Logo image
Logo image

Diclofenac voor honden: gebruik en dosering

4 minuten
Diclofenac voor honden mag alleen op voorschrift van een dierenarts gegeven worden. Geef je huisdier nooit zelfmedicatie, want het middel kan veel erger zijn dan de kwaal.
Diclofenac voor honden: gebruik en dosering
Laatste update: 23 oktober, 2021

Het is belangrijk dat duidelijk is welke medicijnen het ongemak van je hond kunnen verzachten of verlichten, en wat de juiste manier is om ze toe te dienen. Daarom gaat dit artikel over diclofenac voor honden. Het is een geneesmiddel dat in verschillende situaties te gebruiken is om de pijn van je huisdier te bestrijden.

Hier informeren we je over het gebruik, de beperkingen, de doseringen, en de verschillende presentaties van diclofenac. We benadrukken ook hoe belangrijk het is dat je het alleen op voorschrift en onder toezicht van een dierenarts gebruikt. Houd er rekening mee dat de gezondheid van je hond een zeer gevoelige kwestie is.

Is diclofenac giftig voor honden?

Diclofenac behoort tot de NSAID’s, een niet-steroïde ontstekingsremmend pijnstillend geneesmiddel dat gebruikt wordt om pijn te verlichten. Met dit middel kan men ongemakken bij honden behandelen, vooral bij complicaties van botten of gewrichten.

Hoewel het niet giftig is voor honden, moet dit medicijn met voorzichtigheid en volgens de instructies van een deskundige gebruikt worden.

Some figure

Gebruik van diclofenac bij honden

Dit middel wordt vaak gebruikt om pijn, ontsteking te verzachten. Daarnaast gebruikt men het om koorts bij honden te behandelen. Bovendien wordt het soms gebruikt om oogheelkundige problemen te behandelen, zoals uveitis bij honden. Het kan ook een optie zijn voor of na een oogoperatie.

Sommige specialisten schrijven diclofenac voor samen met vitamine B-complex. Dit is nuttig als ze denken dat je huisdier een tekort aan voedingsstoffen heeft.

Het kan ook geschikt zijn als je probeert zijn algemene gezondheid te verbeteren. B-vitamines zijn belangrijk voor de verwerking van eiwitten, de aanmaak van antilichamen en het behoud van de neurologische functie.

Dit middel kan gebruikt worden bij infectieuze processen van het ademhalingssysteem. De ontstekingsremmende werking draagt bij aan de genezing van verwondingen aan het bewegingsapparaat en het maag-darmkanaal. Daarnaast kan het helpen bij aandoeningen als koliek, toxemie, artritis, trauma en tendinitis.

Alternatieven en beperkingen van het middel

Dit middel is echter niet het enige ontstekingsremmende middel dat dierenartsen overwegen. Er zijn andere alternatieven die werkzaam zijn tegen bot- of gewrichtspijn bij hondachtigen. Bijvoorbeeld meloxicam of carprofen zijn nuttig en melden minder bijwerkingen.

Het is belangrijk de aanwijzingen over het gebruik van diclofenac voor honden tot op de letter te volgen. Het is waarschijnlijk dat dit geneesmiddel het spijsverteringsstelsel van je hond aantast en braken, diarree of zweren veroorzaakt. Daarom schrijven specialisten het meestal voor samen met een maagbeschermer.

Ook moet opgemerkt worden dat diclofenac geen goede keuze is voor honden met lever- of nierproblemen. Hoe dan ook, alleen een deskundige op dit gebied kan beoordelen of dit middel uit de NSAID-groep goed voor je hond zal zijn of niet.

Dosering

Zoals hierboven vermeld, kan alleen een dierenarts de juiste dosis diclofenac voor je viervoeter bepalen. Dit middel moet met zowel  verantwoordelijkheid als controle worden toegepast. De dosis hangt af van de kenmerken van de hond en van de aandoening waaraan hij lijdt.

Je hond naar een deskundige brengen zodra je een of ander gezondheidsprobleem opmerkt is van fundamenteel belang. De dierenarts zal weten hoe je het moet behandelen. In het algemeen streeft men bij het toedienen van het middel naar een maximaal effect. Men wil dit altijd bereiken met een zo laag mogelijke dosis van dit middel.

Je hond grote hoeveelheden diclofenac geven kan ernstige gevolgen hebben. Gebrek aan eetlust, veranderingen in de urine, extreme dorst, bloed braken en toevallen zijn enkele van de bijwerkingen die kunnen optreden als je een te grote dosis van dit middel toedient.

In het ergste geval kan dit middel zelfs de dood van je huisdier veroorzaken. Daarom wijst men hierbij op het belang van een verantwoord gebruik. Dat wil zeggen dat je dit geneesmiddel alleen op recept mag gebruiken, en alle aanwijzingen van een deskundige op dit gebied moet opvolgen.

Presentaties van diclofenac voor honden

Bovendien is het nuttig te weten dat dit geneesmiddel in verschillende vormen bestaat. Een ervan is diclofenacgel, dat wel werkzaam is, maar onpraktisch. Het is geen comfortabele of gemakkelijk te gebruiken optie. Dat komt omdat het aanbrengen een probleem kan worden door het haar van de hond.

Er zijn ook druppels, voor het behandeling van problemen met de ogen. Ook hiervoor is een specialist nodig om te controleren en aanbevelingen te geven. Er is ook injecteerbaar diclofenac op de markt. Dat kan een reactie veroorzaken op de specifieke plaats waar de dierenarts het inspuit.

Some figure

Bedenk dat diclofenac, zoals elk geneesmiddel, alleen gebruikt zou moeten worden met de goedkeuring en onder toezicht van een dierenarts.

Wees er zeker van dat je je huisdier de juiste dosering geeft. Ga hiermee door zo lang als zijn of haar behandeling dat vereist. Vergeet niet dat gezondheid het uitgangspunt is om je hond gezond en gelukkig te laten zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • ANALGÉSICOS ANTIPIRÉTICOS Y ANTIINFLAMATORIOS NO ESTEROIDES (AINEs). Facultad de Medicina de la Universidad Nacional del Nordeste. Recogido el 5 de octubre de 2021 de: https://med.unne.edu.ar/sitio/multimedia/imagenes/ckfinder/files/files/0000cap7_aines.pdf
  • Meloxicam, un AINE con características especiales. Revista AVFT. Recogido el 5 de octubre de 2021 de: https://www.revistaavft.com/images/revistas/2019/avft_3_2019/5_meloxicam.pdf
  • González-Corrales, D., Monge-Quirós, T., & Alfaro-Mora, R. (2021). Efectos adversos relacionados al uso de AINEs en el manejo de osteoartritis felina y canina. Revista Colombiana de Ciencia Animal-RECIA, 13(1), e781-e781.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.