Logo image
Logo image

Meestvoorkomende ziekten bij de Siamese kempvis

5 minuten
De meestvoorkomende ziekten bij de Siamese kempvis dienen als indicator voor de kwaliteit van hun huisvesting. Ontdek wat ze zijn en hoe je ze kunt voorkomen.
Meestvoorkomende ziekten bij de Siamese kempvis
Laatste update: 11 februari, 2022

Siamese kempvissen, bekend om hun sterke persoonlijkheid en agressiviteit, zijn een favoriet onder aquariumhobbyisten. Het zijn robuuste gezonde dieren, zolang hun aquarium in de juiste omstandigheden voor zijn behoeften biedt. Zo niet, dan loop je kans op enkele van de meestvoorkomende ziekten bij de Siamese kempvis.

Als je meer wilt weten over deze ziekten en hoe je ze kunt voorkomen, ben je hier op de juiste plaats. Eerst vind je informatie over de basisbehoeften van deze vis, gevolgd door de ziekten die optreden als je ze niet goed verzorgt.

Basisbehoeften van Siamese kempvis

De Siamese kempvis (Betta splendens) is een zoetwatersoort die behoort tot de Osphronemidae-familie. Hij komt oorspronkelijk uit Thailand en Cambodja en zijn gemiddelde levensverwachting is 3 tot 5 jaar.

Zijn dieet is hoofdzakelijk carnivoor, want in hun natuurlijke omgeving verorberen deze vissen vooral insecten en larven die ze in het water vinden. Soms voeden ze zich ook met plantenwortels, maar hun dieet mag er niet alleen op gebaseerd zijn, want dan zouden ze voedingstekorten oplopen.

Het is heel belangrijk om de aquariumgenoten voor de Siamese kempvis zorgvuldig uit te kiezen; houd er ook rekening mee dat vrouwtjes (Engelse link) samen kunnen leven als ze genoeg ruimte hebben, maar mannetjes kunnen dat niet.

Het ideale scenario zal altijd zijn om elk exemplaar alleen te houden, al zijn er mensen in geslaagd volgzame soorten, zoals guppy’s, zo ver te krijgen dat ze vreedzaam met ze samenleven.

Het zijn nieuwsgierige vissen die hun eigenaar herkennen en veel omgevingsverrijking nodig hebben om te voorkomen dat ze gefrustreerd en depressief worden.

Some figure

Het aquariumwater moet vers zijn en behandeld met chloorverwijderende middelen. Gebruik een langzaam stromend filter en cyclus het water enkele weken voordat je de kempvissen erin doet. Zo krijgen de bacteriën die de ammoniak in de uitwerpselen van het dier afbreken de tijd om te woekeren.

De watertemperatuur moet rond 26° C liggen en stabiel zijn. Hij mag nooit onder 22° C dalen. De pH mag niet zuurder zijn dan 6,5, bij voorkeur neutraal. Vervang eenmaal per week 1/3 van het aquariumwater door schoon water en verwijder dagelijks vuil van de bodem van de bak.

Veel voorkomende ziekten bij de Siamese kempvis

De basis-verzorgingsadviezen die je zojuist gelezen hebt, helpen je beter te begrijpen waarom de meestvoorkomende ziekten bij de Siamese kempvis ontstaan. Negeer ze niet, want kennis erover is essentieel om de gezondheid van deze mooie vis te verzekeren.

Columnaris

Columnaris is een schimmel die woekert in de bek van de Siamese kempvis en die zich in aquaria en vijvers vermenigvuldigt. Het is gemakkelijk te herkennen. Rond de bek, borstvin en uiteindelijk over het hele lichaam van het dier verschijnen witte katoenvlekachtige vlekken.

De oorzaken van deze schimmel hebben te maken met water dat niet schoon genoeg is, filterproblemen, overbevolking, of het gestrest raken van het dier. Het wordt voorkomen door deze milieu-omstandigheden onder controle te houden en door het aquarium goed schoon te maken.

Druppelziekte

Dit is geen ziekte als zodanig, maar een weerspiegeling van een inwendige pathologische toestand. Het wordt gekenmerkt door een gezwollen achterlijf, kleine kegelvormige uitsteeksels op de schubben, een gebrek aan eetlust. Daarnaast hebben ze de behoefte om aan het oppervlak van de bak te ademen.

