Logo image
Logo image

7 mogelijke redenen waarom je hond gal braakt

5 minuten
Een hond braakt gal als hij lange tijd niet eet en ook als hij lijdt aan pancreatitis of andere spijsverteringskwalen.
7 mogelijke redenen waarom je hond gal braakt
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psychologe Sara González Juárez

Laatste update: 17 oktober, 2022

De aanwezigheid van gal in het braaksel van je hond is gemakkelijk te herkennen aan de gelige of groenige kleur. Het af en toe vinden van deze substantie hoeft geen reden tot bezorgdheid te zijn, maar het is wel de moeite waard het op te merken. Als het daarentegen iets is dat vaak voorkomt, moet je naar de dierenarts gaan. Het is belangrijk te begrijpen waarom je hond gal braakt.

In dit artikel vertellen we je de meest voorkomende redenen voor dit verschijnsel. Zo kun je nauwkeurig inschatten wanneer het tijd is om naar de dierenarts te gaan.

Wat is gal?

Eerst en vooral moet je weten wat gal is en welke functies het heeft. Gal is een gelige spijsverteringsvloeistof die betrokken is bij de spijsvertering door vetten te emulgeren. Het wordt in de lever aangemaakt en gaat van daaruit naar de galblaas, waar het zich verzamelt om later bij de spijsvertering vrij te komen.

Gal wordt niet uit het lichaam verdreven, tenzij er een probleem is. In zo’n geval is de reactie van het lichaam het onderbreken van de spijsvertering en het produceren van braakneigingen om alle stoffen of voorwerpen die het dier kunnen schaden uit te drijven. Daarom zal, als er op het moment gal in de maag aanwezig is, die samen met het braaksel naar buiten komen.

Some figure

Mogelijke oorzaken waarom je hond braakt gal

Zoals je je kunt voorstellen zijn er veel redenen waarom een hond braakt, dus is het voor veel van hen gemakkelijk gal in hun ziektebeeld op te nemen. In de volgende paragrafen vind je de meest voorkomende oorzaken voor de aanwezigheid van gal in het braaksel van je hond.

1. Galblaasproblemen

Deze aandoening is meestal idiopathisch van oorsprong. Dat wil zeggen dat de oorzaak onbekend is.  Het ontstaat wanneer gal uit de dunne darm in de maag lekt. De meest waarschijnlijke oorzaken zijn het gegeten hebben van een enorme hoeveelheid vet, het inslikken van veel gras, of het drinken van veel water. Met andere woorden, het wordt in de hand gewerkt door zware en ongezonde inname.

Dit syndroom treedt ook op als de hond lange tijd niet gegeten heeft.

Gal is een zeer zure stof, daarom veroorzaakt het braken. Maar als de maag leeg is, stoot de hond alleen een groengele vloeistof (gal) uit, samen met maagsappen en misschien wat slijm als gevolg van irritatie van de maagwanden.

2. Pancreatitis

De term pancreatitis verwijst naar ontsteking van de alvleesklier. De oorsprong van deze ziekte is gevarieerd, van het toedienen van medicijnen tot eetbuien met grote hoeveelheden vet. Pancreatitis braken kan tot 48 uur na inname optreden.

Pancreatitis presenteert zich met galachtig braken, uitdroging, diarree, en hevige buikpijn. Het vereist diergeneeskundige aandacht, zodat de hond vocht en elektrolyten in het lichaam kan herstellen.

3. Darmobstructie

Als een hond een vreemd voorwerp inslikt, zoals stukjes speelgoed, steentjes, stokjes, of botjes, kan het ergens in het spijsverteringskanaal blijven steken en een obstructie veroorzaken. Dit probleem veroorzaakt braken bij de hond, maar als de maag zich leegt, is het enige dat uitgescheiden kan worden gal.

Een vreemd voorwerp dat in het spijsverteringskanaal vastzit is een veterinaire noodsituatie en vereist meestal een operatie.

4. Maagdarmziekte

Er zijn verschillende maag-darmziekten die op een bepaald moment braken veroorzaken, en dus ook het uitdrijven van gal. Daartoe behoren maagzweren, bacteriële en virale infecties, en sommige vormen van kanker.

De zuurgraad van de gal kan, als die niet gecontroleerd wordt, de wanden van de slokdarm afslijten. Dit kan leiden tot zweren, hiatale hernia’s, slokdarmontsteking, en andere spijsverteringsziekten. Sommige rassen zijn vatbaarder voor deze ziekten, vooral speelgoed- of brachiocephalische rassen.

5. Leverproblemen

Omdat de lever het orgaan is dat gal produceert, resulteren problemen in dit orgaan meestal in een overproductie van deze stof. Behalve galachtig braken tref je in deze gevallen symptomen aan als geelzucht. Dit is herkenbaar aan het geel worden van het oogwit en de slijmvliezen van het dier.

6. De hond braakt gal als gevolg van allergieën

Voedselallergieën zijn een veel voorkomende oorzaak van braken. Als de inname van het problematische voedsel niet wordt onderbroken, verschijnt er uiteindelijk gal. Deze toestand komt vrij vaak voor bij dieren die onlangs van dieet veranderd zijn. Een onmiddellijke terugkeer naar het vorige dieet is aan te bevelen.

7. Parasitaire aantastingen

Aantasting van het spijsverteringsstelsel door parasieten kan galbraken veroorzaken. Dit is echter een zeldzaam en zorgwekkend teken. Het wijst er namelijk op dat de parasiet zich zo ver verspreid heeft dat hij het grootste deel van het spijsverteringskanaal aantast. Als dit bij je hond het geval is, neem dan een monster van zijn ontlasting en braaksel en ga met spoed naar de dierenarts.

Some figure

Wat moet ik doen als mijn hond gal braakt?

Als het een op zichzelf staand geval is van braken van gal vóór het eten, is dat waarschijnlijk te wijten aan het feit dat je hond op een lege maag zit. Maar als dit een patroon wordt of geen tekenen vertoont dat het vanzelf ophoudt, is het tijd om naar de dierenarts te gaan.

In elk geval is preventie heel nuttig om gevallen als pancreatitis, gastritis, en het binnenkrijgen van parasieten te voorkomen.

Zorg ervoor dat je hond niets van de grond opraapt. Geef daarnaast je huisdier geen stokken en stenen om mee te spelen. Bovendien zal het gebruik van kwaliteitsvoer er niet alleen voor zorgen dat je hond geen spijsverteringsproblemen krijgt, maar ook dat zijn basisgezondheid verzekerd is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cáceres Trimiño, N. (2014). Fisiopatología del vómito bilioso en caninos.
  • Enfermedades esofágicas del perro y el gato | PortalVeterinaria. (s. f.). PortalVeterinaria. Recuperado 15 de noviembre de 2021, de https://www.portalveterinaria.com/articoli/articulos/26025/enfermedades-esofagicas-del-perro-y-el-gato.html
  • Watson, P. (2004). Pancreatitis in the dog:. dealing with a spectrum of disease. In Practice26(2), 64-77.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.