Logo image
Logo image

Stofwisselingsstoornissen bij paarden

5 minuten
De door de stofwisseling van een dier ontwikkelde processen kunnen door geërfde of verworven factoren veranderd worden, wat tot bepaalde stoornissen leidt. Deze keer hebben we het over stofwisselingsstoornissen bij paarden.
Stofwisselingsstoornissen bij paarden
Samuel Sanchez

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Samuel Sanchez

Geschreven door Laura Morales Negrin
Laatste update: 21 december, 2022

Elk biochemisch proces kan door verschillende oorzaken in het lichaam van een paard veranderd worden. Daardoor kunnen de bekende stofwisselingsstoornissen bij paarden ontstaan. Deze kunnen verschillende niveaus van ernst hebben. Ze moeten echter allemaal opgespoord en behandeld worden zodra ze gediagnosticeerd worden.

Bij het zien van elk relevant symptoom moet de eigenaar van het paard snel handelen. Er zijn echter ook diagnostische tests die men kan gebruiken om de mogelijkheid van een ziekte te voorspellen, en die te voorkomen of een behandeling voor te bereiden. Lees verder als je meer over deze aandoeningen wilt weten.

Wat zijn stofwisselingsstoornissen?

Alvorens uit te leggen wat stofwisselingsstoornissen zijn, is het belangrijk te verduidelijken wat stofwisseling is. Metabolisme verwijst naar alle processen die in een lichaam plaatsvinden waarbij ingenomen stoffen worden afgebroken en omgezet in de energie en voedingsstoffen die essentieel zijn voor het leven.

Veel voedingsmiddelen zijn complexe stoffen die metabole processen ondergaan om ze af te breken tot eenvoudiger stoffen. Deze worden op hun beurt omgezet in wat het lichaam nodig heeft om zichzelf in stand te houden.

Een voorbeeld zijn eiwitten, die het lichaam afbreekt tot aminozuren. Het lichaam gebruikt deze moleculen om nieuwe eiwitten te maken en belangrijke stofwisselingsreacties uit te voeren.

Some figure

Er is sprake van een stofwisselingsstoornis als er abnormale chemische reacties in het lichaam optreden die deze processen verstoren. Als dit gebeurt, kan het lichaam van het paard een overmaat of tekort hebben aan bepaalde stoffen die het nodig heeft om gezond te blijven.

Metabole stoornissen kunnen erfelijk of verworven zijn. Het is belangrijk om stofwisselingsstoornissen bij paarden op te sporen, want ze zullen hun vitaliteit en hun lichaam aantasten. Bovendien kunnen ze andere aandoeningen compliceren en de genezing van verwondingen bemoeilijken.

Stofwisselingsstoornissen bij paarden in verband met opslag

Wanneer een stof door een stofwisselingsstoornis in de cellen tot een voor het lichaam giftig niveau stijgt, omdat het lichaam niet in staat is de stof af te breken, heet dat een opslagstoornis. Dit gebeurt doordat er een totaal of gedeeltelijk gebrek is aan een bepaald enzym. Dat had kunnen voorkomen dat de stof zich tot een giftig niveau had opgestapeld.

Metabole opslagziekten verspreiden zich meestal over het hele lichaam van het dier, hoewel de meeste symptomen uiteindelijk in het centrale zenuwstelsel tot uiting komen. Er zijn twee soorten metabole opslagziekten: genetische en verworven. Deze zullen we hieronder gedetailleerd bespreken.

Genetische aandoening

Genetische aandoeningen worden van de ouders geërfd. Deze pathologieën krijgen hun naam afhankelijk van het specifieke stofwisselingsbijproduct dat zich in het lichaam van de lijder ophoopt.

Het zijn progressieve pathologieën die meestal in de dood eindigen, omdat er geen specifieke behandeling is om ze op te lossen. Volgens deskundigen (Engelse link) zijn er geen bevestigde gegevens die wijzen op stofwisselingsziekten bij paarden als gevolg van genetische opslag.

Verworven aandoeningen

Verworven stofwisselingsziekten treffen ook paarden. Een van de belangrijkste oorzaken van deze pathologie is de consumptie van bepaalde planten die specifieke enzymremmers hebben.

Bijvoorbeeld, het eten van bilzekruid (Hyoscyamus niger) gedurende langere tijd kan leiden tot een verworven neurologische opslagziekte. Het heeft toxische effecten, waar paarden erg gevoelig voor zijn.

Stofwisselingsstoornissen bij paarden in verband met de productie

In tegenstelling tot opslagziekten ontstaan sommige stofwisselingsstoornissen bij paarden door een grote vraag naar een voedingsstof die in hun lichaam op een laag peil staat.

