De verspreiding en behandeling van hondenziekte
Hondenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een zeer besmettelijk virus. Het treft meestal pups en veroorzaakt, als het niet op tijd wordt behandeld, onomkeerbare gevolgen of kan zelfs leiden tot de dood. In dit artikel kun je meer te weten komen over deze aandoening, de besmetting en de behandeling.
De besmettelijkheid van hondenziekte
Deze ziekte is uiterst gevaarlijk en kan in veel gevallen dodelijk zijn voor jonge dieren of dieren met een zwak immuunsysteem. Het is een zeer besmettelijke virale ziekte die de luchtwegen, de spijsvertering en het zenuwstelsel aantast.
Honden krijgen deze ziekte door contact met lichamelijke afscheidingen zoals tranen, speeksel en slijm. Wanneer een hond niest of hoest, verspreiden ze kleine druppels van deze ziekte in de omgeving die virussen kunnen bevatten.
De overdracht komt vaker voor bij puppy’s die op jonge leeftijd in contact komen met andere puppy’s. Dat betekent echter niet dat je door niet te gaan wandelen met je hond, kunt voorkomen dat je hond deze ziekte oploopt.
Dit virus is zo besmettelijk dat je, alleen al door onbewust te spelen met een andere besmette hond, het virus op je kleren of handen kunt krijgen. Daarom is het zo belangrijk om je handen goed schoon te maken nadat je een andere hond hebt aangeraakt.
Er zijn veel preventiemaatregelen die je kunt nemen als je een puppy thuis hebt. Als eerste stap moeten ze gevaccineerd worden volgens het inentingsschema dat de dierenarts je geeft.
Ook is het belangrijk om goed te letten op de andere honden waar je puppy mee omgaat, vooral als ze een van de symptomen van deze ziekte hebben.
Wat zijn de symptomen?
Koorts is het eerste teken dat er een probleem is. Dit is echter niet het enige symptoom, omdat hondenziekte verschillende delen van het lichaam aantast.
Door besmetting van het ademhalingsstelsel zal de hond beginnen te hoesten, niezen en een loopneus krijgen. Ze kunnen ook conjunctivitis ontwikkelen, dat is een ontsteking van de ogen en de neus met een constante geelgekleurde afscheiding.
Slijmvorming maakt het moeilijk om te ademen en als het virus de longen bereikt, dan kan het leiden tot longontsteking. Ook veroorzaakt het virus braken en diarree als gevolg van besmetting van het spijsverteringsstelsel.
Als de hond alleen dit symptoom vertoont, hoef je niet meteen te denken dat het hondenziekte is. Waarschijnlijk heeft hij diarree gekregen van iets dat hij gegeten heeft.
Deze ziekte kan ernstige gevolgen hebben voor het zenuwstelsel. Als het dier het overleeft, kan het zijn hele leven lang terugvallen ervaren. Plotselinge aanvallen, stuiptrekkingen, zenuwstoornissen, spierspasmen en verlammingen komen vrij vaak voor.
Is er een behandeling voor hondenziekte?
Op dit moment heeft deze virale infectie geen specifieke en effectieve behandeling. Hoe dan ook, als je denkt dat je hond geïnfecteerd is, moet je hem onmiddellijk naar de dierenarts brengen.
De dierenarts is verantwoordelijk voor het verlichten van de symptomen en het voorkomen dat de hond te veel lijdt. Bepaalde slijmoplossende middelen en antibiotica zullen helpen bij het elimineren van het slijm; andere medicijnen zullen het braken en hoesten stoppen.
Andere voedingssupplementen kunnen worden gebruikt om de gezondheid van het dier te verbeteren. Vaak raden dierenartsen aan dat de hond meer vitamine B moet nemen als hij tics heeft.
Wees zeer voorzichtig dat je hond niet uitgedroogd raakt, vooral niet als hij geen trek heeft in water. Zorg er ook voor dat je de neus en ogen voortdurend schoonmaakt.
Als je hond een verlies aan eetlust ervaart, probeer hem dan op zijn minst een beetje nat blikvoer te laten eten. Dit zal voor hem lekkerder zijn dan brokken. Het verwennen van je hond en het geven van voldoende aandacht op dit moment is ook erg belangrijk om hem of haar te helpen zich beter te voelen.
Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.