Logo image
Logo image

De 12 meestvoorkomende ziekten bij leguanen

7 minuten
De voeding van leguanen is een van de grootste problemen als je ze als huisdier houdt, want elk gebrek aan evenwicht in hun dieet kan ingewikkelde en uiteenlopende ziekten veroorzaken.
De 12 meestvoorkomende ziekten bij leguanen
Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Geschreven en geverifieerd door de bioloog Cesar Paul Gonzalez Gonzalez

Laatste update: 22 december, 2022

Leguanen zijn volgzame, vreedzame dieren, wat ze tot uitstekende huisdieren maakt voor reptielenliefhebbers. Maar om ze in gevangenschap te houden, moeten ze over voldoende ruimte en ideale omstandigheden beschikken. Anders kunnen ze vatbaar zijn voor enkele van de meestvoorkomende ziekten bij leguanen.

Dit reptiel is meestal gemakkelijk te verzorgen als je in zijn basisbehoeften voorziet. Dit maakt ze echter niet immuun voor het lijden aan verschillende ziekten, die hun gezondheid en leven in gevaar kunnen brengen. Lees verder in dit artikel en ontdek welke de meestvoorkomende ziekten bij leguanen zijn.

Factoren die ziekten bij leguanen kunnen veroorzaken

De meeste ziekten bij leguanen worden veroorzaakt door verwaarlozing van hun leefomgeving. Gelukkig kunnen de factoren die deze ziekten veroorzaken gemakkelijk voorkomen worden. De meestvoorkomende oorzaken die de gezondheid van dit reptiel aantasten zijn de volgende:

  • Condities van de leefomgeving. Leguanen hebben een juiste habitat nodig om de juiste omstandigheden te hebben om te overleven. Als parameters zoals temperatuur, licht, substraat, vochtigheid, of decoratie niet toereikend zijn, wordt het exemplaar gevoeliger voor ziekten.
  • Dieet. Voeding kan de gezondheid en het lichaam van een dier ten goede komen of schaden, en de kracht van zijn immuunsysteem hangt ervan af. Bedenk dat een dieet voor herbivoren vrij gevarieerd moet zijn, want dat helpt het reptiel alles uit zijn voedsel te halen wat het nodig heeft.
  • Hygiëne. Dit reptiel brengt zijn hele leven in het terrarium door, dus bevuilt hij de plaats regelmatig. Dit schept een perfecte plaats voor bacteriën en schimmels om te groeien. Dit kan tot infecties leiden, en dus moet je de leefruimte van de leguaan vaak schoonmaken.
  • Ongelukken. Elk lichamelijk letsel aan je leguaan als huisdier kan hem gezondheidsproblemen bezorgen. Om ernstiger problemen te voorkomen kun je hem daarom het beste onmiddellijk naar de dierenarts brengen om hem te laten behandelen.
Some figure

Wat zijn de meestvoorkomende ziekten bij leguanen?

Hoewel er een grote verscheidenheid aan ziekten is die dit reptiel kan treffen, komen sommige meer voor dan andere. In feite zijn veel ervan gemakkelijk te genezen, maar je zult een dierenarts moeten bezoeken om een goede diagnose te krijgen. Hieronder staan enkele van de ziekten die leguanen kunnen treffen.

1. Metabole botziekte

Dit is een complexe ziekte die verschillende soorten reptielen treft en veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine D en calcium. Als gevolg daarvan krijgt het exemplaar een demineralisatie van de botten, waardoor de kans groter wordt dat ze breken en misvormd raken.

Om dit te voorkomen moet gezorgd worden voor een dieet met calciumrijke groenten en goede verlichting (UVA en UVB). De synthese van vitamine D hangt hier namelijk van af.

2. Intestinale impactie

Sommige soorten leguanen kunnen bepaalde problemen hebben met hun substraat, omdat ze dat gemakkelijk per ongeluk kunnen inslikken. Als ze grind, zand, of zaagsel in hun leefgebied hebben, kan dat ernstige complicaties voor hun spijsverteringsstelsel veroorzaken. De ernstigste aandoening is darmblokkade, een verstopping van de darm door het inslikken van het substraat.