Een voorbeeld is hypocalcemie bij paarden, wat betekent dat het calciumgehalte in het bloed te laag is. Een ander geval is hypoglykemie, waarbij de stofwisselingsreserves van het paard niet in staat zijn de bloedsuiker (glucose) op een optimaal peil te houden om normaal te kunnen functioneren.

Equine Metabool Syndroom (EMS): wat is het?

Equine Metabool Syndroom (EMS) is een ziekte die zich ontwikkelt in de stofwisseling van het paard, en die nauw samenhangt met zwaarlijvigheid en insulineresistentie.

Er zijn bepaalde paardenrassen die meer aanleg hebben om aan equine metabool syndroom te lijden, zoals het geval is bij de raszuivere Arabier of de Spaanse volbloed. Maar alle paarden die men als makkelijk te onderhouden (easy keepers) beschouwt, hebben de neiging deze ziekte te krijgen.

De zogenaamde easy keepers staan bekend als “easy feeders.” Het zijn dieren die lijken aan te komen van wat ze ook eten, zelfs als ze gewoon gras eten en geen bijvoeding krijgen.

In tegenstelling tot paardachtigen die zwaarlijvig zijn omdat ze overvoed zijn, hebben easy keepers geen dieet nodig om in een normaal tempo af te vallen. Ze hebben het veel moeilijker om hun kilo’s te verminderen en komen er sneller aan dan het gemiddelde paard.

Obesitas en vetafzettingen

Een paard dat aan zwaarlijvigheid lijdt is vatbaarder voor het equine metabool syndroom. Maar ook elk paard dat er aan de oppervlakte gezond uitziet (behalve dat het op bepaalde plaatsen van zijn lichaam vetafzettingen heeft) loopt risico.

Deze vetafzettingen komen meestal voor op plaatsen als de staartbasis, de rug, de kam van de hals, en de schouders. De verzorgers van paarden die deze vetafzettingen hebben omschrijven ze als love handles.

Equine Metabool Syndroom: behandeling

Equine Metabool Syndroom kan men behandelen door bepaalde richtlijnen te volgen. We laten ze hieronder zien.

Het dieet

De belangrijkste maatregel is het instellen van een dieet dat de toediening van energie en vloeibare koolhydraten vermindert. Als overgewicht de oorzaak van de ziekte is geweest, zijn er twee mogelijkheden:

  • Voorzie het paard van kwaliteitsvoer in combinatie met een supplement dat het gehalte aan mineralen en vitaminen in evenwicht brengt.
  • Geef kwaliteitsvoer in combinatie met een zeer laag zetmeelgehalte (en voldoende hoeveelheden suiker).

Lichaamsbeweging

Het dieet moet gepaard gaan met progressieve lichaamsbeweging voor het beste resultaat. Deze lichaamsbeweging moet matig intensief en regelmatig zijn. Liever dan in een paar intensieve sessies.

Medische behandeling

De dierenarts kan medicijnen voorschrijven als dieet en lichaamsbeweging niet voldoende zijn. Dit zal worden aangepast naarmate het paard vermagert en altijd onder strikte veterinaire richtlijnen.

Bij stofwisselingsstoornissen bij paarden moeten we goed op de symptomen letten. Ze mogen namelijk niet verward worden met andere gezondheidsproblemen bij dit dier. Omdat ze zo diffuus zijn, zijn ze soms moeilijk te onderscheiden van andere klinische entiteiten.

Zo is het verschil tussen een metabole productiestoornis en een voedingstekort subtiel. Maar hoewel beide aandoeningen vaak ernstige gevolgen hebben voor de paardachtige, kan de stofwisselingsstoornis plotseling opduiken en vereist ze een snellere en meer nauwkeurige diagnose.

De snelheid van de diagnose kan het verschil betekenen tussen het leven van het dier redden of niet.

Some figure

Zoals je gezien hebt, zijn er veel soorten stofwisselingsstoornissen bij paarden en sommige zijn dodelijker dan andere. Aarzel niet om met je paard naar de dierenarts te gaan als je een van de bovenstaande symptomen opmerkt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Introduction to Metabolic Disorders of Horses. Recogido el 30 de septiembre en https://www.msdvetmanual.com/horse-owners/metabolic-disorders-of-horses/introduction-to-metabolic-disorders-of-horses
  • Síndrome metabólico y resistencia a la insulina en el caballo. Recogido el 30 de septiembre en https://es.laboklin.info/wp-content/uploads/2016-11-aktuell.pdf
  • What is equine metabolic syndrome? Recogido el 30 de septiembre en https://ceh.vetmed.ucdavis.edu/health-topics/equine-metabolic-syndrome
  • Metabolic disorders in the modern horses. Recogido el 30 de septiembre en https://hygain.com.au/blogs/library/calming-feeds-competition-horses

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.