Logo image
Logo image

Kennelhoest bij honden: symptomen en behandeling

4 minuten
Het ademhalingsstelsel van je huisdier kan aan allerlei ziekten lijden door vreemde ziekteverwekkers in zijn lichaam. Het micro-organisme Bordetella is daar het perfecte voorbeeld van.
Kennelhoest bij honden: symptomen en behandeling
Daniel Aguilar

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Daniel Aguilar

Laatste update: 21 december, 2022

Honden zijn vatbaar voor vele ziekten die veroorzaakt worden door ziekteverwekkers zoals virussen, bacteriën en schimmels. Het belangrijkste deel van het lichaam dat verantwoordelijk is voor de bescherming van hun lichaam tegen deze bedreigingen is het immuunsysteem. Als dit aangetast is, kunnen bacteriën kennelhoest bij honden veroorzaken, waardoor hun gezondheid uit balans raakt.

In de wereld van de honden wordt deze ziekte van groot medisch belang geacht. Om het goed te behandelen is het nodig een adequaat preventief beleid te voeren en, indien nodig, een farmacologische behandeling.

Je moet voorzichtig zijn, want een eenvoudige hoest kan op zeer ernstige gevolgen uitlopen. Hieronder delen we met je de beste middelen om de aandoening te bestrijden.

Wat is kennelhoest bij honden?

Ook bekend als besmettelijke tracheobronchitis en meestal kennelhoest genoemd, wordt deze ziekte veroorzaakt door een bacterie met een grote affiniteit voor ademhalingsweefsel. De naam is Bordetella bronchiseptica, een zeer pathogeen micro-organisme.

Ondanks hoe gemakkelijk en snel honden elkaar met deze ziekte kunnen besmetten, heeft deze aandoening een goede prognose, zolang er een effectieve behandeling wordt toegepast.

Samen met canine adenovirus type 2 en canine parainfluenza is het een van de verantwoordelijken voor het ontstaan van de eerder genoemde ziekte (Engelse link). Elk van de 3 micro-organismen kan als primaire of secundaire verwekker van kennelhoest optreden.

Some figure

Oorzaken van besmetting

De naam kennelhoest beschrijft een van de belangrijkste oorzaken van besmetting tussen dieren: overpopulatie. Het is een bacterie die bij direct contact door inademing wordt overgedragen en vervolgens zonder grote problemen de bovenste luchtwegen bereikt. Levensloze meststofdragers en sommige andere dierlijke gastheren zorgen voor de indirecte overdrachtsroute.

Hoewel kennelhoest bij honden van elke leeftijd kan voorkomen, zijn de meest ernstige complicaties waargenomen bij puppy’s, immunosuppressieve honden en honden met een onvolledig vaccinatieschema. De ziekteverwekkende deeltjes kunnen onder andere overleven in water, grond en onder voedselarme omstandigheden, vandaar de hoge besmettingsgraad.

Ziekteverschijnselen

Doordat de gebieden van de hond waar de micro-organismen die kennelhoest bij honden veroorzaken samenkomen, kunnen de verschijnselen zeer gevarieerd zijn. Het is gemakkelijk om ze te verwarren met andere aandoeningen van de luchtwegen. Het meest voorkomende teken bij alle patiënten is echter een droge, schorre hoest, veroorzaakt door een ontsteking van de stembanden.

De andere secundaire verschijnselen hangen onder andere af van de conditie van de patiënt, de ernst en de progressie van de ziekte. Binnen deze symptomatologie kun je symptomen waarnemen zoals:

Het is dan ook van cruciaal belang nauw contact met de dierenarts te houden. Daarbij moet de eigenaar alles meedelen wat hij bij zijn huisdier heeft waargenomen, samen met alle waargenomen gedragsveranderingen. Een vroege diagnose zal de sleutel zijn tot de oplossing van het probleem.

Behandeling van kennelhoest bij honden

De eerste stap bij het instellen van een behandeling voor kennelhoest bij honden is isolatie van de patiënt. Dit helpt het risico van verspreiding naar andere honden te verminderen. Als je huisdier een algemeen lichamelijk onderzoek heeft ondergaan, zal de dierenarts beslissen over de ideale behandeling met medicijnen voor je huisdier.

