Oogbloedingen bij honden en hoe ze te behandelen
Oogbloedingen bij honden komen vaker voor dan je misschien denkt en het is onze verantwoordelijkheid om te weten hoe we ze moeten behandelen. Dit betekent dat hondeneigenaren geïnformeerd moeten worden en daar willen we het vandaag over hebben.
Wat zijn oogbloedingen bij honden?
Oogbloedingen (of subconjunctivale bloedingen) zijn laesies in het oog van een hond die het gevolg kunnen zijn van bijvoorbeeld een klap op het oog. Met andere woorden, ze kunnen het resultaat zijn van een object dat het oog van een hond heeft geraakt zonder er daadwerkelijk doorheen te dringen. Dit veroorzaakt dan zichtbare bloedingen in het oog.
Afhankelijk van de kracht van de klap tegen het oog van een hond, kan dit dan veranderingen in het oog veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld verplaatsing van de lens, het loslaten van het netvlies en fracturen van de botten rond het oog veroorzaken. In feite kan het zelfs de oogbol laten inzakken, wat volledig verlies van het gezichtsvermogen in het aangedane oog veroorzaakt.
In andere gevallen zijn oogbloedingen bij honden het gevolg van een scherp voorwerp dat in feite in het oog binnendringt. Dit is niet zo ongewoon als je denkt, omdat honden bijvoorbeeld aan takken en doornen op planten worden blootgesteld.
Andere huisdieren, zoals katten, kunnen ook het oog van een hond met hun klauwen verwonden. Zelfs de wind kan een vreemd voorwerp in het oog van je hond blazen en dan letsel veroorzaken. Elk van deze situaties kan perforatie van het oog veroorzaken, wat tot grote schade kan leiden.
Welke honden zijn vatbaarder voor oogbloedingen?
Er is geen specifieke leeftijd of specifiek ras dat meer kans heeft op een subconjunctivale bloeding. Er zijn echter bepaalde omstandigheden waardoor honden een groter risico lopen. Werkhonden en jachthonden zijn bijvoorbeeld beide vatbaarder voor oogletsel dan andere honden.
Puppy’s lopen, gezien hun onervarenheid en nieuwsgierigheid, ook gevaar. Ze kunnen gemakkelijk in de problemen komen en door plaatsen lopen die hen aan gevaar blootstellen. Honden die loops zijn, kunnen hetzelfde doen, gezien hun wanhopige behoefte om een partner te vinden om mee te paren.
Hoe weet ik of mijn hond een oogbloeding heeft?
Oogbloedingen bij honden zijn niet altijd meteen duidelijk. Het is daarom belangrijk om onze huisdieren nauwlettend in de gaten te houden. Dit zijn enkele van de tekenen die je zullen helpen om effectief te bepalen of je hond een oogbloeding heeft:
- Meer knipperen.
- Milde bloeding van het oog of ooglid.
- Overmatig tranen.
- Blauwe plekken in het gezicht of op het hoofd van de hond.
- Rode ogen.
- Zwelling van het derde ooglid.
- Wazig hoornvlies.
- Je hond wil steeds met zijn poot zijn oog aanraken.
- In meer ernstige gevallen, gesloten oogleden.
- Afscheiding uit het oog.
- Je hond laat je zijn kop niet aanraken.
- Verandering van oogkleur.
- Veranderingen in de vorm van het oog van je hond.
Elk van deze tekenen laat je weten dat er iets mis is en dat je zonder twijfel actie moet ondernemen.
Er is geen betere optie dan je hond mee te nemen voor dringende medische zorg. Een dierenarts zal een diagnose stellen en een behandelplan voorstellen. De behandeling kan dan medicatie of oogchirurgie omvatten, afhankelijk van de ernst van het letsel van je hond.
Nabehandeling
Goede zorg na de behandeling is belangrijk voor het herstel van je hond. En hondeneigenaren spelen een belangrijke rol in dit proces, omdat je de instructies van je dierenarts tot in de puntjes moet volgen.
Voorkom te allen tijde dat je hond het letsel aanraakt door een kraag om zijn nek te plaatsen. Als je veranderingen opmerkt, ga dan terug naar de dierenarts. Reinig het oog zoals aanbevolen door de dierenarts en volg alle andere instructies voor de verzorging van je hond op.
Vergeet niet dat elke hond oogletsel kan krijgen. Als eigenaren is het echter onze verantwoordelijkheid om te voorkomen dat de situatie erger wordt en ernstige gevolgen heeft, zoals volledig verlies van het gezichtsvermogen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gallego-Mejía, M., Giraldo-Villegas, J. C., Correa-Salgado, R. A., & Delgado-García, L. M. (2010). Prolapso de glándula del tercer párpado en caninos atendidos en el Hospital Veterinario de la Universidad de Caldas. vet. zootec, 4(1), 36-41.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.