Logo image
Logo image

Handige tips om een verkoudheid bij honden te voorkomen

4 minuten
Net als mensen kunnen dieren verkouden worden, vooral in de winter. In het volgende artikel geven we enkele richtlijnen om eigenaren van gezelschapsdieren te helpen om een verkoudheid bij honden te voorkomen.
Handige tips om een verkoudheid bij honden te voorkomen
Juan Pedro Vazquez Espeso

Geschreven en geverifieerd door de dierenarts Juan Pedro Vazquez Espeso

Laatste update: 21 december, 2022

Vandaag willen we van de gelegenheid gebruik maken om handige tips te geven om een verkoudheid bij honden te voorkomen. De winter is er voor de helft van onze planeet en daarmee gepaard gaat sneeuw, lage temperaturen en natuurlijk de verkoudheid.

Bijna net zo typerend als hoeden en sjaals zijn tissues en hete kommen kippensoep om ongemakkelijke symptomen te verlichten. En helaas zijn onze huisdieren niet vrijgesteld als het winterweer aanbreekt. 

Wat is een verkoudheid?

Een verkoudheid is een complex van ziekten die de luchtwegen van veel dieren aantasten, inclusief die van honden. Dit omvat virussen zoals CAV-1 en CAV-2 uit de Adenoviridae-familie, herpesvirus en bacteriën zoals Bordetella bronchiseptica en Streptococcus.

Andere ziekteverwekkers kunnen ook een rol spelen, want wanneer een zorgt voor een infectie, dan is het gebruikelijk dat er ook anderen verschijnen. De boosdoeners die we noemden, zijn echter de meestvoorkomende en veroorzaken de meeste symptomen.

Wat zijn de symptomen van een verkoudheid bij honden?

Some figure

Aangezien verkoudheden bij honden hun ademhalingssysteem aantasten, hebben de meestvoorkomende symptomen hiermee te maken. Een verkoudheid kan echter ook andere organen, zoals de ogen aantasten. De meestvoorkomende zijn onder andere:

  • Vrij frequent hoesten met wisselende intensiteit. In de veterinaire wereld stellen velen het geluid gelijk aan dat van een toeterende gans. De hoest kan droog of vochtig zijn, dat wil zeggen met slijm. Situaties zoals inspanning en nervositeit kunnen de symptomen verergeren. Honden hoesten altijd als ze verkouden zijn. Als een hond niet hoest, dan is hij niet verkouden. Het is daarom het belangrijkste en meest typische symptoom van een verkoudheid bij honden. Wat betreft de rest van de symptomen, ze kunnen al dan niet aanwezig zijn.
  • Koorts, van licht tot matig of redelijk hoog. Dieren kunnen fluctuerende onderkoeling ontwikkelen. Ze bereiken meestal geen 40 ℃.
  • Nasale afscheidingen. Afhankelijk van de ernst van de infectie kan het slijm helder en vloeibaar zijn of dikker met kleur.
  • Apathie en lethargie, vooral bij koorts.
  • Afscheiding uit het oog.
  • Benauwdheid, die meer opvalt dan tijdens intensief bewegen.

Is een verkoudheid bij honden een ernstig risico voor hun gezondheid?

Over het algemeen gezien nee. Net als bij mensen lost het probleem zich meestal vanzelf op. Verkoudheden verdwijnen meestal vanzelf zonder grote complicaties. Er zijn echter risicopopulaties, zoals zeer jonge pups, oudere honden en dieren met een gecompromitteerd immuunsysteem.

Honden met een andere bijkomende ziekte kunnen ook in geval van een klinische verkoudheid achteruitgaan. Bij deze dieren moet de behandeling zorgvuldiger en uitgebreider zijn.

De behandeling van een verkoudheid bij honden bestaat uit het toedienen van antibiotische medicijnen om bacteriële infecties onder controle te houden. Het is ook belangrijk om symptoomverlichting te bieden door de toediening van hoestwerende middelen of vernevelingen om ademhalingsslijm te hydrateren.

Tips om een verkoudheid bij honden te voorkomen

Some figure

Om een verkoudheid bij honden te voorkomen, zijn de volgende tips om in gedachten te houden.

Houd de vaccinaties van je hond up-to-date

Dit is de beste manier om een verkoudheid bij honden te voorkomen. De vaccins die in het vaccinatieplan zijn opgenomen, omvatten de levende vaccinstammen voor de belangrijkste ziekteverwekkers die een verkoudheid veroorzaken.

Het is daarom altijd het beste om het advies van je dierenarts op te volgen en je hond te immuniseren zoals aangegeven.

Vaccineer tegen para-influenza

D vaccins tegen het para-influenza-virus, een van de ziektes die betrokken zijn bij een verkoudheid bij honden, verdienen speciale vermelding. Er bestaat een vaccin tegen dit virus, maar het maakt geen deel uit van de gebruikelijke immunisatiekalender.

Dierenartsen bevelen het daarom meestal aan voor honden die in plaatsen zoals verpleeghuizen of hotels wonen waar het risico op besmetting groter is. Het is normaal dat dit vaccin in deze gevallen een vereiste is.

Bescherm honden tegen de kou

Dit is vooral belangrijk als het om kortharige honden en kleine rassen gaat. Het is het beste om ze goed in te pakken voordat je ze in de winter mee naar buiten neemt om de effecten van koud weer te verzachten. Waterdichte jassen zijn de beste optie, vooral als het om sneeuw of regen gaat.

Zet de verwarming in je huis niet te hoog

Je moet er rekening mee houden dat honden een vacht hebben die als een permanente jas dient. Dat betekent niet dat je de verwarming niet aan kunt zetten, maar zorg voor een gematigde temperatuur in huis om abrupte temperatuurveranderingen te voorkomen wanneer je naar buiten gaat.

Houd de keel van je hond vochtig

Dit geldt vooral als je een lange wandeling gaat maken. Het is het beste om een beetje water mee te nemen zodat je hond af en toe kan drinken. Als de keel van je hond vochtig blijft, dan kunnen ziekteverwekkers zich daar moeilijker verspreiden.

Conclusie

We zijn er zeker van dat je deze tips nuttig zult vinden als het gaat om het voorkomen van een verkoudheid bij honden. Breng ze in de praktijk om je dieren deze winter gezond en gelukkig te houden.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.