Laxeermiddelen voor honden: dosering en verzorging
Geschreven en geverifieerd door de biologe Ana Díaz Maqueda
Laxeermiddelen voor honden helpen je harige vriend om te poepen als hij dat, om welke reden dan ook, niet meer regelmatig doet of last begint te krijgen van constipatieproblemen. Deze soorten middelen, of het nu gereglementeerde geneesmiddelen of natuurlijke producten zijn, moeten met voorzichtigheid en onder toezicht van een dierenarts gebruikt worden.
Geneesmiddelen die honden helpen bij de ontlasting kunnen oraal of rectaal toegediend worden. In principe beslist men dit naargelang het deel van het spijsverteringskanaal waar de verstopping zit. In het volgende artikel bekijken we verschillende soorten laxeermiddelen en hoe ze gebruikt worden.
Constipatie bij honden
Constipatie bij honden is een ernstig probleem dat onderscheiden moet worden van andere spijsverteringsstoornissen of onregelmatigheden bij het poepen. Een verstopte hond is een hond die probeert te poepen, maar dat niet kan.De toestand moet een paar dagen aanhouden voor het een reden tot zorg wordt.
De oorzaken van constipatie bij honden kunnen vele zijn, van psychologische problemen – zoals angst of stress – tot ernstige lichamelijke aandoeningen, zoals tumoren in de darmen of andere aangrenzende organen. Ook een vezelarm dieet met een onregelmatige waterconsumptie kan constipatie bij honden veroorzaken. Tot de belangrijkste symptomen van dit probleem behoren:
- Een harde onderbuik
- Kleine, harde of droge ontlasting
- Overdreven gespannenheid tijdens de stoelgang
- Een gebrek aan eetlust (ongewoon)
- Een verandering in houding (voorovergebogen)
- Overgeven
Behandeling van constipatie bij honden
Als een eigenaar merkt dat zijn huisdier geconstipeerd is, kun je het beste naar de dierenarts gaan voor beoordeling. In veel gevallen, als het probleem niet al te ernstig is, is een eenvoudige verandering van dieet en wat meer lichaamsbeweging voldoende om de ingehouden ontlasting op te heffen.
Soms echter is de uitlokkende oorzaak van constipatie niet zo gemakkelijk op te lossen en kan extra ondersteuning nodig zijn. Hier komen laxeermiddelen en klysma’s (Engelse link)om de hoek kijken.
Soorten laxeermiddelen voor honden en aanbevolen doseringen
Laxeermiddelen zijn geneesmiddelen die blokkades van de ontlasting verwijderen die zich ergens in de darm bevinden. Deze geneesmiddelen kunnen op 5 verschillende manieren werken:
- Emolliënten: het werkzame bestanddeel is een oppervlakte-actieve stof, waarvan het werkingsmechanisme berust op het opheffen van de oppervlaktespanning van de ontlasting en het laten hydrateren ervan, waardoor de ontlasting beter door het spijsverteringskanaal kan passeren.
- Smeermiddelen of bulkverzachters: deze verhinderen dat de dikke darm water opneemt, waardoor de ontlasting gehydrateerd blijft en gemakkelijk passeert.
- Hyperosmotica: deze stimuleren de vochtafscheiding in de dikke darm en vergemakkelijken de motiliteit van de ontlasting. Dit leidt tot een voortdurend verlies van water, dus je mag ze niet gebruiken bij uitgedroogde dieren.
- Stimulerende middelen: zoals hun naam al zegt, stimuleren ze de darm direct om de peristaltische beweging uit te voeren. Bovendien verminderen ze de opname van vloeistoffen, waardoor de ontlasting natter blijft.
- Bulkvormers: andere laxeermiddelen hebben het vermogen om nieuwe, sterk gehydrateerde en volumineuze ontlasting te maken om de verstopping te helpen opheffen.
Het kiezen van het ene of het andere geneesmiddel hangt af van de beslissing van de dierenarts die je hond behandelt. Deze keuze wordt gemaakt met inachtneming van verschillende factoren, zoals de grootte van de fecale ophoping of de duur van de constipatie van het dier.
In de diergeneeskunde worden drie soorten laxeermiddelen gebruikt: smeermiddelen, osmotische, en stimulerende stoffen voor de peristaltiekbeweging (Engelse link)die de doorgang van de ontlasting in de darm helpen bevorderen.
Hieronder staan enkele voorbeelden van elk van de soorten laxeermiddelen voor honden, en ook de aanbevolen dosering volgens de oorspronkelijke bijsluiter van het product.
1. Paraffineolie
Dit is een soort smeerlaxeermiddel. Het werkt namelijk zo dat het de wanden van de darm smeert en de ontlasting zachter maakt (als een verzachtend middel) om de uitdrijving ervan te vergemakkelijken. De aanbevolen dosis van dit middel is 5 milliliter per 5 kilo lichaamsgewicht van de hond.
2. Lactulose
Dit is een disaccharide (suiker) osmotisch laxeermiddel en ammoniakverlager. Men gebruikt het vaak om het ammoniakgehalte te verlagen bij leverproblemen bij mensen. Bij huisdieren wordthet gebruikt om de ontlasting zachter te maken en constipatie te behandelen. De aanbevolen dosis is 0,6 milliliter per kilogram lichaamsgewicht van de hond.
