstillers en ontstekingsremmers is essentieel om het ongemak van je huisdier te verminderen. Zowel de wijze van toediening als de dosering wordt aangegeven door de dierenarts.
- Immobilisatie. Het is moeilijk om de hond je instructies volledig te laten gehoorzamen. Daarom kan het gebruik van spalken en verbanden helpen het gewricht te immobiliseren. Zorg ervoor dat je het schoon en droog houdt. Indien nodig kun je heel voorzichtig het verband en het gebruikte materiaal periodiek vervangen.
- Absolute rust. Het verminderen van de bewegingen in hun geheel zal het herstel van de ligamenten en het gewricht in het algemeen bevorderen. Biedt een comfortabele ruimte voor je hond om te rusten. Als hij samenwoont met andere honden, houd ze dan onder observatie, om te voorkomen dat ze de patiënt pijn doen door met ze te spelen.
- Chirurgie. In zeer ernstige gevallen van verstuikingen bij honden kan een operatie nodig zijn om het gewricht te herstellen.
- Revalidatie. Ongeacht de mate van verstuiking die je huisdier heeft opgelopen, kan de dierenarts technieken aanbevelen zoals hydrotherapie, massage, laser en elektriciteit. Het doel is om de kans op complicaties te verkleinen en de kwaliteit van leven van de patiënt te verbeteren.
Tot slot
Het gebruik van voedingssupplementen die een goede lichaamsconditie en een goede gewichtsbeheersing bevorderen, zal effectief zijn om een verstuiking bij honden te voorkomen. Een ongeval kan op elk moment gebeuren, dus raadpleeg je dierenarts als je een blessure vermoedt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
Fischer C. Ruptura del ligamento cruzado craneal en perros. Chile, 2014. Consultado el 02 de junio de 2021. Disponible en: file:///C:/Users/danma/Downloads/Dialnet-RuptureOfTheCranialCruciateLigamentInDogs-5450412.pdf
Medina S. Esguince en perros – Causas, síntomas y tratamiento. España. Publicado el 03 de diciembre de 2019. Consultado el 02 de junio de 2021. Disponible en: https://www.expertoanimal.com/esguince-en-perros-causas-sintomas-y-tratamiento-24618.html
Saadoun A. ¿Qué hacer si mi perro tiene un esguince? Barcelona, España. Consultado el 02 de junio de 2021. Disponible en: https://www.dogsplanet.com/es/salud/esguince-perro/
¿Cómo curar el esguince en perros? Madrid, España. Consultado el 02 de junio de 2021. Disponible en: https://blog.mascotaysalud.com/2018/12/18/como-curar-esguince-patas-perros/
Spragley R. Como tratar un esguince en un perro. California, Estados Unidos. Consultado el 02 de junio de 2021. Disponible en: https://es.wikihow.com/tratar-un-esguince-en-un-perro
Esguince canino, causas, síntomas, tratamientos, prevención y más. Estados Unidos. Consultado el 02 de junio de 2021. Disponible en: https://www.mascotarey.com/perros/salud/esguince-canino/
Amieva D. Manual de rehabilitación y fisioterapia del miembro pelviano en perros (con pérdida de masa muscular). Estado de México. Consultado el 04 de junio de 2021. Disponibl en: https://core.ac.uk/download/pdf/80533757.pdf
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.