Het is belangrijk op te merken dat dit niet bij alle soorten gebeurt, want sommige woestijnexemplaren hebben zand als substraat nodig. Als de leguaan bijvoorbeeld de gewoonte heeft te graven, is het heel waarschijnlijk dat hij deze complicatie niet zal ontwikkelen.

3. Dysecdysis

Dysecdysis verwijst naar de problemen die reptielen hebben tijdens de vervelling, waardoor bepaalde delen van het lichaam met dode huid aangekoekt raken. Dit wordt meestal veroorzaakt door een tekort aan vocht in de omgeving, maar wordt ook veroorzaakt door parasitose en andere kwalen. De meest getroffen gebieden zijn de extremiteiten (zoals tenen en voeten).

Hoewel het misschien niet zo ernstig lijkt, kan dode huid een tourniquet effect veroorzaken. Daardoor kan de bloedsomloop naar de extremiteiten verhinderd worden. Als deze extra huid niet verwijderd wordt, kan het dier zijn voeten of tenen verliezen. De meest duidelijke tekenen van dysecdysis zijn de aanwezigheid van ondoorzichtige of witachtige vlekken op de huid van het reptiel.

4. Het vasthouden van eieren (dystocie)

Dystocie is een veelvoorkomende complicatie bij reptielen in gevangenschap. Het wordt veroorzaakt door het onvermogen van het vrouwtje in gevangenschap om haar eieren te leggen. Daardoor raken de eieren van de leguaan vast in de eileider, wat een reeks conflicten met haar inwendige organen veroorzaakt.

Het is normaal om aan te nemen dat dit alleen gebeurt bij parende exemplaren. Leguanen kunnen echter nog steeds onvruchtbare eieren leggen ondanks het feit dat ze geen partner hebben. Daarom zal elke vrouwelijke leguaan vatbaar zijn voor dit probleem als je niet oppast. Het duidelijkste symptoom van dystocie is een verwijding van het achterlijf.

5. Abcessen

Abcessen worden meestal veroorzaakt door bacteriën die de oppervlakkige wonden van de huid van het reptiel infecteren. Om dit tegen te gaan vormt het lichaam van het huisdier een soort kapsel of ontsteking die vrij duidelijk is. Dit soort rijtwonden moet door een vakman verwijderd worden. De infectie kan namelijk verergeren als je niet voorzichtig bent.

Elke wond is in staat een abces te veroorzaken.

6. Urineproblemen

Het is heel gewoon dat leguanen urineproblemen hebben en in veel gevallen zijn ze een gevolg van een slecht dieet. Het meestvoorkomende voorbeeld zijn blaasstenen (urolithiasis), die verstopping, pijn en ongemak veroorzaken. Een van de meest terugkerende symptomen is bloed in de urine. Het is altijd het beste om een dierenarts te bezoeken om de diagnose te bevestigen.

7. Schimmelinfecties

De leefomgeving van dit reptiel is vochtig en met hoge temperaturen, een perfect milieu voor sommige soorten ziekteverwekkers om te groeien. Daarom zullen ziektekiemen zoals schimmels het reptiel gaan aantasten als je het terrarium niet regelmatig schoongemaakt. Schimmelinfecties zijn echter opportunistische ziekten die het huisdier pas aantasten als het verzwakt is.

Symptomen kunnen gevarieerd zijn, want de ziektebeelden die deze infecties veroorzaken zijn divers. Tot de meestvoorkomende behoren dermatitis en schimmelpneumonie, die een behandeling met antischimmelmiddelen gedurende vrij lange tijd vereisen.

8. Inwendige parasieten (endoparasieten)

Inwendige parasieten infecteren het huisdier via voedsel, vooral als de groenten die het dier eet niet goed schoongemaakt zijn. Deze organismen tasten het spijsverteringsstelsel van het reptiel aan en veroorzaken maag- en darmproblemen, nare geurtjes en verlies van eetlust. Enkele van de oorzaken zijn lintwormen, nematoden, darmwormen, en protozoa.

