Fluweelziekte bij vissen: wat is dat precies?
Geschreven en geverifieerd door advocaat Francisco María García
Het is belangrijk om te weten wat de oorzaken en symptomen van fluweelziekte bij vissen zijn. Deze informatie is vooral nuttig voor iedereen die deze dieren als huisdier heeft en nog steeds niet helemaal zeker weet hoe hij ze op de juiste manier moet verzorgen.
In dit artikel laten we zien wat de aspecten van deze ziekte zijn en hoe het zowel de zoet- als de zoutwatervissen beïnvloedt.
Wat is fluweelziekte bij vissen?
Fluweelziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door eencellige parasieten die in het geval van zoetwatervissen bekend staan als Oodinium pillularis. In het geval van zoutwatervissen staan ze bekend als Oodinium ocellatum.
Een van de belangrijkste kenmerken van deze ziekte is dat de huid van vissen kleine vlekken of harige plekjes gaat vertonen. Dit kunnen allemaal verschillende kleuren zijn, bijvoorbeeld geelachtig, witachtig of grijs. Met het blote oog lijkt deze laag op fluweel, daarom de naam voor deze ziekte.
Symptomen van de fluweelziekte
Gedrag
Een van de eerste symptomen die je zult opmerken is een verandering in het gedrag van je vis. In feite, voordat je zelfs de fluweelachtige vlekken op zijn huid zal zien, zul je je realiseren dat zijn gedrag aan het veranderen is.
In de beginfase van de ziekte zal de vis zijn lichaam tegen rotsen en planten wrijven. Ook kunnen ze apathischer lijken en minder gaan bewegen. De baasjes van de vissen moeten dus aandacht hebben voor het gedrag van hun huisdier om zich bewust te zijn van eventuele duidelijke veranderingen.
Vlekken op de huid
Naarmate de ziekte vordert, worden de vlekken op hun huid zichtbaar. Soms kunnen ze zo klein zijn dat ze bijna onzichtbaar zijn. De vlekken zullen meestal eerst op hun vinnen verschijnen en zich dan langzaam naar de rest van hun lichaam verspreiden.
In veel gevallen zullen de aangetaste gebieden ondoorzichtiger lijken. Ook, als je de vissen zijdelings bekijkt, kan je de fluwelen laag die zich op zijn lichaam vormt, zien.
Als de ziekte veel verder gevorderd is, kan de huid van het dier in repen afvallen. Ook zullen de vissen meer moeite hebben met ademhalen, zodat ze vaker naar lucht happen dan normaal.
Behandeling
Het is belangrijk om te weten dat deze ziekte zeer besmettelijk is. Als je een van deze symptomen opmerkt, moet je dus snel de aangetaste vissen isoleren. Ook moet je het dier naar de dierenarts brengen, zodat hij kan beoordelen wat de meest effectieve manier is om de huidparasiet uit te roeien.
Om dit soort parasiet aan te vallen kan de dierenarts een reeks medicijnen voorschrijven als behandeling. De medicijnen die meestal worden aanbevolen zijn:
- metronidazol
- kopersulfaat
- methyleenblauw
- zout of andere soortgelijke commerciële behandelingen
Preventie
Als het gaat om preventie is hygiëne essentieel. Sterker nog, in veel gevallen kunnen plotselinge veranderingen in de temperatuur of pH van het water het verschijnen van deze parasieten veroorzaken.
Om ze te voorkomen, moet je het water vaak verversen en reinigen. Zorg er ook voor dat je de nodige chemicaliën aan het aquarium toevoegt om het in optimale conditie te houden.
Een ander aspect dat van vitaal belang is om deze en andere ziekten te voorkomen, is het in quarantaine plaatsen van nieuwe vissen en planten voordat ze in het hoofdaquarium worden geplaatst. Zorg ervoor dat je altijd het gedrag van de vissen, inclusief hun interacties met elkaar, in de gaten houdt.
Het dieet van de vissen is een andere belangrijke factor bij het voorkomen van ziekten. Zorg er dus voor dat je ze een gezond en gevarieerd dieet geeft dat voldoet aan de aanbevelingen van je dierenarts. Deze zal variëren, afhankelijk van het soort vis.
Fluweelziekte bij vissen is zeer ernstig. Daarom moet je goed letten op het gedrag en de fysieke veranderingen van de vissen in het aquarium. Het is belangrijk om deze ziekte snel te bestrijden, omdat de andere vissen in het aquarium er last van kunnen hebben en zelfs kunnen sterven.
Preventie is een van de meest fundamentele aspecten. Je moet er zeker van zijn dat je de pH-waarde van het water test en de hygiëne van het aquarium op peil houdt. Ook moet je bij het inbrengen van nieuwe vissen en planten in het aquarium deze eerst in quarantaine plaatsen om de verspreiding van eventuele ziekten te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Sin, Y. M., Ling, K. h., & Lam, T. J. (1992). Protection against velvet disease in goldfish recovered from ichthyophthiriasis. Aquaculture. https://doi.org/10.1016/0044-8486(92)90301-Z
- Sharma, M., Shrivastav, a B., Sahni, Y. P., & Pandey, G. (2012). Overviews of the treatment and control of common fish diseases. International Research Journal of Pharmacy.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.