Oogaandoeningen bij katten: zorg en preventie

Het waar is dat het relatief vaak voorkomt dat katten een oogaandoening krijgen, hoewel dit dier relatief schoon is.
Oogaandoeningen bij katten: zorg en preventie

Laatste update: 11 oktober, 2019

Het is je misschien opgevallen dat sommige zwerfkatten troebele of meer gesloten ogen hebben dan de andere katten. Dit gebeurt omdat oogaandoeningen bij katten relatief vaak voorkomen, en deze zwerfkatten niet de behandeling krijgen die ze nodig hebben.

Soms kan dit een symptoom zijn van een ernstige onderliggende ziekte die de gezondheid van de kat kan bedreigen. Lees dus dit artikel om te leren hoe je oogaandoeningen bij je kat kunt herkennen en voorkomen, zodat ze zo gezond mogelijk kunnen blijven.

Hoe kun je symptomen opmerken en voorkomen

Een periodiek onderzoek in het comfort van je eigen huis kan een van de beste manieren zijn om de ogen van je kat gezond te houden. Je kunt deze routine-inspecties uitvoeren terwijl je je kat verzorgt.

Een kat gewassen in een handdoek

Om goed te kunnen controleren of er veranderingen in de ogen zijn opgetreden, kun je met je duim het ooglid voorzichtig een beetje omhoog duwen om de omgeving te inspecteren. Het moet een roze tint hebben die niet roodachtig of witachtig is.

De meestvoorkomende waarschuwingssignalen die aanwijzingen kunnen zijn voor oogaandoeningen bij katten zijn:

  • witte afscheiding
  • overmatig tranende ogen
  • rood of wit weefsel rond de oogleden
  • korstige en droge resten in de ooghoeken
  • haar nat van de tranen
  • één of beide ogen gesloten
  • troebele ogen
  • verandering in oogkleur
  • duidelijk zichtbaar derde ooglid

De lichaamstaal van je kat kan ook aanwijzingen geven over de toestand van zijn ogen. Als het dier veel aan zijn ogen krabt of onhandiger begint te lijken dan normaal, kan dit te wijten zijn aan een oogprobleem.

Kitten krabt zich aan het oor

Soorten aandoeningen die je kat kan krijgen

De meestvoorkomende oogaandoeningen bij katten zijn de volgende:

Conjunctivitis

Dit is een ziekte die wordt veroorzaakt door een ontsteking van het bindvlies. Dit is het dunne, transparante weefsel dat de binnenkant van het ooglid en het witte gedeelte van het ooglid omtrekt. Als de ogen van je huisdier opzwellen, bloeddoorlopen worden en vloeistoffen afscheiden, is het waarschijnlijk dat je kat een soort ontsteking heeft.

Uitsteeksel van het derde ooglid

Veel dieren ontwikkelen van nature een derde ooglid als een manier om zich te verdedigen tegen mogelijke infecties. Als dit opzwelt, is het waarschijnlijk dat je huisdier een andere onderliggende ziekte heeft opgelopen.

Keratitis

Dit is de ontsteking van het hoornvlies en het kan zich ontwikkelen door meerdere oorzaken.

Glaucoom

In dit geval neemt de druk in de ogen van nature toe tot de oogzenuw beschadigd is. Een van de meestvoorkomende tekenen is dat het hoornvlies vertroebeld raakt en het oog abnormaal groeit, wat wordt veroorzaakt door veel druk op de oogkas.

Trauma in het oog

Dit wordt veroorzaakt door gevechten of ongelukken.

Verstopte traanklieren

Deze kunnen worden veroorzaakt door overmatige afscheiding of ziektegerelateerde zwelling.

Preventie en behandeling

Het zou je verbazen als je zou weten hoeveel je de gezondheid van je kat kunt verbeteren met een eenvoudig doekje dat speciaal is gemaakt voor het reinigen van overtollige korst die je kat van nature produceert.

Katten zijn nette dieren. In het algemeen is dat een goede gewoonte die helpt infecties en ziekten te voorkomen. Als je huisdier echter een van de bovengenoemde ziekten krijgt, aarzel dan niet om naar je dierenarts te gaan. De dierenarts zal je namelijk oogdruppels en de juiste medicijnen voorschrijven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stiles, J. (1995). Treatment of cats with ocular disease attributable to herpesvirus infection: 17 cases (1983-1993). Journal of the American Veterinary Medical Association207(5), 599-603.
  • La Croix, N. C. (2005). Ocular manifestations of systemic disease in cats. Clinical techniques in small animal practice, 20(2), 121-128.
  • Cunningham Jr, E. T., & Koehler, J. E. (2000). Ocular bartonellosis. American journal of ophthalmology, 130(3), 340-349.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.