Hoe demodicose bij honden te behandelen
Geschreven en geverifieerd door de biotechnoloog Alejandro Rodríguez
In dit artikel vertellen we je alles over de oorzaken van demodicose bij honden, over de diagnose en over de behandelingen die beschikbaar zijn.
Wanneer mensen het woord demodicose horen, dan denken ze misschien dat het als een heel ernstige en zeer besmettelijke ziekte klinkt. Demodicose (ook bekend als puppyschurft) is echter een relatief veelvoorkomende klacht bij honden en is in de meeste gevallen gemakkelijk te behandelen.
Wat veroorzaakt demodicose?
De oorzaak van deze aandoening is de Demodex-mijt, meer specifiek het geslacht Demodex Canis. Deze microscopische wezens leven in de haarzakjes van veel soorten zoogdieren.
Deze mijten zijn niet ongewoon bij onze viervoetige vrienden. In de meeste gevallen is het immuunsysteem van de hond echter in staat om hun aantal tot een minimum te beperken.
Als de mijtenpopulatie om welke reden dan ook (zoals immunodeficiëntie) uit de hand loopt, dan kan dit een plaag worden. Deze plaag kan aanzienlijke schade aan de huid van je huisdier veroorzaken en, indien onbehandeld, uiteindelijk tot demodicose leiden.
Symptomen van demodicose bij honden
Demodicose kan honden van alle leeftijden treffen. Gelokaliseerde demodicose treft meestal puppy’s en honden die jonger zijn dan twee jaar. De meestvoorkomende symptomen zijn haaruitval en huidontsteking, voornamelijk op het hoofd en poten.
Je huisdier zal waarschijnlijk last hebben van pruritis, wat de medische manier is om intense en constante jeuk te zeggen. Deze soort van demodicose is redelijk mild en wordt ook meestal met de tijd vanzelf beter.
Aan de andere kant kan gegeneraliseerde demodicose zeer ernstig zijn en beïnvloedt volwassen honden. Het kan zich over het hele lichaam verspreiden en kan zelfs hun klauwen en de kussentjes van hun poten beïnvloeden. In dit geval zijn de huidletsels ernstiger en kunnen ze zelfs uitgroeien tot diepe, etterende wonden. Al deze symptomen gaan meestal gepaard met:
- Koorts.
- Algemeen ongemak.
- Onophoudelijk likken van de getroffen gebieden.
Diagnose
Gelukkig is de diagnose van demodicose eenvoudig. Een dierenarts schraapt eenvoudig wat van de huid van je hond om de aanwezigheid van Demodex-mijten te bevestigen. Normaal gesproken nemen ze een monster uit de meest getroffen gebieden om een nauwkeurigere diagnose te krijgen.
Op dit moment vinden wij het belangrijk om te benadrukken dat als je een van de bovenstaande symptomen opmerkt bij je huisdier, je hem naar een dierenarts moet brengen, zodat deze zo snel mogelijk met de behandeling kan beginnen.
Behandeling van demodicose bij honden
Aangezien het tot een aantal secundaire infecties kan leiden, kan de behandeling van demodicose variëren. Of het een gelokaliseerde of gegeneraliseerde variëteit is, zal ook een impact op het voorgeschreven behandelplan hebben.
Hoewel gelokaliseerde demodicose meestal na verloop van tijd verdwijnt, kan je dierenarts medische shampoo voorschrijven samen met een antiparasitaire middel om de besmetting te helpen opruimen.
Als je huisdier aan gegeneraliseerde demodicose lijdt, dan zal een dierenarts vaak een bad met amitraz voorstellen. Dit antiparasitaire middel kan de symptomen helpen verlichten, maar heeft ook een aantal nadelige bijwerkingen.
Aangezien veel dieren aan een chronische vorm van demodicose lijden, zijn de producten die meestal worden gebruikt om dieren te behandelen, vooral bedoeld om de symptomen te verlichten. De werkelijke oorzaak van de aandoening wordt normaal aan een aangetast immuunsysteem toegeschreven.
Het is belangrijk om de behandeling niet te onderbreken nadat je bent begonnen en je huisdier regelmatig te controleren, om te controleren of het aantal mijten is afgenomen. Aangezien het voorkomen van demodicose vrij moeilijk is, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je huisdier een uitstekende kwaliteit van leven heeft:
- Een gezond dieet
- Dagelijkse lichaamsbeweging
- Veel liefde en aandacht
Ten slotte is het belangrijk om te herhalen dat als je twijfels of zorgen hebt over je hond, je dierenarts altijd de beste persoon is om mee te praten.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sivajothi, S., Reddy, B. S., & Rayulu, V. C. (2015). Demodicosis caused by Demodex canis and Demodex cornei in dogs. Journal of parasitic diseases, 39(4), 673-676.
- Saló, E. (2011). Formas clínicas de la demodicosis canina. No todo son alopecias. Clínica veterinaria de pequeños animales: revista oficial de AVEPA, Asociación Veterinaria Española de Especialistas en Pequeños Animales, 31(1).
- Fondati, A., De Lucia, M., Furiani, N., Monaco, M., Ordeix, L., & Scarampella, F. (2010). Prevalence of Demodex canis‐positive healthy dogs at trichoscopic examination. Veterinary dermatology, 21(2), 146-151.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.