Druppelziekte heeft verschillende oorzaken, zoals parasieten, virussen, ondervoeding en de aanwezigheid van bacteriën. Als de door deze agentia veroorzaakte ziekteverschijnselen voortschrijden en de algemene conditie van de Siamese kempvis verslechtert, verschijnt dit syndroom.

Gebroken of gerafelde staart

Dit is een van de meestvoorkomende ziekten bij de Siamese kempvis. De vinnen van dit diertje, dun en bochtig, zijn erg gevoelig voor de waterkwaliteit. Daardoor zijn ze ook een goede indicator van gezondheid. Als de waterkwaliteit niet goed genoeg is om het welzijn van de vis te verzekeren, is de staart duidelijk gescheurd en gerafeld.

Ga onmiddellijk naar de dierenarts, want als je de symptomen laat voortwoekeren, ontstaat er uiteindelijk gangreen en zal de vis sterven.

Andere symptomen, zoals lusteloosheid en de aanwezigheid van witte vlekken en het rood worden van de vinranden, worden ook bij deze ziekte gezien. Dit is echter een omkeerbare toestand met intensieve waterbehandeling om de parameters weer op optimaal peil te brengen.

Witte vlekziekte

Witte vlekziekte is een ziekte die veroorzaakt wordt door een protozoön, de Ichthyophthirius multifilis. Het is een van de meestvoorkomende ziekten in aquaria. Het kan fataal zijn als het niet op tijd behandeld wordt.

De kleine witte stippen op de schubben van de vis zijn met het blote oog zichtbaar. Bovendien wordt de Siamese kempvis nerveus en wrijven ze tegen voorwerpen en aquariumwanden, omdat ze jeuk voelen. Als de ziekte voortschrijdt treden ademhalingsmoeilijkheden, gebrek aan eetlust en tenslotte de dood op.

Septikemie

Septikemie is een andere veelvoorkomende ziekte bij de Siamese kempvis. Het is een gegeneraliseerde besmettelijke toestand in het lichaam door een bacteriële infectie. Als de de Siamese kempvis door bacteriën in het water wordt aangetast, is dat meestal te wijten aan een combinatie van factoren. Aan de ene kant stress (die het afweersysteem van de vis verlaagt) en daarnaast door slecht wateronderhoud.

De ziekte wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van rode vlekken over het hele lichaam, een gebrek aan eetlust en lusteloosheid.

Je dierenarts zal je meestal antibiotica voorschrijven. Daarnaast zal hij of zij je vertellen hoe je de omgeving van je de Siamese kempvis kunt verbeteren. Dien geen medicijnen toe zonder een bezoek aan de dierenarts, want het is niet eenvoudig de precieze dosering te berekenen.

Zwemblaasziekte

Als je merkt dat je de Siamese kempvis vreemd zwemt, zijn evenwicht niet bewaart, of zijwaarts beweegt, is dat waarschijnlijk te wijten aan een probleem in de zwemblaas. Deze aandoening is meestal het gevolg van bacteriële infecties en verwondingen opgelopen tijdens het vervoer (of door gevechten).

Deze aandoening vereist dat je het dier naar een ondiepe bak (waar het de bodem raakt) verplaatst. Vervolgens moet je het water behandelen met medicijnen die door een dierenarts zijn voorgeschreven. Je moet ook het water dagelijks verversen als het om een besmettelijke ziekte gaat.

Some figure

Alle vissen zijn erg afhankelijk van de omstandigheden van hun aquatisch milieu. Daarom, als een van deze ziekten opduikt en je naar de dierenarts gaat, zorg er dan voor dat die je helpt met betrekking tot alle noodzakelijke aspecten om de gezondheid van je vissen te verzekeren.

Op die manier zul je achterover kunnen leunen en genieten van de bijzondere persoonlijkheid van deze bijzondere schepsels.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Prapassorn, S. (1998). Disease and parasites of siamese fighting fish (Betta splendens Regan). In 15. RIT Annual Conference, Chiang Mai (Thailand), 12-14 Feb 1998.
  • Betta splendens (Siamese Fighting Fish). (s. f.). Animal Diversity Web. Recuperado 17 de noviembre de 2021, de https://animaldiversity.org/accounts/Betta_splendens/
  • Braddock, J. C., & Braddock, Z. I. (1955). Aggressive behavior among females of the Siamese fighting fish, Betta splendens. Physiological Zoology28(2), 152-172.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.