3. Bisacodyl
Dit is een stof die werkt als een stimulans van de peristaltische bewegingen van de darm. Als de behandeling echter te lang wordt volgehouden, kan het de functie van de dikke darm verstoren. De aanbevolen dosering ligt meestal tussen 5 en 20 milligram per dag.
Combineren van laxeermiddelen met klysma’s bij honden
Als de constipatie ernstiger is, maar zich heel dicht bij het rectum bevindt, kan het gebruik van klysma’s worden aanbevolen. Een klysma bestaat uit het inbrengen van vloeistof of een of ander geneesmiddel via de anus van het dier, met de bedoeling het rectum en de dikke darm te legen.
Bij hondenishet meest gebruikte klysma kerosine of zeepoplossingen. Met het dier volledig verdoofd en geïntubeerd – om aspiratiepneumonie met het eigen speeksel te voorkomen – wordt het oedeem via de anus ingebracht.
Als het onmiddellijk gedaan wordt, zal het dier na een paar uur uitpoepen en alles uitdrijven wat het heeft vastgehouden. Anderzijds kan de dierenarts tijdens het aanbrengen van het oedeem kiezen voor een handmatige verwijdering van de ontlasting als die zich dicht bij de anus bevindt.
In gevallen van fecale impactie waarbij de ontlasting te hard geworden is, is er geen probleem met de combinatie van het gebruik van laxeermiddel en oedeem. Maar voordat je een soort oedeem gebruikt, moet het dier volledig gehydrateerd zijn. Dit zal voorkomen dat de wand van de darm de toegediende stof opneemt.
5 natuurlijke laxeermiddelen voor honden
Als een hond kleinere, hardere ontlasting begint te krijgen, kan het tijd zijn om een natuurlijk laxeermiddel te proberen om constipatie te voorkomen. Enkele voedingsmiddelen die een laxerende werking op honden kunnen hebben zijn de volgende.
1. Melk
Melk, kan, in grote hoeveelheden, als laxeermiddel werken, omdat het lactose bevat. Lactose is een soort suiker die door lactase (enzym) in de dunne darm wordt afgebroken. Bij de meeste volwassen honden ontbreekt dit enzym echter. Dus als een hond te veel melk drinkt, stapelt de lactose zich op en wordt uiteindelijk uitgestoten in de vorm van diarree.
Hoewel het een natuurlijk product is, kan melk een gevaar voor het dier opleveren, door het gevaar van uitdroging. Gebruik dit middel nooit zonder een dierenarts te raadplegen.
2. Olijfolie
Olijfolie en andere plantaardige oliën, zijnde lipide verbindingen, hebben een vertraagde vertering die begint met de scheiding van het voedsel in lipide microdruppeltjes. Deze helpen de darmwanden te hydrateren en daarnaast om de ontlasting naar buiten te duwen.
3. Pompoen
Pompoenen schijnen een laxerende werking op honden te hebben. In kleine hoeveelheden – en altijd goed gekookt – is pompoen een hulp voor honden die neigen naar constipatie.
4. Water
Aan het eind van het spijsverteringsproces – en tijdens de vorming van de ontlasting – is het afval dat de dikke darm bereikt geladen met water. Op dit punt in het spijsverteringskanaal wordt het water geabsorbeerd, zodat de ontlasting gevormd en uitgescheiden wordt.
Een hond die te weinig water opneemt zal compactere en droge ontlasting produceren, omdat de darm niet kan toestaan dat dit vocht verloren gaat. Om de ontlasting gemakkelijker gehydrateerd te houden en omdat het lichaam niet de neiging heeft al het water op te nemen, moet de hond daarom meer drinken.
5. Oefening
Een ander goed natuurlijk laxeermiddel is lichaamsbeweging. Het lichaam actief houden helpt de juiste peristaltische beweging. Bovendien, als de hond oefent en het warm krijgt, zal hij ook geneigd zijn meer water te drinken, wat op zijn beurt vervolgens de juiste vorming van ontlasting bevordert.
Zoals altijd is de beste behandeling preventie. Het dier een actief leven laten leiden, een goede voeding en daarnaast de juiste rust is de sleutel tot een goede darmgezondheid bij het huisdier.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Binder, H. J. (1977). Pharmacology of laxatives. Annual review of pharmacology and toxicology, 17(1), 355-367.
- Tzimtzimis, E., Papazoglou, L., Patsikas, M., Tsioli, V., Kouti, V., Konstantinidis, A., & Rallis, T. (2019). Colonic impaction in dogs: a retrospective study of 58 cases (1996 to 2014). Journal of Small Animal Practice, 60(7), 444-449.
- Wald, A. (2003). Is chronic use of stimulant laxatives harmful to the colon?. Journal of clinical gastroenterology, 36(5), 386-389.
- Ward, E. (2016). VCA Hospitals. Constipation in Dogs. Recuperado de https://vcahospitals.com/know-your-pet/constipation-in-dogs
- Washington, N., Harris, M., Mussellwhite, A., & Spiller, R. C. (1998). Moderation of lactulose-induced diarrhea by psyllium: effects on motility and fermentation. The American journal of clinical nutrition, 67(2), 317-321.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.