De toediening van de behandeling wordt gebaseerd op de toestand van de hond. Gewoonlijk schrijven dierenartsen ontstekingsremmende medicijnen voor om de ontsteking van de luchtwegen te genezen. Bovendien zijn antibacteriële middelen zeer effectief om de ziekte onder controle te krijgen, zolang het oorzakelijke organisme Bordetella bronchiseptica is.

De duur van de behandeling kan tot 10 dagen bedragen. Als de symptomen verdwenen zijn, is het aan te bevelen de farmacologische toediening nog 5 dagen te verlengen, dit alles om de ziekteverwekkers uit te roeien. In de meeste gevallen zijn de antibiotica die de professionals verkiezen de volgende:

  • Tetracycline in een dosis van 15-20 mg/kg oraal om de 8 uur.
  • Doxycycline, een dosis van 5 mg/kg oraal om de 12 uur.
  • Chlooramfenicol, 50 mg/kg om de 8 uur.
  • Amoxicilline met clavulaanzuur in een dosis van 10-20 mg/kg oraal om de 12 uur.
  • Enrofloxacine, 2,5 mg/kg lichaamsgewicht oraal om de 12 uur.

Preventieve maatregelen

Om de risico’s van de Bordetella-infectie bij honden te verkleinen, zijn er talloze strategieën die je kunt toepassen om dat te bereiken. Omdat het een aandoening is die woekert in omstandigheden van geringe hygiëne en overbevolking, is het van essentieel belang om de plaatsen waar honden leven, vooral pensions en opvangcentra, regelmatig te ontsmetten.

Bij het schoonmaken raden we aan natriumhypochloriet, chloorhexidine, benzalkoniumchloride of bleekmiddel te gebruiken. Al deze producten voeren een uitstekende eliminatie van verschillende ziekteverwekkende micro-organismen uit.

Als je huisdier met veel andere dieren in kleine ruimten leeft, probeer dan voor een goede ventilatie te zorgen. Als een van de dieren tekenen van kennelhoest vertoont, is het nodig ze minimaal 10 dagen in quarantaine te isoleren en ze onder observatie te houden.

Momenteel is vaccinatie een andere populaire preventieve strategie tegen kennelhoest. Zowel parenterale als intranasale toepassingen geven de patiënt immuniteit. De duur ervan hangt onder andere af van de soort stof die men bij de hond inspuit.

Some figure

Nu je iets meer over deze ziekte weet, nodigen we je uit om het met anderen te delen. Het ligt namelijk in je eigen handen om je hond te beschermen en je bewust te zijn van de mogelijke symptomen.

Ga verantwoordelijk te werk en bezoek je dierenarts voor regelmatige controles van je huisdier. Je harige beste vriend en de andere leden van de roedel zullen je dankbaar zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Mendoza C. Bordetella bronchiseptica en caninos. Coahuila, México. Publicado een enero de 2008. Consultado el 11 de diciembre de 2021. Disponible en: http://repositorio.uaaan.mx:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/2814/1275_CLAUDIA%20NATALIE%20MENDOZA%20MORA.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Mauro L. Manejo de la traqueobronquitis infecciosa canina (TIC) “Tos de las Perreras” España. Publicado en febrero de 2006. Consultado el 11 de diciembre de 2021. Vol. VII. P. 1-9. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/636/63612643015.pdf
  • Bordetella/Tos de las perreras. Publicado el 15 de noviembre de 2021. Consultado el 11 de diciembre de 2021. Disponible en: https://www.animalhome.com.mx/bordetella-tos-de-las-perreras/#:~:text=Se%20le%20llama%20tos%20de,de%20sus%20defensas%20(inmunosupres%C3%AD%C3%B3n).
  • Arana M. Bordetella en perros- Síntomas y tratamiento. España. Publicado el 23 de abril de 2018. Consultado el 11 de diciembre de 2021. Disponible en: https://www.expertoanimal.com/bordetella-en-perros-sintomas-y-tratamiento-21867.html

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.