9. Uitwendige parasieten (ectoparasieten)

Parasieten van dit type worden gekenmerkt door de manier waarop ze de huid van een leguaan binnendringen. Vervolgens veroorzaken ze een reeks desquamaties (huidschilfering) en dermatitis die ongemak veroorzaken.

Een veelvoorkomend voorbeeld is de mijt, een ongewervelde die zich voedt met het bloed van het huisdier. Het meestvoorkomende symptoom van parasitisme is intense jeuk, waardoor het dier tegen muren en andere oppervlakken in zijn leefomgeving gaat schuren.

10. Verlamming van de achterste ledematen

Verlamming van de achterste ledematen wordt veroorzaakt door een tekort aan vitamine B1. Daardoor kan de leguaan zich niet gemakkelijk bewegen. De etiologie berust op een ontoereikende voeding. De behandeling van deze verlamming is het gebruik van vitaminesupplementen, die door een dierenarts voorgeschreven moeten worden.

11. Ademhalingsziekten

Het gebrek aan temperatuur en ventilatie veroorzaakt vaak ademhalingsziekten bij leguanen. Bacteriën zijn meestal de micro-organismen die voor deze ziekten verantwoordelijk zijn, maar ook sommige virussen en schimmels kunnen dezelfde problemen veroorzaken. Enkele van de symptomen zijn de aanwezigheid van neusuitvloeiing en ademhalingsmoeilijkheden.

Om deze infecties te voorkomen moet je de leefomgeving in optimale omstandigheden houden en een uitstekende ventilatie hebben. Zo voorkom je dat de lucht in het huis van het huisdier overvol raakt, wat de groei van bacteriën en andere ziekteverwekkers tegengaat.

Vergeet niet de leefruimte van de leguaan voortdurend schoon te maken, want overgebleven voedsel of vuil zijn bronnen van infectie die tot de ziekte kunnen leiden.

12. Hypercalcemie (metastatisch mineralisatiesyndroom)

Hoewel het contra-intuïtief klinkt, kunnen leguanen schade ondervinden van te veel calcium in hun dieet. Als hun organen dit mineraal opslaan, beginnen sommige structuren te verkalken en de situatie kan tot een fataal scenario leiden. De symptomen van deze pathologie zijn nogal vaag en niet erg specifiek, dus het is meestal niet gemakkelijk op te sporen.

Some figure

Het beste advies is dat je, bij het zien van een verandering in het gedrag van de leguaan, onmiddellijk naar de dierenarts gaat. Bedenk dat het niet altijd mogelijk is om op tijd een diagnose te stellen bij het reptiel, dus het is het beste om routine-afspraken met de specialist te maken om je leguaan de best mogelijke zorg te geven.

Bedenk dat de meeste ziektebeelden veroorzaakt worden door de onvoorzichtigheid van de eigenaar (Engelse link), dus vergeet niet om altijd waakzaam te zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Galvis Ramírez, A. L. (2019). Neumonía fúngica en iguana verde (Iguana Iguana) alojada en el Centro de Recepción de Fauna Temporal de la ciudad de Bogotá.
  • Aguilar, J. Z. SUSTENTABILIDAD DE LA UMA DE IGUANA VERDE (Iguana iguana)“LA HUELLA”, CHIAPA DE CORZO, CHIAPAS. Estudios sobre la fauna silvestre de México y las interacciones humano-animal, 186.
  • Barten, S. L. (1993). The medical care of iguanas and other common pet lizards. Veterinary Clinics of North America: Small Animal Practice, 23(6), 1213-1249.
  • West Hartford, C. T. (2002) Calcium-related Pathologies in Green Iguanas. Iguana Times, 9(1), 35-37.
  • Frye, F. F. (1997). The importance of calcium in relation to phosphorus, especially in folivorous reptiles. Proceedings of the Nutrition Society, 56(3), 1105-1117.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.